Kamil S. Sikora| 

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne

68

Dietetycy i lekarze od dawna ostrzegają, że częste sięganie po mięso szkodzi naszemu zdrowiu. Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, które podnoszą ryzyko rozwoju raka. Jak się okazuje, nawet trzy plasterki wędliny zjedzone w ciągu dnia, mogą prowadzić do pojawienia się poważnych problemów zdrowotnych.

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne
Spożycie już 3 kawałków takiej wędliny jest groźne dla zdrowia (Getty Images, sergeyryzhov)

Eksperci żywieniowi nie od dzisiaj podkreślają, że przetworzone produkty mięsne przyczyniają się nie tylko do rozwoju nadwagi i otyłości, ale podnoszą również prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - można przeczytać na Instagramie na profilu "Dietetyka nie na żarty".

Zdaniem dietetyków zmniejszenie spożycia tego rodzaju żywności z 50 g w ciągu dnia do zera pomaga przedłużyć nasze życie nawet o 1,5-2 lata. Przetworzone produkty mięsne to takie, które zostały poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie jego przydatności do spożycia oraz zwiększenie walorów smakowych i zapachowych.

Do tych procesów można zaliczyć wędzenie, solenie, peklowanie czy fermentację. Artykuły spożywcze, których jedzenie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować to m.in.: parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz niektóre wędliny.

"Nie bójmy się jedzenia, ale nie bądźmy ignorantami. Zdarza się, że nasi podopieczni też jedzą przetworzone mięso (głównie jest to chuda wędlina z kurczaka). Dla zdrowia liczy się, jak skomponowana jest cała dieta, ale przetworzone mięso jest bez dwóch zdań jej niezdrowym komponentem" – podkreślają dietetycy.

Dlatego mięso zwłaszcza czerwone i przetworzone warto zastąpić zdrowszymi zamiennikami takimi jak rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie, produkty nabiałowe oraz owoce i warzywa.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić