Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka

123
Podziel się:

Ten popularny sos doskonale sprawdzi się w kuchni jako dodatek do sałatek, jajek, kanapek, śledzi, dressingów i mięsnych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, którego walory są doceniane przez kucharzy z całego świata. Niestety regularne sięganie po ten smaczny kulinarny dodatek, może nieść ze sobą niepożądane skutki zdrowotne.

Polacy się nim zajadają. Prosta droga do zwału, udaru, miażdżycy i raka
Majonez nie powinien gościć w naszym menu codziennie (Licencjonowane)

Uwielbiany przez wielu Polaków majonez należy do najbardziej tłustych i kalorycznych produktów spożywczych. W jednej łyżce znajdziemy aż 20 g tłuszczu i 170 kcal. Dlatego jeśli chcemy uchronić się przed nadprogramowymi kilogramami, powinniśmy do minimum ograniczyć spożywanie majonezu lub całkowicie zastąpić go jogurtem naturalnym z dodatkiem zdrowych ziół albo innym zdrowszym zamiennikiem.

Ten popularny sos nie tylko zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, ale w nadmiernych ilościach może przyczynić się również do pojawienia się poważnych dolegliwości. Zawarte w nim tłuszcze nasycone podnoszą stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, przyczyniając się tym samym do rozwoju miażdżycy, udaru mózgu i zawału serca. W majonezie znajdziemy także znaczne ilości cukru, który podobnie jak sól jest nazywany "białą śmiercią". Stała obecność produktów bogatych w cukier w codziennej diecie niebezpiecznie podnosi poziom glukozy we krwi.

Regularne sięganie po tego typu żywność może w rezultacie doprowadzić do rozwoju takich schorzeń jak: insulinooporność, cukrzyca typu 2, niealkoholowe stłuszczenie wątroby, nadciśnienie tętnicze czy nowotwór. Poza tym nadmiar cukru sprzyja powstawaniu stanów zapalnych w organizmie lub może nasilać ich objawy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Majonez. Warto przygotować w domu

Spożywanie majonezu w nierozsądnych ilościach wpływa także negatywnie na nasze samopoczucie. Obecne w nim konserwanty i inne szkodliwe dodatki mogą powodować bóle głowy, nudności, zaburzenia koncentracji i ogólne osłabienie organizmu. Jeżeli mamy nieodpartą ochotę na nasz ulubiony sos, wcale nie musimy kupować go w sklepie. Majonez możemy przygotować samodzielnie, używając tylko naturalnych składników. Wprawdzie jego domowa wersja ma krótszy okres przydatności, ale w porównaniu do sklepowego produktu, jest zdecydowanie mniej szkodliwa dla naszego zdrowia.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(123)
Babka
2 miesiące temu
A co można jeść?
Qba
2 miesiące temu
W majonezie sklepowym najgorszy jest olej rzepakowy, działa prozapalnie oraz zawiera omega 6 i jeszcze wiele innych trucizn. Radzę robić własny, z oliwy.
Zenek
2 miesiące temu
Tłuszcze nasycone w majonezie? Litości. Jest ich tam niewiele. Większym problemem może być nadmiar kwasów Omega 6.
Dzidziamaksia
2 miesiące temu
Można zrobić majonez w domu z nieszkodliwych składników i po problemie. Kto choć raz zobaczy jak wygląda produkcja przemysłowa to nie weźmie do gęby majonezu, dżemu, ketchupu i wielu innych, np.mleka
Jaija
2 miesiące temu
Do zwału na pewno...
Ratunku
2 miesiące temu
Kiedy w końcu znajdzie się ktoś odważny i zacznie likwidować te szkodliwe portale pseudo medyczne? Już większych głupot i więcej zakazów niż na stronach takiego badziewia to się nie czyta.
MM55.
2 miesiące temu
Co jest na tym zdjęciu? Wygląda ohydnie. A ja lubię majonez.
Kogo
2 miesiące temu
Majonez zastąpić jogurtem? Nnie odróżnia smaków? Nie widzi różnicy?
sprobuj-warto
2 miesiące temu
ja majonezu nie kupuje tylko robie sama i to bez zoltka z poczatku bylam sceptyczna ale jak zrobilam raz to robie go nadal i ma przeszlo 500 kal.przepis jest b.prosty np.jedna literatka mleka + trzy literatki oleju wlac do pojemniczka i ubic blenderem zaskoczenie tak blenderem i w ciagu jednej minuty mam gesta mase nastepnie dodaje przyprawy,ktore potrzebuje majonez wrazie gdyby byl za gesty dolozyc troche jogurtu
wrtjert
2 miesiące temu
majonez - 99 % oleju rzepakowego, żółtko i ciupka octu. pytanie co w tym niezdrowego ?
Smakosz
2 miesiące temu
A ja majonezu nie lubię.
Poncjusz
2 miesiące temu
To śmietanę przypomina nie majonez.
Moro33
2 miesiące temu
Skoro składnikiem majonezu jest proszek z chemią to co się dziwić? Ktoś kontroluje np. mięso które trafia na nasze stoły? Mrożone po 8 lat mielone i sprzedane tylko dla Polaków. To skandal!!!
Prażanin
2 miesiące temu
Cukier w majonezie?! Chyba komuś z głodu się ostatnie szare komórki przestawiły. Tak to jest na króliczej diecie. Dobry majonez (a są takie fabryczne) to tylko żółtko jaja, woda, olej i odrobina soli, pieprzu i musztardy do smaku.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić