Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Sieje spustoszenie w mózgu. Ogranicz natychmiast

102

Nasz mózg potrzebuje pożywienia, które będzie wspierało jego funkcjonowanie. Owoce jagodowe, ryby pełne cennych kwasów tłuszczowych oraz orzechy, będą wspierały jego funkcjonowanie. Niestety istnieją też popularne i chętnie konsumowane przez Polaków produkty, które będą działały na ten ważny organ destrukcyjnie. Sprawdź, które należy wyeliminować z naszego menu.

Sieje spustoszenie w mózgu. Ogranicz natychmiast
Jakie produkty wpływają negatywnie na nasz mózg? (Licencjodawca, Yasin Caglayan)

Kostki rosołowe

Ten popularny produkt doskonale sprawdza się w kuchni jako dodatek do zup, sosów i dań mięsnych, ale zanim po niego sięgniemy, powinniśmy dowiedzieć się, co wchodzi w jego skład. Kostki rosołowe poza dużą ilością szkodliwej dla naszego zdrowia soli zawierają glutaminian sodu, który zaburza prawidłową pracę układu nerwowego. Regularne spożywanie tej substancji upośledza pamięć i procesy poznawcze.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Gotowe kostki rosołowe. Zobacz co jesz, kupując je w sklepie

Guma do żucia

Jak wykazały wyniki najnowszej analizy, guma do żucia może wpływać negatywnie na nasz iloraz inteligencji. Do tych zaskakujących wniosków doszli naukowcy z Kalifornii. Zauważyli, że długotrwałe żucie gumy balonowej pogarsza pamięć i zaburza koncentrację.

Warzywa w puszce

Warzywa są bogactwem cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy, dlatego każdy z nas powinien sięgać po nie regularnie. Nie dotyczy to jednak produktów z puszki, które mogą zawierać Bisfenol A (BPA), który z opakowania może przenikać do żywności. Substancja ta wpływa niekorzystnie na kondycję zdrowotną organizmu, w tym naszego mózgu.

Ryby drapieżne

W rybach znajdziemy wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, które wykazują wiele prozdrowotnych właściwości, Jak się jednak okazuje, w niektórych gatunkach może znajdować się również rtęć i inne metale ciężkie. To właśnie one mogą zaburzać koncentrację i powodować problemy z zapamiętywaniem istotnych informacji.

Tłuste przekąski

Frytki, gofry i smażone mięso to produkty zawierające tłuszcze trans, które w nadmiernych ilościach znacznie zwiększają ryzyko rozwoju otyłości i chorób układu sercowo-naczyniowego. Poza tym te niebezpieczne tłuszcze blokują produkcję dopaminy przez ośrodkowy układ nerwowy. Ten hormon odpowiada za odczuwanie emocji, samopoczucie, wewnętrzną motywację i chęć do działania.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić