Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy

142

Żeby dostarczyć do swojego organizmu cenne substancje, każdy z nas powinien regularnie sięgać po zdrowe owoce takie jak jabłka, gruszki, pomarańcze czy grejpfruty. Warto włączyć do swojej diety również mniej popularne, ale jak się okazuje o wiele zdrowsze produkty. Oto lista superowoców, które rosną w naszym kraju. Koniecznie poznaj ich niezwykłe właściwości.

To najzdrowszy owoc na świecie. Rośnie w Polsce, ale go nie doceniamy
Rokitnik to moc właściwości zdrowotnych (Licencjodawca, Aynur_sib)

Rokitnik

Rokitnik jest bogatym źródłem kwasu askorbinowego i dyzmuntozy, która jest jednym z najsilniejszych antyoksydantów. Dzięki temu zmniejsza ryzyko rozwoju chorób nowotworowych i chroni nas przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Suplementy diety na bazie owoców rokitniki są stosowane przy chemioterapii.

Dereń jadalny

Dereń jadalny można zarówno zjeść na surowo, jak i wykorzystać do przygotowania przetworów i popularnej w naszym kraju leczniczej nalewki. W niepozornych małych, czerwonych i podłużnych owocach znajdziemy wapń, mangan, cynk, żelazo, miedź, fosfor oraz witaminę A, C i P. Dereń działa przeciwzapalnie i przeciwutleniająco. Ponadto doskonale sprawdza się podczas walki z niedokrwistością, reguluje ciśnienie krwi i podnosi odporność organizmu na sezonowe infekcje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Rokitnik, czyli rosyjski ananas

Minikiwi

Mniejszego kuzyna doskonale znanego przez mieszkańców kraju nad Wisłą kiwi można śmiało dodać do listy polskich superfoods. W minikiwi znajdziemy m.in.: witaminę C, E, błonnik pokarmowy, polifenole i luteinę. Dzięki obecności wielu cennych substancji regularne sięganie po ten owoc podnosi odporność, usprawnia pracę układu pokarmowego w tym naszych jelit i zapobiega rozwojowi cukrzycy i raka jelita grubego. Zawarte w nim antyoksydanty opóźniają proces starzenia się organizmu, niszczą szkodliwe wolne rodniki i wykazują silne właściwości przeciwnowotworowe.

Jagoda kamczacka

Pomimo tego, że w naszym kraju nie cieszy się zbyt wielką popularnością, nie powinniśmy przechodzić obok niej obojętnie. Wprawdzie jagoda kamczacka znana również jako wiciokrzew pochodzi z północno-wschodniej części kontynentu azjatyckiego, ale uprawia się ja także w chłodniejszych obszarach Europy. Substancje w niej zawarte wykazują przeciwnowotworowe, przeciwzapalne, antywirusowe, przeciwmiażdżycowe i neuroprotekcyjne właściwości. Poza tym jagoda kamczacka wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, obniżając ciśnienie tętnicze i zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu i trójglicerydów w krwiobiegu. Ten niewielki fioletowy owoc zawiera takie cenne elementy jak witamina C i K, magnez, potas, mangan, antocyjany i kwercetyna.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić