To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy
Żeby dostarczyć do swojego organizmu cenne substancje, każdy z nas powinien regularnie sięgać po zdrowe owoce takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze czy grejpfruty. Warto włączyć do swojej diety również mniej popularne, ale jak się okazuje o wiele zdrowsze produkty. Oto lista superowoców, które rosną w naszym kraju. Koniecznie poznaj ich niezwykłe właściwości.
Rokitnik
Rokitnik jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego i dyzmuntozy, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Suplementy diety na bazie owoców rokitniki są stosowane przy chemioterapii.
Zobacz także: Włącz do diety. To jeden z najzdrowszych owoców
Dereń jadalny
Dereń jadalny można zarówno zjeść na surowo, jak i wykorzystać do przygotowania przetworów i popularnej w naszym kraju leczniczej nalewki. W niepozornych małych, czerwonych i podłużnych owocach znajdziemy wapń, mangan, cynk, żelazo, miedź, fosfor oraz witaminę A, C i P. Dereń działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto doskonale sprawdza się podczas walki z niedokrwistością, reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność organizmu na sezonowe infekcje.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Rokitnik, czyli rosyjski ananas
Minikiwi
Mniejszego kuzyna doskonale znanego przez mieszkańców kraju nad Wisłą kiwi można śmiało dodać do listy polskich superfoods. W minikiwi znajdziemy m.in.: witaminę C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteinę. Dzięki obecności wielu cennych substancji regularne sięganie po ten owoc podnosi odporność, usprawnia pracę układu pokarmowego w tym naszych jelit i zapobiega rozwojowi cukrzycy i raka jelita grubego. Zawarte w nim antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu, niszczą szkodliwe wolne rodniki i wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe.
Zobacz także: Jedz do woli. Zawiera najwięcej antyrakowych polifenoli
Jagoda kamczacka
Pomimo tego, że w naszym kraju nie cieszy się zbyt wielką popularnością, nie powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Wprawdzie jagoda kamczacka znana również jako wiciokrzew pochodzi z północno-wschodniej części kontynentu azjatyckiego, ale uprawia się ja także w chłodniejszych obszarach Europy. Substancje w niej zawarte wykazują przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwmiażdżycowe i neuroprotekcyjne właściwości. Poza tym jagoda kamczacka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając ciśnienie tętnicze i zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu. Ten niewielki fioletowy owoc zawiera takie cenne elementy jak witamina C i K, magnez, potas, mangan, antocyjany i kwercetyna.