Piecie może zwiększyć ryzyko raka. To słodka trucizna

26

Niektóre produkty, które spożywamy, mogą negatywnie oddziaływać na nasze zdrowie, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju poważnych dolegliwości. Szczególnie groźne są słodkie napoje gazowane, które według najnowszych badań, regularnie spożywane, znacząco zwiększają ryzyko wystąpienia raka.

Piecie może zwiększyć ryzyko raka. To słodka trucizna
Słodzone napoje gazowane mogą fatalnie wpłynąć na organizm (Adobe Stock)

Dietetycy oraz lekarze z całego świata od dawna ostrzegają, że nadmiar cukru w diecie może być bardzo szkodliwy dla zdrowia. Jest on powodem wielu poważnych schorzeń. Zbyt duża ilość cukru w codziennym menu może prowadzić do nadwagi, otyłości, próchnicy, insulinooporności, cukrzycy typu 2 i innych chorób.

"Białą śmierć" możemy znaleźć nie tylko w cukierniczce, ale także w wielu produktach spożywczych i popularnych słodzonych napojach.

Naukowcy z Université Sorbonne Paris Cité postanowili zbadać wpływ napojów gazowanych na rozwój komórek rakowych w naszym ciele. Wyniki ich analizy zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "British Medical Journal". Są one absolutnie bezwzględne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lody a odchudzanie. Dietetyk obala popularny mit

100 tysięcy osób pod lupą. Wyniki są jednoznaczne

Eksperci przestudiowali dane medyczne 100 tysięcy osób pod kątem zachorowalności na raka. Skupili się na spożyciu słodkich napojów gazowanych, soków owocowych, a także słodzonej kawy, herbaty i napojów energetycznych. W badaniu uwzględniono także napoje z bezkalorycznymi słodzikami. Są one stosowane coraz częściej jako "zdrowsze zamienniki".

Wyniki nie pozostawiają złudzeń. Naukowcy zaobserwowali, że osoby pijące co najmniej 100 ml słodzonych napojów miały o 18% większe ryzyko zachorowania na raka. Ponadto, spośród 100 tysięcy uczestników badania, 2193 osoby już zmagały się z tym niebezpiecznym schorzeniem.

Badacze nie stwierdzili jednak, aby napoje z dodatkiem sztucznych słodzików wykazywały właściwości rakotwórcze. To dobra informacja dla miłośników napojów "zero". Wyniki ich obserwacji wskazują, że słodzone soki owocowe zwiększają ryzyko zachorowania na raka o 12%. Specjaliści podkreślają, że potrzebne są dalsze badania, aby dokładniej zrozumieć zgromadzone dotąd dane.

Nie da się ukryć, że najlepszym wyjściem z sytuacji, pozwalającym na zadbanie o zdrowie, jest całkowita rezygnacja ze słodzonych napojów. Zastąpienie ich odpowiednikami z dodatkiem sztucznych słodzików jest lepszym rozwiązaniem, ale najlepsze efekty osiągniemy, decydując się na picie dużych ilości wody.

Autor: ACG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić