Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Od lat żyliśmy w błędzie. Dla mózgu są gorsze niż cukier

168
Podziel się:

Liczne badania naukowe udowodniły, że spożywanie napojów bogatych w cukier może prowadzić do poważnych konsekwencji zdrowotnych, np. nadwagi, otyłości czy cukrzycy. Okazuje się jednak, że zastąpienie ich napojami, w których zamiast cukru użyto sztuczny słodzik - wcale nie jest zdrowszym rozwiązaniem.

Od lat żyliśmy w błędzie. Dla mózgu są gorsze niż cukier
Słodzik uszkadza mózg (Getty Images)

Do niedawna były uważane za zdrowszą alternatywę dla cukru. Pojawia się jednak coraz więcej badań świadczących o tym, że sztuczne słodziki mogą zwiększać ryzyko wielu problemów zdrowotnych. A te chemiczne substancje słodzące znajdziemy praktycznie wszędzie - w napojach alkoholowych, gumach do żucia, słodyczach, budyniach, sosach, dressingach, gotowych śledziach w zalewie octowej czy właśnie gazowanych napojach.

Naukowcy z Wielkiej Brytanii uważają, że sztuczne słodziki obecne w dietetycznych napojach zwiększają ryzyko rozwój chorób serca i mózgu. Badacze przeprowadzili eksperyment z udziałem 400 tys. osób i odkryli, że uczestnicy pijący tego typu napoje, są bardziej narażeni na przedwczesny zgon, a sztuczne słodziki zwiększają ryzyko chorób serca aż o 40 proc.

Z kolei naukowcy w Stanach Zjednoczonych potwierdzili, że sięganie po napoje z zawartością sztucznych słodzików sprawia, że jemy więcej, a to z kolei może doprowadzić do nadwagi i otyłości, które zwiększają ryzyko wielu schorzeń - również nowotworów. Wyniki ich badań zostały opublikowane na łamach ''Cell Metabolism''. Według Amerykanów już sam słodki smak powoduje wyrzut hormonu, który obniża ilość cukru we krwi, co w konsekwencji powoduje, że czujemy się głodni, więc zaczniemy dostarczać do organizmu dodatkowe kalorie.

Szkodliwości słodzików postanowili przyjrzeć się również naukowcy z Narodowego Instytutu Zdrowia i Badań Medycznych we Francji. Badacze przeanalizowali dane ponad 102 tys. dorosłych osób, które dotyczyły tego, ile słodzika w diecie występuje każdego dnia u uczestników badania. Naukowcy uwzględnili również płeć badanych osób, ich masę ciała, aktywność fizyczną, wzrost, wykształcenie, wiek, a także ewentualne nałogi, jak np. palenie tytoniu. Ważna była również ocena ich stanu zdrowia – badacze wzięli pod uwagę takie choroby jak cukrzyca oraz występowanie nowotworów w rodzinie. Francuzi na tej podstawie stwierdzili, że osoby spożywające sztuczne słodziki mają wyższe ryzyko zachorowania na raka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(168)
ironia
miesiąc temu
Czas na najnowszą nowość na tym rynku. Polecimy za modą by za 20-40 lat czytać w necie rewelacjyjne wyniki badań na tysiącach tysięcy dzisiaj spożywających "nowoczesne ekologiczne ergonomiczne naturalne zerocukru nowości" pochodzące z laboratoriów Europy lub z głębi amazońskiego/azjatyckiego zadu..ia. Wyznawcy lewoskrętnej aspiryny, białej śmierci itp. mądrości są nieśmiertelni. W sensie - sami się rodzą. W przeszłości producenci papierosów przed senacką komisją USA zaklinali się, że nic nie wiedzą o szkodliwości tytoniu z prostego powodu. Palacze im za to płacili
KONSUMENT
2 miesiące temu
JAK TE DODATKI SLODZACE I ITP SA TRUJACE ORGANIZM I PRODUKUJA JEDNOSTKI CHOROBOWE TO OD CZEGO JEST POWOLANY GIS ZE CHEMIA DOPUSZCZONA DO OBROTU HANDLOWEGO-KONSUMCJI.!!!!!!!
Herezjusz
3 miesiące temu
Przerzuciłem się na wodę, bo przez długi czas, dzień w dzień piłem napoje mocno słodzone. Szukałem czegoś pośredniego, napoju tak jak Lipton, który byłby z dodatkiem cukru, ale np. 25g na 1,5l butelkę. Producenci albo nie dodają cukru albo daja slodziki, albo walą cukru po całości...
DB83
3 miesiące temu
A jakieś źródła tych rewelacji? Czy mowa o konkretnych grupach substancji słodzących? Sztuczny słodzik - o jakie substancje chodzi i jakie są kryteria "sztuczności"? W kontekście sztuczny/naturalny czy wymieniony 'cukier' to substancja 'naturalna' czy 'sztuczna'? No właśnie...
Tyle w temaci...
3 miesiące temu
Co jest sztuczne jest sztuczne. Jak mozna myslec, ze nie ma to negatywnego wpływu na zdrowie!!!!!
Firefighter -...
3 miesiące temu
Hej!Różne mongolskie plemiona atakują cenną książkę prof.Roszkowskiego :Historia i teraźniejszość! Ufajcie wiedzy Profesora a nie dzikich plemion.
sto
3 miesiące temu
Wódka jest z przetworzonego cukru. Pijmy więc POLSKĄ wódkę, nie jedzmy cukru. A na serio - odzwyczaiłem się od słodzenia kawy, herbaty .... nie słodzę i nawet mi lepiej smakuje
Stary
3 miesiące temu
Następny artykuł szerzący nieprawdziwe informacje o żywności. Ani cukier ani sól nie są szkodliwe. Szkodliwe jest ich nadużywanie.
Iza
3 miesiące temu
Zdrowsza jest roślinna Stevia
Polaczki
3 miesiące temu
Wow… odkrycie roku (zaraz po wprowadzeniu cukru starano się znaleźć lepszy odpowiednik zawierający mniej węglowodanów. Wszelkie próby zakończyły się niepowodzeniem. Cukier jest szkodliwy, ale najmniej spośród jego zamienników). Zapewne chodzi o hajs. Nie wiem tego, ale zakładam, ze stosowanie środka bardziej szkodliwego niż cukier powoduje niższe koszta niż używanie samego cukru.
Maria
3 miesiące temu
Każdy glupi o tym wie.
Mikael
3 miesiące temu
Sól jest dużo gorszą od cukru
Dorcia Paszcz...
3 miesiące temu
Najzdrowszy jest seks paszczowy na parkingach.
Jąkała
3 miesiące temu
Tym co lubią wszystko sztuczne, zalecam sztuczny sex na zdrowie.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić