"Pański" owoc wraca do łask. Komuniści go tępili, a to źródło zdrowia
Ze słodko-cierpkich owoców derenia jadalnego można przygotować herbatę, sok, nalewkę i przetwory. Jako że roślinę tę sadzono przed wojną przy dworach, pałacach i klasztorach, w okresie PRL-u uznawano ją za niepożądany "pański owoc". Dziś dereń wraca do łask. Słusznie, bo jego właściwości zdrowotne zdumiewają.
Właściwości zdrowotne derenia jadalnego
Właściwości lecznicze owoców derenia jadalnego są cenione przez zielarzy od lat. Zawierają żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź, mangan, flawonoidy, antocyjany, beta-karoten, kwas jabłkowy i chinowy, pektyny, garbniki. Dostarczają też witamin P, A i C. Tej ostatniej mają aż pięć razy więcej niż cytryna!
Są w KGW. Oto co mówią o zaangażowaniu młodzieży
Owoce derenia są cenione w medycynie tradycyjnej za ich właściwości przeciwgorączkowe, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antyalergiczne. Stymulują też produkcję insuliny, wspierają cyrkulację krwi, redukują ciśnienie i działają diuretycznie, a zatem wspierają zdrowie układu moczowego. Zawarte w nich antocyjany mają potencjał działania przeciwnowotworowego.
Owoce derenia ułatwiają też trawienie, wspomagają kontrolę wagi, wzmacniają włosy i paznokcie, poprawiają jakość snu, wzmacniają organizm i są polecane osobom borykającym się z anemią.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Nie tylko owoce tej rośliny są wartościowe - wywary z kory i liści mogą być dodawane do kąpieli i stosowane w celu leczenia dolegliwości reumatycznych oraz migren.
Przepis na nalewkę z owoców derenia jadalnego
Dereniówka nie jest trudna w przygotowaniu.
Należy:
- Przygotować kilogram dojrzałych owoców, po czym dokładnie je opłukać i osuszyć.
- Włożyć owoce do sterylnego słoika i zalać je 750 ml wódki.
- Hermetycznie zamknąć naczynie i przechowywać w ciemnym miejscu przez 4 tygodnie.
- Kiedy płyn nabierze bordowego koloru, odcedzić go do innego słoika, a do nasączonych owoców dodać 200 g cukru. Oba naczynia pozostawić w zamknięciu i cieniu na kolejne 4 tygodnie.
- Przelewać gotowy płyn do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.
Zobacz także: To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy
Dereniówkę należy stosować doraźnie, np. w przypadku zagrożenia infekcją.