Chroni przed zawałem i udarem. Jedz, jeśli pijesz alkohol lub palisz

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie oraz utrzymanie prawidłowej wagi. Dlatego w jadłospisie każdego z nas powinny na stałe zagościć warzywa i owoce, a zwłaszcza te, które posiadają skórkę o intensywnym ciemnym kolorze. Koniecznie poznaj ich właściwości.

Fioletowe warzywa i owoce zawierają najwięcej antyrakowych polifenoliFioletowe warzywa i owoce zawierają najwięcej antyrakowych polifenoli
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Rendi Prasetyo

Śliwki, czerwona cebula, bakłażan, buraki oraz inne warzywa i owoce wyróżniające się spośród innych intensywną barwą, są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom, które należą do grupy antocyjanów. Te substancje obniżają ryzyko rozwoju insulinooporności cukrzycy typu 2 podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Jak wiadomo, zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i może prowadzić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Poza tym antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi, a także opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu. Wpływają również korzystnie na kondycję mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację i zapobiegając procesom degeneracyjnym, które wraz z wiekiem zachodzą w tym ważnym narządzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jad pszczół leczy raka. Przełomowe odkrycie naukowców

Warto dodać, że sięgając po produkty spożywcze bogate w antocyjany, zapobiegamy uszkodzeniom wątroby. Dlatego tego typu żywność powinna znaleźć się szczególnie w codziennym jadłospisie osób, które palą papierosy, piją alkohol i nie stronią od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Stała obecność w diecie dużych ilości czerwonych winogron, jagód, truskawek, żurawiny czy borówek dostarcza nam znacznych ilości resweratrolu.

Jest to jeden z najsilniej działających antyoksydantów występujących naturalnie w przyrodzie. Wyniki kilku badań naukowych potwierdziły, że jest on w stanie niszczyć i hamować rozwój komórek rakowych, które atakują jelito grube, prostatę, płuca, wątrobę, krwiobieg i skórę.

Wybrane dla Ciebie
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Leśnicy podekscytowani. Leżało pod liśćmi. Pokazali znalezisko z lasu
Łotwa zdecydowała. Oto co zrobi z rosyjskimi nawozami
Łotwa zdecydowała. Oto co zrobi z rosyjskimi nawozami
Wystarczyło kilka sekund. "Co za spotkanie". Leśnik chwycił za telefon
Wystarczyło kilka sekund. "Co za spotkanie". Leśnik chwycił za telefon
Części wyrzuciło na pobocze. Alkomat pokazał 3 promile
Części wyrzuciło na pobocze. Alkomat pokazał 3 promile
Matka znęcała się nad 2-letnią córką. "Teraz wiemy, że rozprawiała się z nią"
Matka znęcała się nad 2-letnią córką. "Teraz wiemy, że rozprawiała się z nią"
Nagrany w Biedronce. Rozpoznajesz tego mężczyznę?
Nagrany w Biedronce. Rozpoznajesz tego mężczyznę?
"Polska to stan umysłu". Internauci oburzeni zachowaniem kierowcy
"Polska to stan umysłu". Internauci oburzeni zachowaniem kierowcy
Polska uczelnia kupiła humanoida. Chcą stworzyć własnego robota
Polska uczelnia kupiła humanoida. Chcą stworzyć własnego robota
Łukaszenka znów w centrum uwagi. Nagranie krąży w sieci
Łukaszenka znów w centrum uwagi. Nagranie krąży w sieci
AI sprzymierzeńcem Rosji. Ekspertka: łączą technologię z propagandą
AI sprzymierzeńcem Rosji. Ekspertka: łączą technologię z propagandą
Jak zrobić gęś faszerowaną? Z tego przepisu zachwyca smakiem
Jak zrobić gęś faszerowaną? Z tego przepisu zachwyca smakiem
Żydówka udawała polską hrabinę. Sprytnie ratowała więźniów obozu Majdanek
Żydówka udawała polską hrabinę. Sprytnie ratowała więźniów obozu Majdanek