Kamil S. Sikora| 

Obniża cholesterol, chroni przed udarem. Nie żałuj sobie

7

Wysoki cholesterol to problem, który dotyka coraz większej grupy mieszkańców naszego kraju. Lekarze od dawna ostrzegają, że zaburzona gospodarka lipidowa zwiększa ryzyko rozwoju miażdżycy i wystąpienia niebezpiecznych incydentów kardiologicznych. Żeby tego uniknąć, należy przede wszystkim zadbać o zdrową dietę. Dowiedz się, po jakie produkty warto sięgać regularnie, a z jakiej żywności powinniśmy zrezygnować.

Obniża cholesterol, chroni przed udarem. Nie żałuj sobie
Bakłażan pomaga obniżyć cholesterol (Licencjodawca, libin jose)

Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu LDL we krwi sprzyja pojawieniu się miażdżycy oraz wystąpieniu ataku mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu. Jak wynika z badań statystycznych, dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego są odpowiedzialne za najwięcej zgonów w naszym kraju.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Cholesterol a mózg. Zobacz, jak na niego wpływa

Do nieprawidłowego poziomu cholesterolu w organizmie przyczyniają się takie czynniki jak niezdrowa dieta, brak regularnej aktywności fizycznej, palenie papierosów, regularne sięganie po nadmierne ilości alkoholu i predyspozycje genetyczne. W trosce o nasze zdrowie każdy z nas powinien regularnie wykonywać badania krwi. Jeżeli okaże się, że stężenie cholesterolu w naszym krwiobiegu odbiega od normy, wówczas powinniśmy jak najszybciej zmienić nasze niezdrowe przyzwyczajenia.

W tym przypadku bardzo istotną rolę odgrywa zmiana codziennego jadłospisu. W pierwszej kolejności należy z niego wyeliminować takie produkty jak fast foody, czerwone mięso, wysokoprzetworzoną żywność, napoje gazowane, smażone dania i potrawy bogate w tłuszcze trans, cukier i sól. Z kolei w naszej diecie powinno znaleźć się więcej warzyw i owoców bogatych w witaminy, minerały i przeciwutleniacze. Warto również pamiętać o spożywaniu dużych ilości błonnika pokarmowego.

Osoby z wysokim cholesterolem powinny sięgać m.in. po produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, tłuste ryby morskie, oliwę z oliwek, orzechy, czosnek, zieloną herbatę, owoce cytrusowe i jagodowe, awokado, jabłka i gruszki ze skórką, truskawki, marchew, bakłażany i karczochy.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić