Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wszystko jasne.

Donald Trump 47. prezydentem Stanów Zjednoczonych

Niebezpieczne połączenie. Może przyczynić się do uszkodzenia wątroby

113

To bardzo zdrowe warzywo, które wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Niestety, w niektórych sytuacjach czosnek może nam zaszkodzić, zamiast pozytywnie wpłynąć na nasze zdrowie. Dowiedz się, kiedy lepiej zrezygnować z jedzenia czosnku.

Czosnek w połączeniu z paracetamolem może uszkodzić wątrobę
Czosnek w połączeniu z paracetamolem może uszkodzić wątrobę (Getty Images)

Czosnek jest stosowany w medycynie naturalnej od wieków. Mówi się, że jest naturalnym antybiotykiem ze względu na swoje właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe. Zdrowe mikstury z miodu, mleka i czosnku są wciąż bardzo popularne i chętnie wprowadzane jako wspomaganie przy leczeniu różnych infekcji. Czosnek wpływa pozytywnie na układ odpornościowy, obniża poziom cholesterolu we krwi oraz pomaga na ból gardła i gorączkę.

Jednak nie zawsze jedzenie czosnku jest dobrym pomysłem. Kto i kiedy nie powinien jeść czosnku?

Przeziębienie i przyjmowanie leków

Czosnek warto stosować w przypadku infekcji, ale substancje w nim zawarte w połączeniu z niektórymi lekami przeciwbólowymi, mogą działać szkodliwie na nasz organizm. Szczególnie paracetamol w połączeniu z nadmiarem czosnku może uszkodzić naszą wątrobę. Leki przeciwzakrzepowe i te na przeziębienie, które zawierają kwas acetylosalicylowy także nie powinny być spożywane razem z czosnkiem. Roślina ta zmniejsza bowiem krzepliwość krwi więc nie należy jej jeść przy przyjmowaniu leków tego typu.

Cukrzyca

Osoby chore na cukrzycę nie powinny jeść czosnku w dużych ilościach. Warzywo to obniża poziom cukru w organizmie, więc jego łączenie z lekami przeciwcukrzycowymi jest niebezpieczne dla zdrowia. Może wywołać bowiem zbyt silny spadek cukru, co w najgorszym przypadku może doprowadzić do hipoglikemii.

Problemy z ciśnieniem

Osoby, które cierpią na zbyt niskie ciśnienie, również nie powinny spożywać czosnku. Roślina ta obniża je jeszcze bardziej, co może doprowadzić nawet do utraty przytomności. Pacjenci z podwyższonym ciśnieniem także powinny uważać na czosnek. Szczególnie jeżeli zażywają Lizynopryl, którego zadaniem jest obniżenie ciśnienia tętniczego. Połączenie czosnku z tym lekiem może spowodować silne i gwałtowne obniżenie ciśnienia krwi.

Problemy z żołądkiem

Osoby o wyjątkowo wrażliwym układzie pokarmowym powinny unikać ostrego jedzenia, co tyczy się także czosnku, który w dużych ilościach może podrażniać śluzówkę żołądka i powodować ból w przełyku. Nie zaleca się również spożywania czosnku przy stosowaniu leków na dolegliwości żołądkowo-jelitowe.

Autor: KAM
Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Zobacz także:
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić