Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 
aktualizacja 

Objawia się bólem głowy i nóg. Uszkadza serce oraz płuca

2

Na szkodliwy wpływ tych niebezpiecznych pierwiastków najbardziej narażeni są pracownicy fabryk, zakładów hutniczych, chemicznych i rafinerii naftowych. Metale ciężkie mogą dostać się do naszego organizmu również przez zanieczyszczoną wodę i pożywienie. Dowiedz się, jak wpływają na nasz organizm.

Objawia się bólem głowy i nóg. Uszkadza serce oraz płuca
Ból kończyn nie zawsze oznacza problemy z kręgosłupem

Zatrucie ołowiem

W grupie podwyższonego ryzyka zatrucia tym metalem znajdują się m.in. pracownicy hut miedzi i cynku, a także osoby zawodowo produkujące baterie, akumulatory i szkło kryształowe. Do symptomów zatrucia ołowiem możemy zaliczyć niedokrwistość, bóle mięśni, zaburzenie snu, problemy z koncentracją, zmęczenie i rozdrażnienie. W skrajnych przypadkach może wystąpić tzw. kolka ołowicza oraz zaparcia i zmiana koloru dziąseł w okolicach zębów na niebieski.

Zatrucie rtęcią

Objawy przewlekłego zatrucia rtęcią to bóle głowy i kończyn, ogóle osłabienie organizmu, bezsenność i zaburzona koncentracja. Najczęściej za te dolegliwości odpowiadają związki alloksyalkilowe, arylowe i alkilowe rtęci. Tego rodzaju toksyny zazwyczaj gromadzą w ośrodkowym układzie nerwowym.

Zatrucie arsenem

Nadmiar tego pierwiastka w naszym organizmie może nieść ze sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Zbyt duże stężenie arsenu wpływa niekorzystnie na prawidłową pracę serca i płuc, a także osłabia kondycję zdrowotną naszej skóry. Zatrucie arsenem może również przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.

Wprawdzie żywność i woda pitna są regularnie poddawane badaniom pod kątem obecności metali ciężkich, jednak istnieje pewna grupa produktów spożywczych, o wysokim stężeniu tych pierwiastków chemicznych. Można do nich zaliczyć ryż, kakao, ryby i warzywa korzeniowe. Żeby zminimalizować szkodliwy wpływ toksycznych substancji na nasze zdrowie, powinniśmy dokładnie myć warzywa przed zjedzeniem. Warto również zwracać uwagę na to, skąd pochodzą kupowane przez nas produkty. Stała obecność w naszej diecie żywności bogatej w błonnik, białko i witaminy C, E i D także pomoże zmniejszyć wchłanianie niebezpiecznych pierwiastków.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić