Obniża cukier, wspomaga trzustkę. Wystarczą dwie łyżki
Cukrzyca to plaga XXI wieku, a za jedną z głównych przyczyn jej rozwoju uważa się nasz styl życia. Dieta bogata w wysokoprzetworzoną żywność i cukier wpływa na poziom glukozy w naszym organizmie. Aby zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby, warto zadbać o prawidłową normę cukru we krwi. Pomóc w tym mogą produkty, które na pewno masz w swojej kuchni.
Niezdrowe tłuszcze warto zastąpić oliwą z oliwek, która jest niezastąpionym elementem jednego z najzdrowszych modeli żywienia – diety śródziemnomorskiej. Regularne dodawanie oliwy z oliwek do posiłków wpływa pozytywnie na funkcjonowanie trzustki, której hormon (insulina) reguluje stężenie poziomu cukru w organizmie. Włoscy naukowcy potwierdzili, że ten rodzaj tłuszczu zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy oraz chorób układu sercowo-naczyniowego.
Aby obniżyć poziom cukru we krwi można również sięgać po ocet jabłkowy. Zleca się, by każdego dnia spożywać dwie łyżki stołowe octu lub pić wodę z jego dodatkiem. Najlepiej przed posiłkiem. Mikstura ta polecana jest również pacjentom, u których już zdiagnozowano cukrzycę. Najzdrowszy ocet jabłkowy przygotujesz samodzielnie. Jeśli kupujesz go w sklepie, wybieraj ocet ekologiczny, niepasteryzowany.
Wspomagająco w uregulowaniu stężenia glukozy w organizmie będzie działał również czosnek. W surowej postaci obniża nie tylko poziom glukozy, ale i cholesterolu we krwi. Już jeden ząbek czosnku dziennie jedzony każdego dnia, będzie działał korzystnie na nasze zdrowie.
Warto również sięgać po produkty bogate w magnez. Ten cenny pierwiastek może pomóc w kontrolowaniu prawidłowego poziomu cukru w organizmie. Magnez znajdziemy w kaszy gryczanej, płatkach owsianych, migdałach, pestkach dyni, natce pietruszki, mleku, jajach i żółtych serach.