o2 - Serce Internetu
Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
  • Quizy
Wróć na
KGG
|
aktualizacja

Nigdy nie dodawaj do gorącej herbaty. Działa jak trucizna

129
Podziel się

Warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli nie traktujemy go wyłącznie jako słodzik. Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się on toksyczny? Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków, enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Jednak naukowcy alarmują: obróbka termiczna negatywnie wpływa na jego właściwości miodu.

Nigdy nie dodawaj do gorącej herbaty. Działa jak trucizna
(Getty Images)
bDYkjyZN

Podgrzewanie miodu wpływa na jego właściwości

Amatorzy miodu zwykle pamiętają, że najlepiej działa, kiedy nie jest podgrzewany. Jednak to, że gotowanie miodu może powodować szkodliwe zmiany chemiczne w jego składzie, nie należy do powszechnej wiedzy. Okazuje się, że spożywanie miodu, który został poddany obróbce cieplnej, może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Przede wszystkim prowadzi to do dezaktywacji enzymów i probiotyków. Według badań temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C. Potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury, uważa się za gotowane.

bDYkjyZP

Badania cech fizykochemicznych i składników chemicznych gotowanego miodu i mieszanki miodu z ghi (rodzaj masła klarowanego) opublikowano w "Journal of Research in Ayurveda" - czasopiśmie naukowym dotyczącym ajurwedy.

Badania nad miodem

Naukowcy obserwowali, jaki wpływ na stan zdrowia ma spożywanie podgrzewanego miodu, ghi oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach. Okazało się, że ciężar właściwy próbek miodu i ghi podgrzanych do 140°C (średnia temperatura gotowania) drastycznie spadł. Natomiast wartość pH miodu została podwyższona.

bDYkjyZV

Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60°C. Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc, że wzrost HMF "może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna".

Specjaliści podkreślają, że problem ten wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednak na podstawie obecnie posiadanych dowodów naukowych można stwierdzić, że stosowanie miodu do gotowania lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata czy grzaniec, nie jest najlepszym pomysłem. Warto rozważyć używanie w tym celu bezpieczniejszych zamienników, a miód spożywać w stanie surowym.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bDYkjzaq
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(129)
Truteń z PO
miesiąc temu
POrażka -takie dyrdymały niczym Gazetka Wyborcza...........
Mał gorzata
3 miesiące temu
jestem nieśmiertelna, dodaję miód do gorącej herbaty i jeszcze źyję, a czynię tak od niepamiętnych lat
Szadrina
3 miesiące temu
Gdzie w Polsce można kupić miód naturalny?
bDYkjzar
momoi
3 miesiące temu
Kupiłam z Lidla miód, niby podgrzewany bo płynny, takie niby byle co i.......wyleczyłam się z przeziębienia zażywając ten "byle jaki miód" z ......Podlasia!
Antoni M
3 miesiące temu
Wykształcenie chroni przed głupotą lecz bywa że nie jest to zapora idealnie szczelna
kszyś
3 miesiące temu
To chyba pisał miś Puchatek, trzymając w łapkach słój z etykietką "miut".
pstrzelaż
3 miesiące temu
Polska języka być trudna mowa!
pszczelarz.
3 miesiące temu
Co za durny specjalista od miodu to pisał. Będę musiał przeczytać to moim pszczółkom co za idiotyzmy wypisują osoby nie mające zielonego pojęcia o miodzie.
Aaa
3 miesiące temu
Czyli ciasta do których dodaję miód są trucizną ...? Suuuper!
Buaha
3 miesiące temu
Życie najbardziej jest toksyczne. I rakotwórcze.
Taka to prawd...
3 miesiące temu
Kto dziś widział prawdziwy miód ? To co produkują "pszczelarze"/ nie pszczoły / to twór MIODO-PODOBNY. Wiec o jakim miodzie może być mowa ?
Majeczka567
3 miesiące temu
To już chyba 10 artykuł w którym straszą że wszystko truje i powoduje raka🤦‍♀️
Jana
3 miesiące temu
A co z miodem dodawanym np. do piernika ? Temperatura pieczenia jest jeszcze wyższa niż gotowania. Czy w takim razie pierniki są trujące ?
bDYkjzaj
jan
3 miesiące temu
Do 40 stopni i spoko. Nie straci swoich właściwości.
...
Następna strona
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić