Kamil S. Sikora| 

Pomaga spalić tkankę tłuszczową. Niezastąpione przy odchudzaniu

6

Walka z nadprogramowymi kilogramami dla wielu osób jest nie lada wyzwaniem wymagającym samozaparcia i zmiany dotychczasowy niezdrowych przyzwyczajeń. Kluczową rolę odgrywa tu regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Jak się okazuje, jednym z produktów, które pomagają schudnąć, są jajka. Dowiedz się dlaczego.

Pomaga spalić tkankę tłuszczową. Niezastąpione przy odchudzaniu
Jajka wspomagają odchudzanie (Licencjodawca, VINCENT SCHERER)

Jajka są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok i doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik niezliczonej ilości potraw. Dlatego też należą do jednych z najczęściej kupowanych produktów spożywczych nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Do jedzenia nadają się jajka strusie, gęsie, kacze, indycze i przepiórcze, ale zdecydowanie największą popularnością cieszą się jaja pochodzące od kury. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, sód, wapń, magnez, miedź, selen, białko, cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz aminokwasy egzogenne.

Poza tym, że dostarczają do naszego organizmu wiele cennych składników, sprawdzają się również jako element diety odchudzającej. Zdaniem ekspertów żywieniowych warto zaczynać dzień od zjedzenia jednego lub dwóch jajek ugotowanych na twardo. Taki posiłek nie zafunduje nam zbyt dużej liczby kalorii i pozostawi na dłuższy czas uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy odczuwali potrzeby sięgania po niezdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Jajko jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, który jest budulcem tkanki mięśniowej. Z kolei obecna w jajkach witamina D wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej i wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia w naszym organizmie.

Z kolei żelazo zwiększa wydajność organizmu, przez co podnosi efektywność treningów. Ten cenny pierwiastek bierze udział w procesie wytwarzania komórek odpowiadających za odporność organizmu, a także hemoglobiny, która transportuje tlenu do komórek w naszym ciele. Poza tym jajka wzmacniają kondycję kości, skóry, włosów oraz narządu wzroku, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Warto także wspomnieć, że substancje znajdujące się w jajkach usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić