Pomaga spalić tkankę tłuszczową. Niezastąpione przy odchudzaniu

Walka z nadprogramowymi kilogramami dla wielu osób jest nie lada wyzwaniem wymagającym samozaparcia i zmiany dotychczasowy niezdrowych przyzwyczajeń. Kluczową rolę odgrywa tu regularna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta. Jak się okazuje, jednym z produktów, które pomagają schudnąć, są jajka. Dowiedz się dlaczego.

Jajka wspomagają odchudzanieJajka wspomagają odchudzanie
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | VINCENT SCHERER

Jajka są łatwo dostępne w sklepach przez cały rok i doskonale sprawdzają się w kuchni jako składnik niezliczonej ilości potraw. Dlatego też należą do jednych z najczęściej kupowanych produktów spożywczych nie tylko w naszym kraju, ale również na całym świecie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sposób na przechowywanie jajek. Dobre rady od dietetyczki

Do jedzenia nadają się jajka strusie, gęsie, kacze, indycze i przepiórcze, ale zdecydowanie największą popularnością cieszą się jaja pochodzące od kury. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę A, D, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, cynk, fosfor, sód, wapń, magnez, miedź, selen, białko, cholinę, luteinę, zeaksantynę oraz aminokwasy egzogenne.

Poza tym, że dostarczają do naszego organizmu wiele cennych składników, sprawdzają się również jako element diety odchudzającej. Zdaniem ekspertów żywieniowych warto zaczynać dzień od zjedzenia jednego lub dwóch jajek ugotowanych na twardo. Taki posiłek nie zafunduje nam zbyt dużej liczby kalorii i pozostawi na dłuższy czas uczucie sytości, dzięki czemu nie będziemy odczuwali potrzeby sięgania po niezdrowe przekąski między głównymi posiłkami. Jajko jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, który jest budulcem tkanki mięśniowej. Z kolei obecna w jajkach witamina D wspomaga proces spalania nadmiaru tkanki tłuszczowej i wspiera prawidłowe wchłanianie wapnia w naszym organizmie.

Z kolei żelazo zwiększa wydajność organizmu, przez co podnosi efektywność treningów. Ten cenny pierwiastek bierze udział w procesie wytwarzania komórek odpowiadających za odporność organizmu, a także hemoglobiny, która transportuje tlenu do komórek w naszym ciele. Poza tym jajka wzmacniają kondycję kości, skóry, włosów oraz narządu wzroku, zmniejszając tym samym ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Warto także wspomnieć, że substancje znajdujące się w jajkach usprawniają pracę układu sercowo-naczyniowego i nerwowego.

Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami