Kamil S. Sikora| 

Tak dokarmiasz raka. Lekarz nie ma dobrych wieści

71

Do czynników ryzyka rozwoju nowotworów możemy zaliczyć zarówno wiek i uwarunkowania genetyczne, jak i niezdrowy styl życia. Jak wynika z najnowszych badań - za rozwój 8 spośród 14 najczęściej występujących nowotworów, odpowiedzialna jest tzw. dieta zachodnia.

Tak dokarmiasz raka. Lekarz nie ma dobrych wieści
Zachodnia dieta nie sprzyja zdrowiu (Licencjodawca)

Naukowcy Brigham Women’s Hospital w Bostonie i Harvard Medical School wzięli pod lupę zjawisko zachorowalności na raka wśród dorosłych osób w młodym wieku. Wyniki tego badania zostały opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Nature Reviews Clinical Oncology".

Eksperci stwierdzili, że od lat 90-tych ubiegłego wieku liczba przypadków wystąpienia najczęstszych nowotworów u pacjentów będących w przedziale wiekowym 20-49 lat zwiększa się każdego roku. Tendencję wzrostową odnotowano w krajach takich jak USA, Kanada, Szwecja, Wielka Brytanii, Ekwador, Korea Południowa czy Uganda.

Jak się okazuje, coraz więcej młodych osób choruje na nowotwór piersi, przełyku, wątroby, nerek, jelita grubego, trzustki i żołądka. Zdaniem badaczy jedną z głównych przyczyn rozwoju tych niebezpiecznych schorzeń jest dieta typu zachodniego.

Regularne sięganie po wysokoprzetworzoną żywność, czerwone mięso i produkty bogate w cukier w bardzo młodym wieku, sprzyja rozwojowi komórek nowotworowych w organizmie w późniejszych latach. Przyczynia się do tego również codzienny jadłospis ubogi w produkty pełnoziarniste, owoce i warzywa oraz zdrowe tłuszcze. Jak stwierdził współautor badań dr Shuji Ogino z Brigham and Women’s Hospital w Bostonie, niezdrowy styl życia zaburza prawidłową mikrobiotę jelitową. Zachowanie równowagi jelitowej usprawnia pracę układu immunologicznego i pomaga zwalczać przewlekłe stany zapalne. Na skład mikrobiomu jelitowego niekorzystnie wpływa nie tylko niewłaściwy sposób odżywiania, ale również palenie papierosów, picie alkoholu, niska aktywność fizyczna i predyspozycje genetyczne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Czerwone mięso a choroby serca. Nowe niepokojące badania

Dr Shuji Ogino szczególną uwagę zwrócił na wzrost liczby przypadków wystąpienia nowotworu jelita grubego u młodych dorosłych. Z danych jakimi dysponuje National Cancer Institute wynika, że od lat 90-tych XX wieku liczba zachorowań na raka jelita wśród mieszkańców USA, którzy nie ukończyli 50. roku życia, wzrosła dwukrotnie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić