Nigdy nie kupuj innego ryżu. Upewnij się, że ma ten napis na opakowaniu

Eksperci od dawna ostrzegają przed arsenem obecnym w ryżu. Istnieje jednak sposób, żeby uchronić się przed szkodliwym działaniem tego pierwiastka. Warto poznać te wskazówki.

Jak uniknąć zatrucia arsenem w ryżu?Jak uniknąć zatrucia arsenem w ryżu?
Katarzyna Krupka

Około 90 proc. produkcji ryżu na świecie pochodzi z Azji i właśnie w tym regionie geograficznym jest podstawą żywienia. W Europie ryż również cieszy się ogromną popularnością. Jest bogactwem wielu cennych dla naszego organizmu składników i słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości.

Ryż jest produktem bezglutenowym, lekkostrawnym, reguluje poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i pomaga szybciej zrzucić zbędne kilogramy. Poza tym dostarcza do organizmu odpowiednią dawkę energii i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek zarówno do dań mięsnych, jak i wegetariańskich.

Niestety, w ryżu poza błonnikiem, białkiem, witaminami i minerałami można znaleźć również arsen, którego nadmiar wpływa niekorzystnie na nasze zdrowie. Ten metal ciężki zwiększa ryzyko rozwoju cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego oraz nowotworu płuc, skóry, wątroby, pęcherza i piersi.

W Azji arsen dostaje się do ryżu wraz z pestycydami i nawozami sztucznymi znajdującymi się w stojącej wodzie, w której jest hodowany. Wprawdzie żaden ryż nie jest całkowicie wolny od arsenu, jednak możemy zminimalizować jego szkodliwe działanie.

W trosce o nasze zdrowie powinniśmy sięgać po ryż, który pochodzi z krajów, gdzie jego uprawa jest kontrolowana (Stany Zjednoczone, Europa). Na opakowaniu ryżu możemy znaleźć dokładną informację skąd pochodzi. "Z europejskich upraw" - taki napis jest gwarancją, że zawartość arsenu nie będzie szkodliwa dla naszego organizmu.

Najlepszym wyborem jest ryż biały, oczyszczony, ponieważ aż 80 proc. arsenu jest obecne w osłonkach ziarna. Ważne jest także, żeby przed gotowaniem ryż starannie wypłukać pod bieżącą wodą, używając do tego sitka.

Przepłukane nasiona ryżu warto też wymoczyć w roztworze sody oczyszczonej (najlepiej przez całą noc). Ryż należy gotować w proporcji 6 części wody na 1 część ryżu, a następnie odcedzić go i wylać wodę do zlewu. Stosując się do tych wskazówek, pozbawimy ryż niektórych dobroczynnych właściwości, ale przynajmniej unikniemy zatrucia arsenem i poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Dwulatek wpadł do szamba. Teraz szpital przekazał dobre wieści
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów