Od lat żyliśmy w błędzie. Dla mózgu są gorsze niż cukier

Liczne badania naukowe udowodniły, że spożywanie napojów bogatych w cukier może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, np. nadwagi, otyłości czy cukrzycy. Okazuje się jednak, że zastąpienie ich napojami, w których zamiast cukru użyto sztuczny słodzik - wcale nie jest zdrowszym rozwiązaniem.

Słodzik uszkadza mózgSłodzik uszkadza mózg
Źródło zdjęć: © Getty Images

Do niedawna były uważane za zdrowszą alternatywę dla cukru. Pojawia się jednak coraz więcej badań świadczących o tym, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko wielu problemów zdrowotnych. A te chemiczne substancje słodzące znajdziemy praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii uważają, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwój chorób serca i mózgu. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem 400 tys. osób i odkryli, że uczestnicy pijący tego typu napoje, są bardziej narażeni na przedwczesny zgon, a sztuczne słodziki zwiększają ryzyko chorób serca aż o 40 proc.

Z kolei naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że sięganie po napoje z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, a to z kolei może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń - również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według Amerykanów już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co w konsekwencji powoduje, że czujemy się głodni, więc zaczniemy dostarczać do organizmu dodatkowe kalorie.

Szkodliwości słodzików postanowili przyjrzeć się również naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji. Badacze przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób, które dotyczyły tego, ile słodzika w diecie występuje każdego dnia u uczestników badania. Naukowcy uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, jak np. palenie tytoniu. Ważna była również ocena ich stanu zdrowia – badacze wzięli pod uwagę takie choroby jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Francuzi na tej podstawie stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Wielka ewakuacja w Wielkiej Brytanii. Zatrzymano dwóch Polaków
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Amerykanie mają dość. Sondaż mówi wszystko
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Zobaczył karteczkę. Wściekł się. "To jest nielegalne"
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę
Skandal w szkole. Młodzi Austriacy zrobili taką budowlę