Kamil S. Sikora| 

Nie jedz tego! Naukowcy sądzą, że może powodować problemy psychiczne

231

Lekarze i dietetycy z całego świata od dawna ostrzegają przed zgubnymi skutkami regularnego sięgania po wysokoprzetworzoną żywność. Tego rodzaju produkty wpływają niekorzystnie na pracę wątroby, nerek, jelit i układu krążenia. Z najnowszych badań wynika, że mogą również zwiększać ryzyko wystąpienia problemów psychicznych.

Nie jedz tego! Naukowcy sądzą, że może powodować problemy psychiczne
Żywność wysokoprzetworzona szkodzi zdrowiu psychicznemu (Licencjodawca, BWFolsom)

Wysokoprzetworzona żywność jest smaczna i szybka w przygotowaniu. Niestety, zawiera szkodliwe dla naszego organizmu substancje, mające na celu sztuczne poprawienie smaku i zapachu, a także maksymalne przedłużenie daty przydatności danego produktu. Poza tym, tego rodzaju artykuły spożywcze nie przedstawiają praktycznie żadnych wartości odżywczych i fundują nam znaczne ilości pustych kalorii. Dieta bogata w żywność wysokoprzetworzoną, m.in. parówki, napoje gazowane, gotowe dania, niektóre wyroby piekarnicze, konserwy, chipsy czy sosy w proszku, może przyczynić się do rozwoju chorób wątroby, poważnych problemów kardiologicznych, cukrzycy typu 2 oraz nowotworów.

Nie jedz tego. Może powodować problemy psychiczne

Zdaniem amerykańskich naukowców, taki sposób odżywiania wpływa również na naszą kondycję psychiczną. Eksperci z Florida Atlantic University przeprowadzili badania, które zostały opublikowane na łamach czasopisma "Public Health Nutrition".

Badacze dokonali analizy danych medycznych 10 tys. dorosłych mieszkańców USA, żeby dokładniej przyjrzeć się zależności między codzienną dietą a zdrowiem psychicznym konsumentów. Po zakończeniu eksperymentu zauważono, że uczestnicy, którzy spożywali większe ilości przetworzonych produktów spożywczych, częściej niż osoby ze zdrowszą dietą, cierpiały na wahania nastroju, złe samopoczucie oraz dużo łatwiej się denerwowały.

Jak podkreślił jeden z autorów badań dr Eric Hecht, wysokoprzetworzona żywność jest bogata w sól, cukier, nasycone kwasy tłuszczowe, a poza tym zawiera znikome ilości cennego białka, błonnika, związków mineralnych, witamin czy fitosubstancji. Badacze powołali się na dane zebrane przez National Institute of Mental Health i na ich podstawie stwierdzili, że jeden na pięciu dorosłych Amerykanów boryka się z jakimś zaburzeniem psychicznym.

Wyniki naszych badań wnoszą kolejne, istotne informacje w obliczu coraz większej liczby dowodów na to, że wysokoprzetworzona żywność wpływa niekorzystnie na zdrowie psychiczne. Konieczne jest wykonanie analitycznego, epidemiologicznego badania, w celu sprawdzenia wielu hipotez, które powstały na podstawie tych zaskakujących danych - stwierdził prof. Charles H. Hennekens.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Cała prawda o miodzie. Jego nadmiar może być szkodliwy
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić