Odtrutka dla ciała. Jedz codziennie, gdy bolą cię stawy i kości

35

Polacy uwielbiają ogórki. Nic dziwnego - są bardzo zdrowe, smaczne i niskokaloryczne. Lubimy ogórki konserwowe, kiszone, świeże, dodajemy je do zup, sałatek i zapiekanek. Sprawdź, jakie korzyści zdrowotne wynikają z codziennego sięgania po świeże ogórki.

Świeże ogórki to bogactwo witamin i składników mineralnych
Świeże ogórki to bogactwo witamin i składników mineralnych (Getty Images)

Ogórki są bogatym źródłem naturalnie destylowanego H2O. W tych warzywach zawartość wody to około 96 proc. Dlatego warto jeść świeże ogórki lub pić wodę ogórkową. W ten sposób dostarczamy do organizmu cenne antyoksydanty i regulujemy temperaturę naszego ciała.

Ogórki najlepiej jeść bez obierania ich ze skórki, ponieważ zawiera ona najwięcej cennych składników odżywczych, takich jak witamina A i C oraz potas, mangan, folian, sód, molibden, siarka, fosfor i krzemionka.

Ogórki nadają się również do użytku zewnętrznego. Te warzywa można użyć do pielęgnacji twarzy, przykładając ich plastry do całej jej powierzchni lub tylko do powiek. Ogórki zawierają kwas kawowy i askorbinowy, dzięki czemu oczyszczają, wygładzają, odświeżają skórę twarzy, a także zmniejszają obrzęki i likwidują cienie pod oczami.

Ogórki zawierają minerały zasadowe, które pomagają regulować pH krwi i neutralizują zakwaszenia organizmu, przez co zmniejszają ryzyko występowania zwyrodnień stawów, chorób reumatycznych, dny moczanowej czy osteoporozy.

Te zdrowe, zielone warzywa posiadają znaczne ilości potasu. To bezcenny pierwiastek, który obniża ciśnienia krwi i wspomaga nasz układ nerwowy. Krzemionka zawarta w ogórkach z kolei wspiera prawidłową budowę włosów, paznokci, mięśni oraz kości.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić