Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Uszkadza wątrobę jak alkohol. Prowadzi do stłuszczenia, a nawet raka

272

Chyba nikogo nie trzeba uświadamiać, że regularne spożywanie alkoholu stopniowo wyniszcza narządy w naszym organizmie. Niestety, zdarza się, że nawet osoby niepijące, codziennie szkodzą swojej wątrobie. Sprawdź, jakie produkty, które z pewnością znajdują się w twojej kuchni, mogą poważnie uszkodzić ten narząd.

Uszkadza wątrobę jak alkohol. Prowadzi do stłuszczenia, a nawet raka
Słodkie produkty wyniszczają wątrobę (Markus Volk)

Napoje bezalkoholowe

Amerykańscy badacze doszli do wniosku, że wypijanie codziennie przynajmniej dwóch puszek napojów gazowanych zwiększa ryzyko nadciśnienia tętniczego, zawału serca i chorób wątroby. Dotyczy to również napojów określanych jako dietetyczne, które zamiast cukru zawierają jego pozornie zdrowsze zamienniki.

Witamina A

Ta cenna witamina występuje w mleku, jajkach, świeżych owocach i warzywach (szczególnie w czerwonych i pomarańczowych). Retinol znajdziemy również w suplementach diety. Wprawdzie wpływa korzystnie na narząd wzroku, budowę kości i podnosi odporność organizmu, jednak nadmiar witaminy A może być toksyczny dla naszej wątroby.

Tłuszcze trans

Znaczne ilości tego tłuszczu znajdziemy m.in. w fast foodach, batonikach, twardych margarynach, wypiekach cukierniczych czy chipsach. Częste sięganie po tego rodzaju produkty przyczynia się do rozwoju nadwagi, otyłości i zaburza prawidłową pracę wątroby. Produkty spożywcze bogate w tłuszcze trans sprawiają, że ten narząd nie może prawidłowo filtrować szkodliwych substancji.

Cukier

Jak się okazuje, stała obecność cukru w codziennym jadłospisie, nie tylko szkodzi naszym zębom, ale również wpływa niekorzystnie na wątrobę. Regularne spożywanie produktów zawierających syrop glukozowy i cukier rafinowany przyczynia się do gromadzenia się w organizmie komórek tłuszczowych, zwiększając tym samym ryzyko chorób wątroby.

Glutaminian sodu

Ten dodatek do żywności ma za zadanie poprawić smak wielu produktów spożywczych. Bardzo często ta szkodliwa substancja występuje w produktach pod postacią hydrolizowanego białka roślinnego, ekstraktu drożdżowego lub ekstraktu sojowego. Wyniki jednych z najnowszych badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców potwierdzają, że glutaminian sodu może przyczynić się do stłuszczenia wątroby, a nawet do nowotworu tego narządu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić