Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pomaga przy "zapchanych" jelitach. Chroni przed rakiem

13

To królowa roślin strączkowych, która w diecie wegan i wegetarian z powodzeniem może zastąpić mięso. Nie znajdziemy w niej ani tłuszczów nasyconych, ani cholesterolu. Ciecierzyca zawiera za to szereg cennych składników, które zmniejszają ryzyko rozwoju chorób nowotworowych.

Pomaga przy "zapchanych" jelitach. Chroni przed rakiem
Ciecierzyca jest niezwykle zdrowa (Getty Images, ajaykampani)

Ciecierzyca doskonale sprawdzi się w kuchni jako składnik gulaszu, pulpetów, sałatek, domowych wypieków, past kanapkowych, sosów czy dipów warzywnych. Poza walorami smakowymi posiada również prozdrowotne właściwości, które zawdzięcza zawartości wielu cennych elementów. Znajdziemy w niej m.in.: żelazo, magnez, wapń, fosfor, potas, tiaminę, ryboflawinę niacynę, oraz nienasycone kwasy tłuszczowe takie jak kwas linolowy i oleinowy.

Jak podkreślają amerykańscy naukowcy z Cleveland Clinic, cieciorkę można nazwać kompletnym białkiem z tego względu, że ma w sobie wszystkie niezbędna dla naszego organizmu aminokwasy. Podczas przygotowania ulubionych dań warto wziąć pod uwagę, że jest zdrowszym zamiennikiem mięsa. Nie znajdziemy w niej tłuszczów nasyconych, których nadmiar w diecie podnosi stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, zwiększając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Ta roślina strączkowa zawiera znaczne ilości błonnika, dzięki czemu przyspiesza perystaltykę jelit i wymiata zalegające w nich szkodliwe złogi pokarmowe. Poza tym regularne sięganie po ciecierzycę sprzyja wytwarzaniu się w organizmie maślanu sodu i innych krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, które chronią przed rozwojem nowotworu jelita grubego.

Kolejną zaletą cieciorki jest niski indeks glikemiczny, przez co wspomaga kontrolować stężenie glukozy w krwiobiegu i bez obawy mogą po nią sięgać pacjenci z cukrzycą. Ponadto cieciorka zawiera likopen, saponiny i biochaninę A, które wykazują właściwości przeciwnowotworowe.

Jest produktem niskokalorycznym, bogatym w błonnik pokarmowy i nie zawiera zbyt dużych ilości tłuszczu. Z tego względu powinna znaleźć się w diecie osób borykających się z nadwagą i otyłości, które chcą pozbyć nadprogramowych kilogramów.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić