Nigdy nie kupuj innego ryżu. Upewnij się, że ma ten napis na opakowaniu

Eksperci od dawna ostrzegają przed arsenem obecnym w ryżu. Istnieje jednak sposób, żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem tego pierwiastka. Warto poznać te wskazówki.

Jak uniknąć zatrucia arsenem w ryżu?Jak uniknąć zatrucia arsenem w ryżu?
Katarzyna Krupka

Około 90 proc. produkcji ryżu na świecie pochodzi z Azji i właśnie w tym regionie geograficznym jest podstawą żywienia. W Europie ryż również cieszy się ogromną popularnością. Jest bogactwem wielu cennych dla naszego organizmu składników i słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę energii i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Niestety, w ryżu poza błonnikiem, białkiem, witaminami i minerałami można znaleźć również arsen, którego nadmiar wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Ten metal ciężki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu płuc, skóry, wątroby, pęcherza i piersi.

W Azji arsen dostaje się do ryżu wraz z pestycydami i nawozami sztucznymi znajdującymi się w stojącej wodzie, w której jest hodowany. Wprawdzie żaden ryż nie jest całkowicie wolny od arsenu, jednak możemy zminimalizować jego szkodliwe działanie.

W trosce o nasze zdrowie powinniśmy sięgać po ryż, który pochodzi z krajów, gdzie jego uprawa jest kontrolowana (Stany Zjednoczone, Europa). Na opakowaniu ryżu możemy znaleźć dokładną informację skąd pochodzi. "Z europejskich upraw" - taki napis jest gwarancją, że zawartość arsenu nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.

Najlepszym wyborem jest ryż biały, oczyszczony, ponieważ aż 80 proc. arsenu jest obecne w osłonkach ziarna. Ważne jest także, żeby przed gotowaniem ryż starannie wypłukać pod bieżącą wodą, używając do tego sitka.

Przepłukane nasiona ryżu warto też wymoczyć w roztworze sody oczyszczonej (najlepiej przez całą noc). Ryż należy gotować w proporcji 6 części wody na 1 część ryżu, a następnie odcedzić go i wylać wodę do zlewu. Stosując się do tych wskazówek, pozbawimy ryż niektórych dobroczynnych właściwości, ale przynajmniej unikniemy zatrucia arsenem i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok