Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
KAM
|
aktualizacja

Najgorszy rodzaj mięsa. Może doprowadzić do rozwoju wielu nowotworów

352
Podziel się:

Coraz więcej ekspertów alarmuje, żeby ograniczyć lub całkowicie wyeliminować wieprzowinę z naszego menu. Mięso to może być bowiem odpowiedzialne za rozwój wielu poważnych schorzeń - w tym nowotworów i marskości wątroby.

Wieprzowina może zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka
Wieprzowina może zwiększać ryzyko rozwoju raka żołądka

Jak się okazuje, sięganie po wieprzowinę nie jest najlepszym wyborem. Jej spożywanie zwiększa ryzyko wirusowego zapalenia wątroby typu E. Na początku choroba ta nie daje żadnych objawów. Jednak w bardziej zaawansowanym stadium może dojść do niewydolności wątroby, zapalenia mięśnia sercowego, zapalenia trzustki lub poważnych zaburzeń neurologicznych. Wirus ginie pod wpływem temperatury wyższej niż 70 stopni Celsjusza.

Innym zagrożeniem, jakie niesie ze sobą spożywanie wieprzowiny, jest stwardnienie rozsiane - schorzenie atakujące układ nerwowy. Przy tej chorobie impulsy nerwowe nie są prawidłowo przekazywane. Do objawów możemy zaliczyć przewlekłe zmęczenie, niedowład, ból i drętwienie kończyn. W grupie ryzyka znajdują się m.in. pracownicy zakładów mięsnych, którzy są narażeni na obce antygeny poprzez wdychanie cząstek tkanek obecnych w organizmach świń.

Światowa organizacja Zdrowia (WHO) ostrzega, że regularne jedzenie dużych ilości wieprzowiny może przyczyniać się do rozwoju nowotworu jelita grubego, przełyku, płuc, wątroby i trzustki oraz zachorowania na marskość wątroby. Dotyczy to produktów takich jak: wędlina, salami, kiełbasa czy mięso w puszkach. Przetwory mięsne zawierają azotany i azotyny, które przekształcają się w substancje kancerogenne.

Jeżeli chcemy koniecznie zjeść mięso wieprzowe, pamiętajmy, żeby kupować je ze sprawdzonego źródła. Poza tym przed przygotowaniem potrawy mięso należy poddać odpowiedniej obróbce termicznej. Najlepszym wyjściem jest ograniczenie do minimum spożywanie wołowiny, wieprzowiny czy baraniny lub całkowite wyeliminowanie czerwonego mięsa z naszego jadłospisu. Zdecydowanie lepszym wyborem jest włączenie do menu takich produktów jak mięso z indyka, kurczaka, gęsi lub królika.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(352)
edi
2 miesiące temu
najbardziej przyswajalne bialko i nie tylko dla czlowieka jest wlasnie w miesie zwierzecym
co tam
4 miesiące temu
Lobby trawożerców w akcji. Większość nowotworów jest indukowana przez ciężką chemię wszechobecną w paszy kosmetykach używkach środkach higieny i transportu.
dsds2
4 miesiące temu
niech skoncza dawaj chemie do miesa najpierw a potem sie madrza
Doktorek
4 miesiące temu
A nie napisali że veganizm jest szkodliwy, zwłaszcza u dzieci?
Panzer III J
4 miesiące temu
Wieprzowina nie szkodzi tylko plugawi Pogan , coż za eksperci z tych co pisali artykuł brawo ciekawo za co dostajecie pieniądze.
róg
4 miesiące temu
a ja właśnie kończę kolacyjkę... rybkę... podobno bardzo zdrowa... filety z makreli w sosie pomidorowym z puszki... lubię sobie na koniec wytrzeć chlebkiem sosik ze ścianek... podobno Bisfenol tak ładnie wchodzi w strukturę chlebka... że będę w trumnie wyglądał w wieku 50 lat jak 20 latek. Pozdrawiam
niezdrowe
4 miesiące temu
jest jedzenie czegokolwiek!
tony.c
4 miesiące temu
To wszyscy Niemcy umrą bo jedzą tego niemiłosierne ilości
gorol
4 miesiące temu
jak wołowina jest niezdrowa to wy jesteście do zamknięcia w zakładzie psychiatrycznym
zyga
4 miesiące temu
Mięso wieprzowe jest niezdrowe ( chyba rym - niezamierzony ) , natomiast pianka poliuretanowa jest zdrowa...OK.
POlak
4 miesiące temu
Nie wyobrażam sobie dnia bez schabowego
Aska
4 miesiące temu
Prosze jaki anonimowy madrala gdzie wyczytal takie informacje,nie dawno przeszczepiono swinska nerke czlowiekowi i na razie funkcjonuje z nerki wieprzowej pozyskuje sie enzym DAO dla naszych jelit i jak pisal poniewaz przez lata badal te sprawe polski lekarz Jan Kwasniewski organizm swini jest bardzo podobny do ludzkiego,mamy wiele wspolnego dziennikarzu,swinka nie jest be.
łojek
4 miesiące temu
Smalec na czczo i tyle na ten temat
mkk
4 miesiące temu
Z tego wynika, że muzułmanie nie chorują na raka, ponieważ nie jedzą świnek? takie przesłanie , panie aŁtor?
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić