Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Zakazane przed snem. Tak zwiększasz ryzyko raka

18

Sposób, w jaki odżywiamy się na co dzień, ma ogromny wpływ na naszą kondycję zdrowotną. Jak się okazuje, nie tylko rodzaj produktów, jakie wybieramy, ale również godziny, w których je spożywamy, odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworów. Dowiedz się, o jakich porach lepiej zrezygnować z jedzenia.

Zakazane przed snem. Tak zwiększasz ryzyko raka
Czego nie robić przed snem? (Licencjodawca)

Z danych, jakimi dysponuje Światowa Organizacja Zdrowia (WHO), wynika, że choroba nowotworowa to druga najczęstsza przyczyna zgonów wśród całej światowej populacji. Jak pokazują wyniki badań statystycznych, mężczyźni są najbardziej narażeni na raka płuc, prostaty, żołądka, wątroby i jelita grubego. Z kolei kobiety najczęściej zapadają na nowotwór szyjki macicy, płuc, jelita grubego, piersi i tarczycy.

Żeby uniknąć poważnych problemów zdrowotnych, należy przede wszystkim zrezygnować z alkoholu i papierosów, wysokoprzetworzonej żywności, czerwonego mięsa oraz tłustych i ciężkostrawnych potraw. Warto także zwracać uwagę na to, jak często i o której godzinie spożywamy posiłki.

Naukowcy z Barcelona Institute for Global Health postanowili sprawdzić zależność między porą jedzenia a zachorowaniem na raka. Eksperci doszli do wniosku, że jedzenie po godzinie 21:00, bez zachowania przynajmniej dwugodzinnego odstępu podnosi ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Regularne sięganie po jedzenie w późnych godzinach zaburza działanie naszego biologicznego zegara dobowego, który reguluje i określa cykl snu i czuwania. Jeżeli rytm całodobowy przebiega prawidłowo, wówczas po godzinie 21:00 nasz organizm przygotowuje się do nocnego odpoczynku, przez co pracuje na niższych obrotach.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Ból głowy i zmęczenie może oznaczać nowotwór. Specjalista wyjaśnia i apeluje

Hiszpańscy naukowcy w swoich badaniach dokonali analizy danych medycznych 1205 pacjentów z nowotworem piersi i 621 osób dotkniętych rakiem prostaty. Uczestnicy regularnie wypełniali kwestionariusze i odpowiadali na pytania dotyczące spożywanie ostatniego posiłku w ciągu dnia i godziny snu. Eksperci doszli do wniosku, że osoby, które jadły w późnych godzinach wieczornych przed pójściem spać były o 25 proc. bardziej narażone na rozwój nowotworów, w porównaniu do uczestników z prawidłową dietą.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić