Popularny błąd. Tak tracimy cenne właściwości naturalnego antybiotyku

O jego prozdrowotnych właściwościach słyszał chyba każdy. Spożywanie tej rośliny chroni nas m.in. przed infekcjami, zwałem serca, udarem mózgu i nowotworami. Jednak żeby w pełni wykorzystać cenne składniki obecne w czosnku, należy go odpowiednio przygotować.

Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk

W naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek, znajdziemy witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warzywo wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Poza tym, obecność czosnku w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (szczególnie raka jelita grubego).

Na to turyści zwracają uwagę. "Oczekują teraz unikalnych doświadczeń"

Czosnek zawiera też cenną allicynę, która w walce z bakteriami jest wielokrotnie skuteczniejsza od penicyliny. Allicyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, podnosi odporność organizmu i usprawnia proces trawienia. Przed zjedzeniem czosnku należy jednak przygotować do tak, żeby nie stracił żadnego ze swoich niezwykłych walorów zdrowotnych.

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela wynika, że najważniejsza substancja znajdująca się w czosnku powstaje z połączenia dwóch składników zwartych w tej roślinie. Allicyna wytwarza się, gdy allina i allinaza się połączą. Dzieje się tak gdy zgniatamy, kroimy lub gryziemy świeży ząbek czosnku. Nieumiejętne przygotowanie czosnku może sprawić, że jedząc czosnek, nie dostarczymy do organizmu tego bezcennego związku.

Jeśli pokroimy lub zgnieciemy czosnek ważne, żeby odczekać parę minut, zanim poddamy go działaniu wysokiej temperatury. Podczas procesu podgrzewania ginie allinaza, jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli allicyna zdążyła już się uaktywnić. Silne właściwości allicyny powodują, że jest ona w stanie przetrwać smażenie, pieczenie i gotowanie. Krojenie czosnku na zapas również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ allicyna może utracić swoje prozdrowotne działanie nawet po jednym dniu.

Czosnku nie powinno się także wyciskać za pomocą metalowych narzędzi. Dotyczy to szczególnie przygotowywania preparatów leczniczych na bazie tej rośliny. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie do rozdrobnienia czosnku drewnianych przyrządów.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 19.12.2025 – losowania Euro Jackpot, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
Tragedia w Hiszpanii. Turystkę z Niemiec porwały fale
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
28-latka nie żyje. Rodzina o sprawie pani prokurator. "Dla mnie to jest kpina"
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Pożar w Zakopanem na Krupówkach. To ta restauracja spłonęła
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Turyści nie będą zadowoleni. Podejście do fontanny będzie płatne
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Rosjanin z zarzutami. Miał organizować transport migrantów do Niemiec
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Burza po decyzji papieża. Nowy ordynariusz wspiera osoby LGBT+
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Zginęła z rąk żołnierzy Armii Czerwonej. Przeniosą jej szczątki po 80 latach
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Grecja przekazała decyzję. Bartosz G. wraca do Polski
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Taka karteczka na klatce. Aż zrobił zdjęcie. "Wzruszyłem się"
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Bójka pod McDonald's. Pokazali nagranie
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach
Dramatyczne sceny na A4. Bus stanął w płomieniach