Nigdy nie dodawaj do gorącej herbaty. Działa jak trucizna

Warto o tym pamiętać, zwłaszcza jeśli nie traktujemy go wyłącznie jako słodzik. Czy podgrzewanie miodu sprawia, że staje się on toksyczny? Dobroczynne właściwości miodu są znane i cenione od wieków. Zawiera on wiele witamin, minerałów, probiotyków, enzymów, przeciwutleniaczy i aminokwasów. Jednak naukowcy alarmują: obróbka termiczna negatywnie wpływa na jego właściwości miodu.

Obraz
Źródło zdjęć: © Getty Images

Podgrzewanie miodu wpływa na jego właściwości

Amatorzy miodu zwykle pamiętają, że najlepiej działa, kiedy nie jest podgrzewany. Jednak to, że gotowanie miodu może powodować szkodliwe zmiany chemiczne w jego składzie, nie należy do powszechnej wiedzy. Okazuje się, że spożywanie miodu, który został poddany obróbce cieplnej, może mieć zły wpływ na stan zdrowia, zwłaszcza na układ pokarmowy.

Przede wszystkim prowadzi to do dezaktywacji enzymów i probiotyków. Według badań temperatura, w której zaczyna dochodzić do szkodliwych procesów to 48°C. Potrawy, które wystawia się na działanie wyższej temperatury, uważa się za gotowane.

Badania cech fizykochemicznych i składników chemicznych gotowanego miodu i mieszanki miodu z ghi (rodzaj masła klarowanego) opublikowano w "Journal of Research in Ayurveda" - czasopiśmie naukowym dotyczącym ajurwedy.

Badania nad miodem

Naukowcy obserwowali, jaki wpływ na stan zdrowia ma spożywanie podgrzewanego miodu, ghi oraz miodu zmieszanego z ghi w równych proporcjach. Okazało się, że ciężar właściwy próbek miodu i ghi podgrzanych do 140°C (średnia temperatura gotowania) drastycznie spadł. Natomiast wartość pH miodu została podwyższona.

Najbardziej niepokojący rezultat to znaczny wzrost HMF, organicznego związku chemicznego (hydroksymetylofurfural), w próbkach miodu podgrzanych do 60°C. Jest to substancja szkodliwa dla pszczół i człowieka. Negatywne skutki były bardziej widoczne, gdy podgrzewany miód zmieszano z ghi. Autorzy badań podsumowali swoje obserwacje, twierdząc, że wzrost HMF "może wywołać szkodliwe skutki i działać jak trucizna".

Specjaliści podkreślają, że problem ten wciąż wymaga szczegółowych badań i obserwacji. Jednak na podstawie obecnie posiadanych dowodów naukowych można stwierdzić, że stosowanie miodu do gotowania lub dodawanie go do gorących napojów jak herbata czy grzaniec, nie jest najlepszym pomysłem. Warto rozważyć używanie w tym celu bezpieczniejszych zamienników, a miód spożywać w stanie surowym.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 06.11.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 06.11.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Nietypowy spacerowicz przy A4. Nocna akcja policji
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Ponad 920 tys. sztuk. Odkrycie w busie w trakcie kontroli drogowej
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Tylko 60 gr za kilogram. Rolniczka zaprasza na samozbiory
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Szpakowski nie był przy narodzinach córek. Zdradził, co wówczas robił
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nie żyje Leszek Kłosiński. Biznesmen zmarł tragicznie
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Nawet 600 zł za kilogram. "Marzyłem o tym od lat"
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Ujawnili działania Putina. Tak miał dbać o swoje kochanki
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Której strony folii aluminiowej używać do pieczenia? Wielu robi ten błąd
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
Gruzin będzie wydalony z Polski. Złamał zakaz
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
GUS: do 2060 r. Polaków ubędzie. Podano liczbę
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal
Takie odkrycie w lesie. 72-latka szybko wpadła. Skandal