Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|
aktualizacja

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

154
Podziel się:

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od sposobu, w jaki się odżywiamy. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit, żołądka, a także może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Dowiedz się, jaka żywność sieje spustoszenie w naszym ciele.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Do produktów, które wpływają niekorzystnie na jelita, układ immunologiczny oraz sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie i chorób nowotworowych możemy zaliczyć cukier, słodziki czy białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są obecne w żywności wysokoprzetworzonej. Regularne sięganie po białe pieczywo, napoje gazowane czy ciastka zaburza prawidłową pracę trzustki, wątroby i układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi niebezpiecznymi produktami, zawierającymi kancerogenne związki, są niektóre produkty mięsne.

Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega podczas rozmowy z WP abc Zdrowie psychodietetyk i technolog żywności mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

Ekspertka ostrzega również przed ostrymi dodatkami do potraw. Wprawdzie wyniki badań naukowych, opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ", jasno potwierdzają, że pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą przyczyniać się także do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Zostało to udowodnione w analizie opisanej w czasopiśmie medycznym "Neurogastroenterology & Motility". Nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, podnosząc tym samym ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Powinny na nie uważać szczególnie osoby borykające się z chorobą wrzodową, refluksem lub stanem zapalnym układu pokarmowego.

Uważać należy również na produkty bogate w sód. Udowodniono bowiem, że nadmierna konsumpcja soli wyniszcza układ trawienny i skraca życie nawet o dwa lata. Dodatkowo może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. - Nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmaga działanie innych czynników rakotwórczych znajdujących się m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce, salami - komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(154)
Sam już nie w...
2 dni temu
Czyli trujemy się przez rząd bo zezwala na tego typu artykuły w sklepach tak samo jest z barwnikami spozywczymi w Europie Ameryce zakazane a polska truje Polaków
Emeryt
2 dni temu
Proszę zaadresować ten artykuł do ministerstwa zdrowia, rolnictwa, sanepid-u,itd,itp. Do 89r żywność była produkowana w małych indywidualnych gospodarstwach. W sklepach mięsnych szynka, kiełbasy i inne bez foli. Sklepów garmażeryjnych nie łączono z mięsnymi.W każdym mieście okręg.spółdz.mleczarska i sklepik firmowy. Wyroby sprzedawano najpóźniej w dwa dni.Nawet w czasach przysłowiowego octu w sklepach, nikt nie głodował, jedzenie kupowaliśmy na wsi.A dzisiaj wszystko w plastiku, w folii i smakuje jednakowo,najczęściej wcale. Wraz ze zmianą żywności (długoterminowa, pełna chemii) przyszły choroby, których w naszym kraju w takiej ilości nie było. Komu to przeszkadzało ?!
Ryś
3 dni temu
Do kit
Jagoda
3 dni temu
Oczyscic najpierw jedzenie z wszedobylskiej chemii..a potem piszcie te durne artykuly
Kubuś Puchate...
3 dni temu
Nadszedł czas na szczaw, byli tasy co otym mówili. Pozdrawiam autorów, im więcej ludzi zastosuje się do ich diety tym lepsze jedzonko zostanie dla mnie 😀😀😀😀😎
Taka prawda
4 dni temu
Mniej wszędobylskiej chemii i trucizn i raka nie będzie
Babcia
4 dni temu
Błąd.Ma być ; zastanawiam sie
Tadek
4 dni temu
Czemu ma służyć ten artykuł🤔🤔🤔
PPP
4 dni temu
Problemem nie jest tylko fakt ,że pasza dla ludzi ( bo trudno to nazwać pożywieniem) jest przesiąknięta rakotwórczą chemią ale ,że jest znacząco pozbawiona makro i mikroelementów,czyli jest wyjałowiona. Samego magnezu jest ok 10 razy mniej w przestworzach mlecznych niż jeszcze trzy dekady temu. No ale ulegliście propagandzie jaki to był głód za PRL-u to teraz macie od wyboru do koloru.
Ringo
4 dni temu
Czytanie waszych artykułów zwiększa wystąpienie raka o 70 %.
JGr
4 dni temu
Czy lekarze i dietetycy nie umierają?????
AQQ
4 dni temu
wygląda na to ze należy powstrzymać się od jedzenia - proponuję autorowi zastosować taką terapię to nie będzie zaśmiecał Internetu !
Kotek
5 dni temu
Ciekawe co autor tego artykułu je wzbraniając się przed rakiem smacznego.
Jes
5 dni temu
Raczej chemiczne dodatki do żywnosci
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić