Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne

68

Dietetycy i lekarze od dawna ostrzegają, że częste sięganie po mięso szkodzi naszemu zdrowiu. Dotyczy to zwłaszcza produktów przetworzonych, które podnoszą ryzyko rozwoju raka. Jak się okazuje, nawet trzy plasterki wędliny zjedzone w ciągu dnia, mogą prowadzić do pojawienia się poważnych problemów zdrowotnych.

Powoduje raka, skraca życie. Już 3 plastry są groźne
Spożycie już 3 kawałków takiej wędliny jest groźne dla zdrowia (Getty Images, sergeyryzhov)

Eksperci żywieniowi nie od dzisiaj podkreślają, że przetworzone produkty mięsne przyczyniają się nie tylko do rozwoju nadwagi i otyłości, ale podnoszą również prawdopodobieństwo wystąpienia dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego i niektórych nowotworów.

"Spożycie każdej kolejnej porcji 50 g przetworzonego mięsa (np. 3 plastry wędliny) zwiększa ryzyko względne raka jelita grubego o 18 proc. Mechanizmy są skomplikowane, ale odpowiadają za nie głównie żelazo hemowe, heterocykliczne aminy aromatyczne i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne" - można przeczytać na Instagramie na profilu "Dietetyka nie na żarty".

Zdaniem dietetyków zmniejszenie spożycia tego rodzaju żywności z 50 g w ciągu dnia do zera pomaga przedłużyć nasze życie nawet o 1,5-2 lata. Przetworzone produkty mięsne to takie, które zostały poddane procesowi mającemu na celu przedłużenie jego przydatności do spożycia oraz zwiększenie walorów smakowych i zapachowych.

Do tych procesów można zaliczyć wędzenie, solenie, peklowanie czy fermentację. Artykuły spożywcze, których jedzenie powinniśmy ograniczyć do minimum lub całkowicie z nich zrezygnować to m.in.: parówki, kiełbasy, pasztety, konserwy mięsne oraz niektóre wędliny.

"Nie bójmy się jedzenia, ale nie bądźmy ignorantami. Zdarza się, że nasi podopieczni też jedzą przetworzone mięso (głównie jest to chuda wędlina z kurczaka). Dla zdrowia liczy się, jak skomponowana jest cała dieta, ale przetworzone mięso jest bez dwóch zdań jej niezdrowym komponentem" – podkreślają dietetycy.

Dlatego mięso zwłaszcza czerwone i przetworzone warto zastąpić zdrowszymi zamiennikami takimi jak rośliny strączkowe, tłuste ryby morskie, produkty nabiałowe oraz owoce i warzywa.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Nie żyje Bogdan Grzeszczak. Aktor miał 63 lata
Pożar w londyńskim hotelu. Netflix miał zorganizować tam imprezę
Konkurs przejdzie do historii. Wszyscy wstali i zaczęli bić brawo
Ludzie łapią się za głowy. Taka sytuacja przed dworcem w Opolu
Cały kraj był bez prądu. Znalezionego winnego
Wypadek koło Płońska. Auto dachowało, w środku były dzieci. Sprawcą Indonezyjczyk
Mówił o nim cały świat. Tak dziś wygląda "Mały Herkules"
Wyniki Lotto 15.02.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
24-latek może mówić o cudzie. Tego rodeo mógł nie przeżyć
Dokumentował wieczorny spacer po Krupówkach. Nagle rozgorzała awantura
Tragiczny finał wakacji na Zanzibarze. Żona zmarłego zabrała głos
Żyje bez dachu nad głową. Policjanci nawet się nie wahali
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić