Kamil S. Sikora| 

Pogromca złogów z jelit. Kosztuje grosze

11

Lekarze i dietetycy ostrzegają, że jadłospis ubogi w owoce i warzywa, a jednocześnie obfity w wysokoprzetworzone produkty oraz niska aktywność fizyczna wpływają niekorzystnie na nasz organizm. Niezdrowy styl życia przyczynia się do powstawania złogów w jelitach, które zaburzają ich prawidłową pracę. Żeby oczyści organizm ze szkodliwych substancji, warto sięgnąć po niektóre produkty w proszku. Które z nich są najzdrowsze?

Pogromca złogów z jelit. Kosztuje grosze
Kurkuma ma mnóstwo cennych właściwości (Licencjodawca, lingqi xie)

Matcha

Matcha, czyli zielona herbata w proszku jest bogatym źródłem chlorofilu. Ten cenny zielony barwnik skutecznie wymiata złogi zalegające w jelitach. Matcha zawiera również znaczne ilości błonnika pokarmowego, który usprawnia procesy trawienne i pomaga pozbyć się nadprogramowych kilogramów. Poza tym matcha podnosi odporność naszego organizmu na infekcje wirusowe i bakteryjne.

Camu camu

Camu camu to egzotyczna nazwa sproszkowanych jagód pochodzących z tropikalnych lasów w Brazylii i Peru. Te cenne owoce mają w sobie sporo cennej witaminy C, dzięki czemu wzmacniają naszą odporność i pomagają zwalczyć objawy infekcji. Obecna w nich seryna pomaga nam prawidłowo strawić pożywienie i pozbyć się dolegliwości ze strony układu trawiennego.

Liście moringa

Moringa inaczej drzewo chrzanowe rośnie na Hawajach i wyróżnia spośród innych roślin bardzo cienkimi gałęziami. Zarówno korzenie, strąki, jak i liście tej rośliny nadają się do spożycia. Proszek powstały ze zmielenia liści jest bogaty w aminokwasy, które wspomagają prawidłową pracę układu pokarmowego. Ten produkt doskonale sprawdza się przy leczeniu biegunki i stanu zapalnego jelita grubego.

Spożywcza ziemia okrzemkowa

W tym nietypowym produkcie spożywczym znajdują się pancerzyki glonów jednokomórkowych mające w sobie znaczne ilości krzemu. Ten cenny pierwiastek wzmacnia kości i naczynia krwionośne, a także pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Spożywcza ziemia okrzemkowa oczyszcza również nasze jelita ze zbędnych produktów przemiany materii i wykazuje właściwości przeciwpasożytnicze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Lecznicze moce indyjskiej przyprawy. Potwierdzają to badania

Kurkuma

Kurkuma to bardzo popularna przyprawa, która nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do wielu potraw, ale posiada także szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Po ten dodatek do żywności powinny sięgać szczególnie osoby skarżące się na wrzody, problemy trawienne, wzdęcia i hemoroidy. Substancje zawarte w kurkumie sprawiają, że nasze jelita lepiej wchłaniają zdrowe tłuszcze i witaminy obecne w pożywieniu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić