Katarzyna Chudzik
Katarzyna Chudzik| 

"Pański" owoc wraca do łask. Komuniści go tępili, a to źródło zdrowia

58

Ze słodko-cierpkich owoców derenia jadalnego można przygotować herbatę, sok, nalewkę i przetwory. Jako że roślinę tę sadzono przed wojną przy dworach, pałacach i klasztorach, w okresie PRL-u uznawano ją za niepożądany "pański owoc". Dziś dereń wraca do łask. Słusznie, bo jego właściwości zdrowotne zdumiewają.

"Pański" owoc wraca do łask. Komuniści go tępili, a to źródło zdrowia
To jeden z najzdrowszych owoców świata. Można przygotować z niego nalewkę (Licencjodawca)

Właściwości zdrowotne derenia jadalnego

Właściwości lecznicze owoców derenia jadalnego są cenione przez zielarzy od lat. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, flawonoidy, antocyjany, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki. Dostarczają też witamin P, A i C. Tej ostatniej mają aż pięć razy więcej niż cytryna!

Owoce derenia są cenione w medycynie tradycyjnej za ich właściwości przeciwgorączkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Stymulują też produkcję insuliny, wspierają cyrkulację krwi, redukują ciśnienie i działają diuretycznie, a zatem wspierają zdrowie układu moczowego. Zawarte w nich antocyjany mają potencjał działania przeciwnowotworowego.

Owoce derenia ułatwiają też trawienie, wspomagają kontrolę wagi, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają jakość snu, wzmacniają organizm i są polecane osobom borykającym się z anemią.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Nalewka z pigwy. Idealna na przeziębienie

Nie tylko owoce tej rośliny są wartościowe - wywary z kory i liści mogą być dodawane do kąpieli i stosowane w celu leczenia dolegliwości reumatycznych oraz migren.

Przepis na nalewkę z owoców derenia jadalnego

Dereniówka nie jest trudna w przygotowaniu.

Należy:

  • Przygotować kilogram dojrzałych owoców, po czym dokładnie je opłukać i osuszyć.
  • Włożyć owoce do sterylnego słoika i zalać je 750 ml wódki.
  • Hermetycznie zamknąć naczynie i przechowywać w ciemnym miejscu przez 4 tygodnie.
  • Kiedy płyn nabierze bordowego koloru, odcedzić go do innego słoika, a do nasączonych owoców dodać 200 g cukru. Oba naczynia pozostawić w zamknięciu i cieniu na kolejne 4 tygodnie.
  • Przelewać gotowy płyn do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Zobacz także: To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy

Dereniówkę należy stosować doraźnie, np. w przypadku zagrożenia infekcją.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić