Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita

319

Prawidłowe funkcjonowanie naszego układu pokarmowego w dużej mierze zależy od sposobu, w jaki się odżywiamy. Wyniki badań naukowych potwierdzają, że regularne sięganie po niektóre produkty spożywcze wpływa niekorzystnie na prawidłowe funkcjonowanie jelit, żołądka, a także może przyczynić się do rozwoju komórek nowotworowych w organizmie. Dowiedz się, jaka żywność sieje spustoszenie w naszym ciele.

Pożywka dla raka. Wyniszcza żołądek i jelita
Produkty bogate w sól wyniszczają żołądek (Licencjodawca)

Do produktów, które wpływają niekorzystnie na jelita, układ immunologiczny oraz sprzyjają rozwojowi stanów zapalnych w organizmie i chorób nowotworowych możemy zaliczyć cukier, słodziki czy białą mąkę pszenną. Te rafinowane węglowodany są obecne w żywności wysokoprzetworzonej. Regularne sięganie po białe pieczywo, napoje gazowane czy ciastka zaburza prawidłową pracę trzustki, wątroby i układu sercowo-naczyniowego.

Kolejnymi niebezpiecznymi produktami, zawierającymi kancerogenne związki, są niektóre produkty mięsne.

Spożywanie 50 g mięsa przetworzonego dziennie zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju raka jelita grubego o 18 proc. - ostrzega podczas rozmowy z WP abc Zdrowie psychodietetyk i technolog żywności mgr inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej.

Pożywka dla raka. Uważaj na te produkty spożywcze

Ekspertka ostrzega również przed ostrymi dodatkami do potraw. Wprawdzie wyniki badań naukowych, opublikowanych w brytyjskim periodyku "BMJ", jasno potwierdzają, że pikantne przyprawy zmniejszają ryzyko przedwczesnej śmierci, ale mogą przyczyniać się także do dolegliwości żołądkowo-jelitowych.

Zostało to udowodnione w analizie opisanej w czasopiśmie medycznym "Neurogastroenterology & Motility". Nadmierne spożywanie ostrych przypraw podrażnia błony śluzowe układu pokarmowego, podnosząc tym samym ryzyko rozwoju raka żołądka, przełyku i jamy ustnej. Powinny na nie uważać szczególnie osoby borykające się z chorobą wrzodową, refluksem lub stanem zapalnym układu pokarmowego.

Uważać należy również na produkty bogate w sód. Udowodniono bowiem, że nadmierna konsumpcja soli wyniszcza układ trawienny i skraca życie nawet o dwa lata. Dodatkowo może zwiększać ryzyko rozwoju wrzodów i raka żołądka. - Nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmaga działanie innych czynników rakotwórczych znajdujących się m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce, salami - komentuje dla WP abcZdrowie mgr inż. Joanna Mulik-Buczma.

Kamil Sikora, dziennikarz WP abcZdrowie

Zobacz także: Ketchup z cukinii z nutką curry. Zaskakujący smak
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić