Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 
aktualizacja 

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka

187

Ten popularny sos doskonale sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek, jajek, kanapek, śledzi, dressingów i mięsnych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, którego walory są doceniane przez kucharzy z całego świata. Niestety regularne sięganie po ten smaczny kulinarny dodatek, może nieść ze sobą niepożądane skutki zdrowotne.

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka
Majonez nie powinien gościć w naszym menu codziennie (Licencjonowane)

Uwielbiany przez wielu Polaków majonez należy do najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. W jednej łyżce znajdziemy aż 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego jeśli chcemy uchronić się przed nadprogramowymi kilogramami, powinniśmy do minimum ograniczyć spożywanie majonezu lub całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym z dodatkiem zdrowych ziół albo innym zdrowszym zamiennikiem.

Ten popularny sos nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale w nadmiernych ilościach może przyczynić się również do pojawienia się poważnych dolegliwości. Zawarte w nim tłuszcze nasycone podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W majonezie znajdziemy także znaczne ilości cukru, który podobnie jak sól jest nazywany "białą śmiercią". Stała obecność produktów bogatych w cukier w codziennej diecie niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Regularne sięganie po tego typu żywność może w rezultacie doprowadzić do rozwoju takich schorzeń jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór. Poza tym nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub może nasilać ich objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Majonez. Warto przygotować w domu

Spożywanie majonezu w nierozsądnych ilościach wpływa także negatywnie na nasze samopoczucie. Obecne w nim konserwanty i inne szkodliwe dodatki mogą powodować bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji i ogólne osłabienie organizmu. Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na nasz ulubiony sos, wcale nie musimy kupować go w sklepie. Majonez możemy przygotować samodzielnie, używając tylko naturalnych składników. Wprawdzie jego domowa wersja ma krótszy okres przydatności, ale w porównaniu do sklepowego produktu, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla naszego zdrowia.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Polka pilnie ewakuowana z Sudanu. "Módlcie się..."
Wylał kawę na Orlenie. Poseł PiS odpowiada Owsiakowi
Kierowca ciężarówki złamał szereg przepisów. Został ukarany najwyższym mandatem
Setki ssaków zabitych na Islandii. Wprowadzono szokujące przepisy
Zwłoki młodego mężczyzny przy granicy z Białorusią. Ustalono tożsamość
Te ciasta możesz upiec kilka dni przed świętami. Cztery propozycje
Są zagrożone wyginięciem. W gdańskim zoo właśnie przyszły na świat
Jak wybrać choinkę na święta? Na to zwróć uwagę
Chcą kary śmierci za aborcję. Szokujące słowa prezesa młodzieżówki Konfederacji
Duda o inwestycjach dot. infrastruktury krytycznej. "Przynoszą efekty"
Konkurs "Świąteczne Gwiazdeczki" okiem eksperta. "Skrajnie niebezpieczne"
Komisja Europejska podjęła stanowcze kroki. Domaga się od TikToka wyjaśnień
Wróć na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić