Idealne przetwory na zimę. Pomidory w słoikach po fińsku

7

Wszystko drożeje, inflacja w zastraszającym tempie idzie do góry, trzeba więc zacząć robić zapasy na zimę. Idealnym rozwiązaniem są przetwory. Warto jednak od czasu do czasu wypróbować coś innego niż tylko sprawdzone sposoby. Te pomidory w słoikach po fińsku smakują świetnie. Nie czekaj, zrób je już dziś!

Idealne przetwory na zimę. Pomidory w słoikach po fińsku
Zdjęcie ilustracyjne (YouTube)

Pomidory w słoikach po fińsku? Może brzmi wymyślnie, ale smakuje rewelacyjnie. Nie są trudne w przygotowaniu, a będą stanowiły idealną bazę obiadową gdy nadejdzie zima.

Składniki nie są wcale wymyślne, a pomidory w takim wykonaniu z pewnością posmakują wszystkim domownikom. To jednak niejedyna zaleta.

Warto pamiętać, że pomidory zawierają mnóstwo cennych wartości odżywczych. Jednym z najbardziej cenionych składników, które znajdziesz w ich składzie, jest likopen. To on zwalcza wolne rodniki, a co za tym idzie spowalnia procesy starzenia się. Same korzyści!

Pomidory w słoikach po fińsku. Składniki:

  • 1 kg pomidorów
  • 2 cebule około 300 g
  • ziarna kolorowego pieprzu
  • po listku laurowym na słoik
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżka soli kamiennej
  • 1 1/2 łyżki cukru
  • 50 ml octu winnego

Pomidory w słoikach po fińsku. Wykonanie:

  • Cebule obrać i pokroić w talarki.
  • Pokrojona cebule ułożyć na durszlaku i przelać wrzącą wodą.
  • Cześć cebuli ułożyć na dnie słoików i ułożyć na niej pokrojone w ćwiartki pomidory.
  • Na pomidorach ułożyć warstwę cebuli.
  • Do każdego słoika wsypać kilka ziaren pieprzu i dodać po jednym listku laurowym.
  • Zrobić zalewę: w garnku zagotować wodę z sola cukrem i octem.
  • Gorącą zalewą zalać pomidory.
  • Słoiki szybko zakręcić - pamiętaj, że zarówno słoiki jak i zakrętki powinny być dobrze wyparzone przed użyciem.
  • Słoiki pasteryzować: zakręcone wstawić do dużego garnka wyłożonego ściereczką kuchenną i zalać je do 3/4 wysokości gorącą wodą.
  • Gotować przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
  • Wyjąć słoiki z garnka i ułożyć np. na desce kuchennej do góry dnem.
  • Zostawić je w ten sposób do kompletnego wystudzenia.
Autor: KLS
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić