Pogromca komórek rakowych. Niepozorne zioło o potężnej mocy

Jest doskonale znany przez wszystkich mieszkańców naszego kraju i świetnie sprawdza się w kuchni jako dodatek do jajecznicy, kanapek czy twarożku. Chodzi oczywiście o szczypiorek, który poza walorami smakowymi posiada również niezwykłe właściwości. Dowiedz się jaki potencjał drzemie w tej niepozornej roślinie.

Szczypiorek ma niesamowite właściwościSzczypiorek ma niesamowite właściwości
Źródło zdjęć: © Getty Images | 2022 Getty Images

Szczypiorek, podobnie jak cebula i czosnek, należy do rodziny czosnkowatych. Ma charakterystyczny ostry smak i w polskich kuchni pełni funkcję przyprawy, którą warto udekorować swoje ulubione danie.

Można go z łatwością wyhodować w swoim ogrodzie, a nawet na parapecie w kuchni podczas najzimniejszych miesięcy w roku. Pasuje zarówno do różnego rodzaju dań z jajek, jak i sałatki, twarożku, zupy, dipu czy ziemniaków. W tej popularnej roślinie znajdziemy m.in.: witaminę A, C i K, kwas foliowy, wapń, fosfor, sód, selen, potas, żelazo i miedź.

Szczypior warto włączyć do codziennej diety, ponieważ podnosi odporność na bakteryjne i wirusowe infekcje i działa przeciwgrzybiczo. Podobnie jak czosnek zawiera allicynę, więc można go uznać za jeden z antybiotyków, które naturalnie występują w przyrodzie. Poza tym szczypior usprawnia pracę układu trawiennego, poprawiając perystaltykę jelit i wymiatając zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe.

Poza tym pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, chroniąc nas tym samym przed pojawieniem się zmian miażdżycowych i wystąpieniem ataku mięśnia sercowego, choroby niedokrwiennej serca czy udaru mózgu.

Szczypior jest produktem niskokalorycznym, więc bez obawy mogą po niego sięgać osoby cierpiące z powodu nadwagi i otyłości chcące pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Ponadto pomaga oczyścić organizm z toksycznych substancji i sprawdza się podczas leczenia objawów infekcji.

Jedna z największych zalet szczypioru, o której nie każdy wie, jest działanie przeciwnowotworowe. Obecne w nim antyoksydanty zmniejszają ryzyko rozwoju raka żołądka, prostaty i przełyku, a także wspomagają leczenie tych groźnych schorzeń.

Dzięki przeciwutleniaczom to zielone warzywo jest w stanie zredukować nadmiar wolnych rodników wywołujących stres oksydacyjny i spowolnić naturalny proces starzenia się organizmu.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Krzyżówka z wiedzy ogólnej. Tylko mistrz odkryje wszystkie hasła
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop