Blokuje rozwój komórek rakowych. Żadne warzywo nie ma tylu witamin

Dieta każdego z nas powinna być bogata w warzywa zawierające witaminy, związki mineralne i inne cenne dla naszego organizmu elementy. Jednym z obfitujących w nie produktów jest czerwona kapusta, która posiada szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Dlaczego należy włączyć ją na stałe do swojego codziennego jadłospisu?

Czerwona kapusta to bogactwo witamin i antyoksydantówCzerwona kapusta to bogactwo witamin i antyoksydantów, dzięki czemu blokuje rozwój komórek rakowych
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Alexander Pyatenko

Zarówno białą, jak i czerwoną kapustę można zaliczyć do jednych z najzdrowszych warzyw. Są bogate w błonnik, nie posiadają zbyt dużo kalorii i wpływają korzystnie na kondycję naszego organizmu. Jak się jednak okazuje, czerwona odmiana kapusty zdecydowanie różni się prozdrowotnymi właściwościami od swojej popularniejszej kuzynki. W porównaniu z białą kapustą, w tym warzywie znajdziemy znacznie więcej przeciwutleniaczy, które blokują rozwój komórek nowotworowych, chronią nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników i opóźniają proces starzenia się organizmu.

Silne właściwości antyoksydacyjne wykazują antocyjany - naturalne barwniki znajdujące się w nie tylko w czerwonej kapuście, ale też w czerwonym buraku, jagodach i aronii. Poza tym jej czerwone liście są bogactwem witaminy A, dzięki czemu wzmacniają kondycję naszej skóry, kości, zębów i narządu wzroku. Ponadto odpowiednia podaż tej cennej witaminy usprawnia pracę układu immunologicznego i stymuluje produkcję czerwonych krwinek. Kolejną zaletą czerwonej kapusty jest duża zawartość witaminy C, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, przyśpiesza gojenie ran i odgrywa ważną rolę podczas produkcji kolagenu.

Ta odmiana kapusty ma w sobie także sporo witaminy B6. Pirydoksyna reguluje ciśnienie krwi i wzmacnia pracę serca i układu nerwowego. Dzięki zawartości sporej ilości żelaza zapobiega rozwojowi anemii. Zawiera inne cenne minerały takie jak potas, mangan, selen i magnez. Czerwoną kapustę można jeść na surowo, upiec lub usmażyć. Doskonale sprawdza się w kuchni jako składnik kapuśniaku, gołąbków, i kotletów. Warto również zrobić z niej sok lub wycisnąć i dodać do zdrowego warzywno-owocowego koktajlu.

Wybrane dla Ciebie
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Walczył z Rosjanami. Hoang Tran skazany
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Przyłapani w Rossmannie. Ich twarze zobaczą wszyscy. Komunikat policji
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
Polacy odwołują urlopy. Pogoda zaskoczy?
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
"Zimno, boli". Ukrainka wypadła z drugiego piętra
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Nie żyje Rafał Kołsut. Był gwiazdą "Ziarna"
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 04.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Polskie piłkarki ręczne wygrały z Argentyną. Szczere słowa trenera
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Szukasz drzewka na święta? Prawnik mówi, na co zwrócić uwagę
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Igrzyska 2026 - olimpijski ogień dotarł do Rzymu. Powrót po prawie 20 latach
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Eksplozja powerbanka. Zostały tylko czarne ślady
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zawiózł rosyjskiego drona do domu. Myślał, że to zabawka
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków
Zmarł Leszek Gierszewski. Był jednym z najbogatszych Polaków