Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KGG
|

Najzdrowszy owoc rośnie w Polsce. Zbija gorączkę, ciśnienie i cukier

13
Podziel się:

Dereń jadalny to krzew o słodkich, czerwonych owocach, z których można przyrządzić pyszny dżem, sok, syrop lub nalewkę. Poza walorami smakowymi ma też mnóstwo właściwości zdrowotnych. Dowiedz się, dlaczego warto regularnie sięgać po ten polski owoc.

Dereń jadalny ma wiele właściwości leczniczych
Dereń jadalny ma wiele właściwości leczniczych

Dereń jadalny – niezwykłe właściwości owoców tego krzewu

Dereń (Cornus L.) to rodzaj ozdobnych krzewów pochodzących z rodziny dereniowatych. Wyróżnia się kilkadziesiąt gatunków derenia, z czego w Polsce występuje dereń jadalny (inaczej dereń właściwy) i dereń świdwa. To rozłożysty krzew ozdobny o szerokiej, kulistej koronie, który posiada bardzo twarde drewno.

W owocach derenia znajdziemy cenne składniki mineralne, takie jak żelazo, wapń, potas, magnez, mangan, fosfor i cynk oraz witaminę A, C i P. Poza tym można znaleźć w nich beta-karoten, kwas chinowy i jabłkowy, flawonoidy, garbniki i cukry.

Czerwone owoce tego krzewu wykazują silne właściwości przeciwgrzybicze, przeciwalergiczne, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Spożywanie ich wpływa pozytywnie na prawidłowy przepływ i ciśnienie naszej krwi. Stała obecność owoców derenia w naszym jadłospisie pomaga wydalić wodę i sód z organizmu. Pomagają również osobom, które skarżą się na problemy zdrowotne związane z nerkami lub drogami moczowymi.

Po owoce z tego krzewu powinni sięgać także pacjenci z dolegliwościami układu pokarmowego, takimi jak biegunka czy kolka oraz osoby chorujące na anemię. Roślina ta usprawnia przemianę materii, dlatego jest polecana osobom będącym na diecie odchudzającej. Ponad to dereń jadalny stymuluje wydzielanie insuliny, podnosi odporność organizmu, dba o zdrowy wygląd naszej skóry i włosów.

Mało kto wie, że gałązki derenia świetnie sprawdzają jako naturalny środek do czyszczenia zębów, z kolei kąpiel w naparze z jego liści i kory skutecznie pomaga na podagrę i bóle reumatyczne. Wywar można również użyć do zrobienia okładu na czoło, który poradzi sobie z migreną. Dzięki zawartości antocyjanów owoce zmniejszają ryzyko rozwoju komórek rakowych w organizmie.

Nalewka na bazie kwiatów lub owoców derenia zabija bakterie, obniża gorączkę i chroni nasz organizm przed jesienno-zimowymi infekcjami. Herbata z suszonych owoców także wpłynie korzystnie na układ immunologiczny i jest sprawdzonym lekiem na problemy trawienne.

Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(13)
Jarmin
4 miesiące temu
Mam derenia jadalnego,cornus mas, a nie L. I smakuje podobnie do wiśni. Acz wiśnia lepszejsza. I tak samo zdrowa. Wywalił bym to w pierony, ale kwitnie wcześniej od wiśni i pszczoły mają pyłek do jedzenia. I to drewno, naprawdę twarde. Z tego drewna robiono hoplitom włócznie. Rękojeśc do noża będzie fajna.
monikaaa
9 miesięcy temu
Ja mam ataki migreny przy zmianie pogody. Im szybsza i bardziej drastyczna zmiana pogody tym większa migrena (nawet do stanu w którym każdy ruch głowy powoduje ogromne cierpienie uniemożliwiające jakiekolwiek działanie). Na szczęście odkryłam olejki CBD pomaga !! wypróbujcie ja stosuję ole z CBD 5 % decarboxylated essenz 3 x dzienie po 8 kropel i rzeczywiście krople CBD Działają uspokająco, wycisza, pomaga zasnąća co nakważniejsze ataki migreny miałam 2 razy w miesiącu,a jak zaczełam stosowaniw CBD może raz na 3 miesiące i wtedy i tak nie są tak dokuczliwe jak były . Jedna buteleczka wystarcza na 1miesiąc przy codziennym stosowaniu. Bardzo wydajne… Polecam każdemu… Przede wszystkim teraz nie truję się już tabletkami, Ataki migreny mam odkąd pamiętam (czyli od dziecka), te olej CBD decarboxylated kupuję na www konopiafarmacja pl polecam ten sklep duża wiedza na temat konopi
Jagna1754
9 miesięcy temu
Według mnie na zdjęciu to nie jest dereń tylko żurawina ogrodowa.
JM1
9 miesięcy temu
Zdjęcie nie zgodne z opisem ale właściwości derenia doceniam, mojej córce celiacce pomaga utrzymać odpowiedni poziom żelaza.Co roku kupuję bardzo dojrzały i przygotowuję strop.
Małgorzata
9 miesięcy temu
Deren jest wiekszy i ma elipsowaty ksztalt na zdjeciu widać owoce żurawiny..
Zbyszek46
9 miesięcy temu
Owoce derenia są smaczne jak są dojrzałe. Przybierają barwę ciemnoczerwoną. Wyglądem są podobne do żurawiny.
Agnys
9 miesięcy temu
na zdjęciu jest żurawina, nie dereń
Nnnn
9 miesięcy temu
Owoce są kwaśne jak cholera a nie słodkie...
Marian
9 miesięcy temu
Z derenia najlepsza jest nalewka. A jednego krzaka wychodzi około 2-3 litrów. Nie ma nic lepszego na Wigilijną kolację.
abc
9 miesięcy temu
Dlaczego artykuł jest o dereni a na zdjęciu jest żurawina błotna??? Czyżby pismaczek nie wiedział,że to inne rośliny??? Do szkoły,do szkoły,do szkoły czas......
Pipi
9 miesięcy temu
W Biedronce jest tylko makarena
George
9 miesięcy temu
Dlaczego autor nie pisze o nalewce z derenia na spirytusie - samo zdrowie i boski smak… od głowy bolenie i kuśki stojenia…
Hmmm
9 miesięcy temu
Nalewka ??? Chyba zacznę zdrowo się odżywiać ...
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić