Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Chroni przed zawałem i udarem. Jedz, jeśli pijesz alkohol lub palisz

52

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie oraz utrzymanie prawidłowej wagi. Dlatego w jadłospisie każdego z nas powinny na stałe zagościć warzywa i owoce, a zwłaszcza te, które posiadają skórkę o intensywnym ciemnym kolorze. Koniecznie poznaj ich właściwości.

Chroni przed zawałem i udarem. Jedz, jeśli pijesz alkohol lub palisz
Fioletowe warzywa i owoce zawierają najwięcej antyrakowych polifenoli (Licencjodawca, Rendi Prasetyo)

Śliwki, czerwona cebula, bakłażan, buraki oraz inne warzywa i owoce wyróżniające się spośród innych intensywną barwą, są skarbnicą cennych witamin i minerałów. Swój kolor zawdzięczają naturalnym barwnikom, które należą do grupy antocyjanów. Te substancje obniżają ryzyko rozwoju insulinooporności cukrzycy typu 2 podnoszą odporność na wirusowe i bakteryjne infekcje oraz obniżają zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu.

Jak wiadomo, zaburzona gospodarka lipidowa sprzyja pojawieniu się zmian miażdżycowych i może prowadzić do wystąpienia choroby niedokrwiennej serca, zawału mięśnia sercowego i udaru mózgu. Poza tym antocyjany wykazują silne właściwości przeciwutleniające. Dzięki temu chronią nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i chorobami nowotworowymi, a także opóźniają naturalny proces starzenia się organizmu. Wpływają również korzystnie na kondycję mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację i zapobiegając procesom degeneracyjnym, które wraz z wiekiem zachodzą w tym ważnym narządzie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Jad pszczół leczy raka. Przełomowe odkrycie naukowców

Warto dodać, że sięgając po produkty spożywcze bogate w antocyjany, zapobiegamy uszkodzeniom wątroby. Dlatego tego typu żywność powinna znaleźć się szczególnie w codziennym jadłospisie osób, które palą papierosy, piją alkohol i nie stronią od tłustych i ciężkostrawnych potraw. Stała obecność w diecie dużych ilości czerwonych winogron, jagód, truskawek, żurawiny czy borówek dostarcza nam znacznych ilości resweratrolu.

Jest to jeden z najsilniej działających antyoksydantów występujących naturalnie w przyrodzie. Wyniki kilku badań naukowych potwierdziły, że jest on w stanie niszczyć i hamować rozwój komórek rakowych, które atakują jelito grube, prostatę, płuca, wątrobę, krwiobieg i skórę.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić