Najzdrowszy owoc rośnie w Polsce. Zbija gorączkę, ciśnienie i cukier

31

Dereń jadalny to krzew o słodkich, czerwonych owocach, z których można przyrządzić pyszny dżem, sok, syrop lub nalewkę. Poza walorami smakowymi ma też mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po ten polski owoc.

Dereń jadalny ma wiele właściwości leczniczych
Dereń jadalny ma wiele właściwości leczniczych

Dereń jadalny – niezwykłe właściwości owoców tego krzewu

Dereń (Cornus L.) to rodzaj ozdobnych krzewów pochodzących z rodziny dereniowatych. Wyróżnia się kilkadziesiąt gatunków derenia, z czego w Polsce występuje dereń jadalny (inaczej dereń właściwy) i dereń świdwa. To rozłożysty krzew ozdobny o szerokiej, kulistej koronie, który posiada bardzo twarde drewno.

W owocach derenia znajdziemy cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, fosfor i cynk oraz witaminę A, C i P. Poza tym można znaleźć w nich beta-karoten, kwas chinowy i jabłkowy, flawonoidy, garbniki i cukry.

Czerwone owoce tego krzewu wykazują silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Spożywanie ich wpływa pozytywnie na prawidłowy przepływ i ciśnienie naszej krwi. Stała obecność owoców derenia w naszym jadłospisie pomaga wydalić wodę i sód z organizmu. Pomagają również osobom, które skarżą się na problemy zdrowotne związane z nerkami lub drogami moczowymi.

Po owoce z tego krzewu powinni sięgać także pacjenci z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak biegunka czy kolka oraz osoby chorujące na anemię. Roślina ta usprawnia przemianę materii, dlatego jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Ponad to dereń jadalny stymuluje wydzielanie insuliny, podnosi odporność organizmu, dba o zdrowy wygląd naszej skóry i włosów.

Mało kto wie, że gałązki derenia świetnie sprawdzają jako naturalny środek do czyszczenia zębów, z kolei kąpiel w naparze z jego liści i kory skutecznie pomaga na podagrę i bóle reumatyczne. Wywar można również użyć do zrobienia okładu na czoło, który poradzi sobie z migreną. Dzięki zawartości antocyjanów owoce zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych w organizmie.

Nalewka na bazie kwiatów lub owoców derenia zabija bakterie, obniża gorączkę i chroni nasz organizm przed jesienno-zimowymi infekcjami. Herbata z suszonych owoców także wpłynie korzystnie na układ immunologiczny i jest sprawdzonym lekiem na problemy trawienne.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić