Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|

Popularny błąd. Tak tracimy cenne właściwości naturalnego antybiotyku

27
Podziel się

O jego prozdrowotnych właściwościach słyszał chyba każdy. Spożywanie tej rośliny chroni nas m.in. przed infekcjami, zwałem serca, udarem mózgu i nowotworami. Jednak żeby w pełni wykorzystać cenne składniki obecne w czosnku, należy go odpowiednio przygotować.

Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk
Czosnek to doskonale znany naturalny antybiotyk
bETiALkl

W naturalnym antybiotyku, jakim jest czosnek, znajdziemy witaminę A i C, witaminy z grupy B oraz magnez, sód, potas, wapń, żelazo i fosfor. Warzywo wykazuje silne właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzakrzepowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Poza tym, obecność czosnku w diecie zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów (szczególnie raka jelita grubego).

Czosnek zawiera też cenną allicynę, która w walce z bakteriami jest wielokrotnie skuteczniejsza od penicyliny. Allicyna pomaga obniżyć stężenie złego cholesterolu we krwi, podnosi odporność organizmu i usprawnia proces trawienia. Przed zjedzeniem czosnku należy jednak przygotować do tak, żeby nie stracił żadnego ze swoich niezwykłych walorów zdrowotnych.

bETiALkn

Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Izraela wynika, że najważniejsza substancja znajdująca się w czosnku powstaje z połączenia dwóch składników zwartych w tej roślinie. Allicyna wytwarza się, gdy allina i allinaza się połączą. Dzieje się tak gdy zgniatamy, kroimy lub gryziemy świeży ząbek czosnku. Nieumiejętne przygotowanie czosnku może sprawić, że jedząc czosnek, nie dostarczymy do organizmu tego bezcennego związku.

Jeśli pokroimy lub zgnieciemy czosnek ważne, żeby odczekać parę minut, zanim poddamy go działaniu wysokiej temperatury. Podczas procesu podgrzewania ginie allinaza, jednak nie ma to większego znaczenia, jeśli allicyna zdążyła już się uaktywnić. Silne właściwości allicyny powodują, że jest ona w stanie przetrwać smażenie, pieczenie i gotowanie. Krojenie czosnku na zapas również nie jest dobrym pomysłem, ponieważ allicyna może utracić swoje prozdrowotne działanie nawet po jednym dniu.

bETiALkt

Czosnku nie powinno się także wyciskać za pomocą metalowych narzędzi. Dotyczy to szczególnie przygotowywania preparatów leczniczych na bazie tej rośliny. Najlepszym rozwiązaniem jest użycie do rozdrobnienia czosnku drewnianych przyrządów.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bETiALkO
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(27)
Bolo
miesiąc temu
Suski ma prezydenta
Kasia
miesiąc temu
Czosnek mile widziany , jest smaczny i zdrowy.
Mick
miesiąc temu
Przeważnie są metalowe wyciskarki do czosnku 👀
bETiALkP
Buu
miesiąc temu
Czosnek jest pożądany w dobie Covidu!!! Jedz go codziennie a 1,5m odstęp między ludźmi gwarantowany. 👌
Ciosnek
miesiąc temu
Chroni przed "zwałem serca", ale zwała
niezgodny
miesiąc temu
Sprytny ten czosnek , wie czym jest zgniatany :)
Boo
miesiąc temu
Jutro sobie wystrugam drewniany nóż.... czosnek bój się.
Ewa-Maria
miesiąc temu
Ja od 24 lat nie choruję na grypę. Między końcem września a początkiem pażdziernika serwuję sobie miksturę na bazie czosnku, cytryn, miodu. Przepis można znależć w necie. Gorąco polecam ponieważ jest bardzo skuteczny.
Ojojoj
miesiąc temu
Koniecznie srewnianym nozem
Twardy
miesiąc temu
Najlepszy na erekcję:)
Sabat
miesiąc temu
Eureka :(
Icek
miesiąc temu
Ydzi jedzą i są bogaci
Dżimi
miesiąc temu
Ja w pracy jem codziennie ząbek czosnku 5 razy w tygodniu
bETiALkH
Marlena
miesiąc temu
Nie tylko natka , ale i koperek ! Ja robię sobie sałatkę z pomidora , czosnku , soli , oliwy i koperku 🥰 pycha
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić