Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kornelia Ramusiewicz
Kornelia Ramusiewicz
|

Popularny błąd. Zmienia mięso w toksyczną bombę

19
Podziel się:

Wielu z nas nie wyobraża sobie swojego codziennego jadłospisu bez mięsa. Warto jednak wiedzieć, że niewłaściwy sposób przygotowania zmienia ten produkt w toksyczną bombę. Dowiedz się, czego nie powinniśmy robić podczas przyrządzania mięsnej potrawy.

Popularny błąd. Zmienia mięso w toksyczną bombę
Jakie mięso jest najzdrowsze, a jakiego unikać? (BigNazik)

Nie płucz mięsa pod kranem

Bardzo popularnym nawykiem przed przygotowaniem posiłku, jest płukanie surowego mięsa pod kranem. Uważamy, że w ten sposób pozbędziemy się bakterii i zanieczyszczeń. Jak się okazuje, efekt jest odwrotny i pryskająca woda może rozprzestrzenić je na sztućce, naczynia oraz inne produkty spożywcze znajdujące się w pobliżu.

Dlatego chcąc uniknąć zatrucia, mięso wystarczy poddać obróbce cieplnej w odpowiedniej temperaturze. Gotowanie, pieczenie lub smażenie sprawia, że szkodliwe drobnoustroje zostaną zniszczone.

Używaj osobnej deski do krojenia mięsa

Surowe mięso może zawierać drobnoustroje chorobotwórcze, więc powinniśmy je kroić na osobnej desce. Jeśli do krojenia kurczaka, wołowiny czy wieprzowiny używamy tej samej deski co do posiekania warzyw do surówki, to narażamy się na zakażenie niebezpiecznymi bakteriami.

Nie używaj ponownie tego samego tłuszczu

Marnowanie produktów spożywczych w kuchni jest bardzo złym nawykiem, ale jeszcze gorszym jest wielokrotne używanie tego samego tłuszczu do przygotowania mięsa. Ponowne smażenie produktów na tym samym oleju, powoduje, że tworzą się w nim szkodliwe dla zdrowia substancje. Poza tym szybko zaczyna się psuć i traci swoje cenne właściwości.

Nie obsmażaj mięsa przed pieczeniem

Niektórzy obsmażają mięso przed jego upieczeniem, myśląc, że dzięki temu nie straci ono cennych soków. Jest to kolejny kulinarny mit, ponieważ mięso i tak wyschnie. Wprawdzie w ten sposób możemy poprawić smak mięsnego dania, pamiętajmy jednak, że jedzenie smażonych potraw podnosi ryzyko chorób serca i tym samym przyczynia się do przedwczesnej śmierci.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(19)
afrykaner
6 miesięcy temu
najzdrowsza jest woda święcona od pana Rydzyka.
pAnBUk
6 miesięcy temu
Co za głupek to wymyślił i napisał ?
Zofia .C
6 miesięcy temu
Dlaczego nikt się nie podpisuje pod tymi artykułami?
powtarzam !
6 miesięcy temu
"najlepsze kasztany są na placu Pigalle.."
Staruszka
6 miesięcy temu
Kupujemy mięsko i od razu wrzucamy do gotowania/pieczenia (brońboshe nie myjemy! zapaprzemy całą kuchnię, jedzenie i naczynia!), wysoka temperatura odkazi cały syf zebrany podczas drogi rzeźnia-garnek. Zaiste GENIALNE. Nie kroimy DZIŚ mięsa na desce, na której kroiliśmy WCZORAJ: narażamy je na zakażenie niebezpiecznymi bakteriami (czemuż miało by to dotyczyć tylko warzyw??)! Taka deska nadaje się tylko do wyrzucenia ;P Całe szczęście, że nie uczyła mnie gotowania autorka artykułu, ani że nie bywam jej "obiadowym" gościem...
Mikrobiolog
6 miesięcy temu
Myślę że autor najpierw powinien troszkę popracować w zakładach mięsnych lub chociaż w sklepie i dodatkowo posłuchać ekspertów kulinarnych. Wszystko co tutaj napisane to bzdety. Marchewki i ziemniaków też lepiej nie myć pod bieżącą wodą bo można ubrudzic sztućce;)
Jajaja
6 miesięcy temu
Jem myte i smażone i od 80 lat nie wybuchłam nawet trochę a co dopiero jak bomba!
rzeżnik
6 miesięcy temu
Jak byśta widzieli co to mięso przechodzi przed sprzedaniem to byśta tego nigdy nie wzieni do pyska , Nie mówiac już o myciu
j 23
6 miesięcy temu
Wszystkie mięsa się płucze i to bardzo dokładnie. Chyba że w WP wolą takie z brudami niemytych rąk , szmat , blatów itp
Abram
6 miesięcy temu
Oczywiście c. Należy jeść brudne , obmacane łapami kilkudziesięciu ludzi zanim się dostanie do klienta Łapami ludzi którzy wcześniej nie wiadomo co robili w toalecie itp , i ile razy to mięso upadło im przy przekładaniu . Ten kto to pisze te głupoty to albo jest umysłowo chory i nie wie co pisze , albo pisze to za co mu płacą i nie wolno mu nic zmienić
.......
6 miesięcy temu
Uważacie ludzi za idiotów, którzy płuczą mięso w ten sposób? A na oleju nie należy smażyć. Powinno się używać smalcu,masla klarowanego lub oleju kokosowego.
Zibi 2
6 miesięcy temu
Oj idiotów ci u nas dostatek. Płukanie mięsa nad zlewem dotyczyło tylko kur i kurczaków bowiem te mięso może posiadać salcię. I żeby się nie rozprzestrzeniała nie płuczemy pod bieżąca wodą...
bobik
6 miesięcy temu
w następnym artykule o szkodliwości kąpielowy! Przecież rozbryzgują się bakteria i inne drobnoustroje.
Waz
6 miesięcy temu
Zawsze myję i nigdy nikt nie chorował po obiedzie.
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić