Pij co rano zamiast kawy. Chroni przed rakiem i dodaje energii
Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez porannej kawy. Wprawdzie mała czarna dodaje nam energii i posiada wiele prozdrowotnych właściwości, ale jak się okazuje, istnieją inne pobudzające napoje, które są o wiele bardziej wartościowe. Dowiedz się, jaką miksturę zamiast kawy, warto wypić tuż po przebudzeniu.
Woda z cytryną
Podczas nocnego odpoczynku nasz organizm traci sporą ilość wody i cennych elektrolitów. Dlatego w trosce o nasze zdrowie i dobre samopoczucie w ciągu dnia, rano powinniśmy sięgnąć po ciepłą szklankę wody z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z cytryny. Regularne picie tej mikstury przed śniadaniem dostarczy nam dawkę energii niezbędnej do wykonywania codziennych obowiązków, pomoże oczyścić ciało ze szkodliwych substancji i usprawni pracę układu odpornościowego. Poza tym w cytrynie znajdziemy cenne przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, opóźniają proces starzenia się organizmu i zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.
Tusk kontra Nawrocki. Polacy wybrali ulubieńca
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Napój z młodego jęczmienia
W młodym jęczmieniu znajdziemy m.in.: witaminę C i E, witaminy z grupy B, beta-karoten, wapń, żelazo, cynk, magnez i błonnik pokarmowy. Obecność wielu cennych elementów sprawia, że roślina ta wykazuje właściwości przeciwzapalne, antywirusowe i antynowotworowe.
Ciepła woda wymieszana ze sproszkowanym młodym jęczmieniem wypita tuż po przebudzeniu pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową w naszym organizmie, podnosi odporność na sezonowe infekcje, pobudza do działania, a poza tym wpływa korzystnie na wygląd i kondycję skóry.
Owocowe i warzywne koktajle
Warzywa i owoce są bogatym źródłem witamin, minerałów, błonnika pokarmowego i przeciwutleniaczy. Z tego względu powinny na stałe zagościć w codziennej diecie każdego z nas. Żeby w pełni skorzystać z niezwykłych właściwości tych produktów, należy codziennie rano sięgać po zdrowy i pyszny koktajl. Do prozdrowotnej mikstury warto dodać takie owoce i warzywa jak: szpinak, natka pietruszki, jarmuż, jabłko, borówki, pomarańcze, cytryny czy grejpfruty.