Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Najgorsze dla serca. Kardiolożka wskazuje na popularny produkt

72

Sposób odżywiania ma ogromny wpływ na zdrowie całego organizmu. Świadomość tego, jakie produktu powinny na stałe zagościć w naszym codziennym jadłospisie, a z których powinniśmy zrezygnować raz na zawsze, może uchronić nas przed rozwojem wielu groźnych chorób. Ceniona kardiolożka zdradza, jakie składniki mogą szkodzić sercu. Na czarnej liście znalazło się m.in. odtłuszczone mleko.

Najgorsze dla serca. Kardiolożka wskazuje na popularny produkt
Jak ochronić serce? (Licencjodawca)

Choroby układu sercowo-naczyniowego od stanowią od lat jedną z głównych przyczyn zgonów wśród Polaków.

Wśród czynników ryzyka tych chorób najczęściej wymienia się niezdrowy styl życia, w tym dietę bogatą w wysokoprzetworzoną żywność, sól, cukier, czerwone mięso, a ubogą w warzywa, owoce i węglowodany złożone.

Niestety, brak aktywności fizycznej również nie sprzyja zdrowiu serca.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Produkty, które szkodzą sercu. Unikaj jak ognia

Dr Elizabeth Klodas, kardiolog z Mayo Clinic i Johns Hopkins University ostrzega przed nadmierną konsumpcją gazowanych napojów z cukrem, po które chętnie sięgają już małe dzieci.

Nadmiar cukru dzieci wpływa destrukcyjnie nie tylko na serce, ale także na nasz mózg, jelita i trzustkę. Kardiolożka odradza też picie napojów dietetycznych.

Jej zdaniem znacznie lepiej sięgać po zieloną i czarną herbatę, które słyną ze swoich antyoksydacyjnych i przeciwzapalnych właściwości.

Dr Klodas uważa również, że powinniśmy zrezygnować z odtłuszczonego mleka. Ekspertka radzi wybierać mleko sojowe, lniane i konopne.

Lekarka radzi, by w przypadku całkowitego wykluczenia mleka krowiego, nie zapominać o włączeniu do menu takich produktów jak fasola, jarmuż oraz brokuły.

Lekarka na czarnej liście umieściła również batony musli, które wiele osób uważa za zdrowszą alternatywę dla słodkich batonów.

Tak naprawdę w wielu tego typu produktach znajdziemy również cukier, a dodatkowo olej palmowy czy sztuczne, chemiczne dodatki.

Dr Klodasz ostrzega również przed konsumpcją twardych margaryn oraz sklepowego pieczywa, w którym znajdziemy duże ilości soli. Zamiast margaryny, ekspertka poleca wybierać smarowidła z dodatkiem oleju lnianego czy oliwy z oliwek.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić