Przyspiesza starość. Lepiej unikać, jeśli skończyłeś 30 lat

132

Wraz z wiekiem nasz metabolizm zwalnia i mogą pojawić się pierwsze poważne problemy ze zdrowiem. Eksperci na każdym kroku podkreślają, jak ogromne znaczenie dla naszego organizmu ma prawidłowa dieta. Dowiedz się, jakich produktów unikać po trzydziestce i na co zwrócić uwagę, by zahamować naturalny proces starzenia się organizmu.

Szkodliwe produkty po 30 r.ż.
Szkodliwe produkty po 30 r.ż.

Zakazane po trzydziestce

Osoba, która skończyła 30 lat, w trosce o swoje zdrowie powinna wprowadzić kilka zmian w swoim dotychczasowym sposobie odżywiania. Przede wszystkim należy wyeliminować jedzenie fast foodów, wysoko przetworzonej żywności, słodyczy oraz produktów o dużej zawartości konserwantów i szkodliwych tłuszczów trans.

Regularne jedzenie tego rodzaju artykułów spożywczych sprzyja nadwadze, otyłości, wysokiemu stężeniu cukru i złego cholesterolu LDL we krwi, a także nadciśnieniu. Codzienny jadłospis osób po trzydziestce powinien zawierać odpowiednie ilości warzyw, owoców i ryb. Z naszego menu powinny raz na zawsze zniknąć frytki, hamburgery, batony, ciastka, mrożone pizze, zapiekanki oraz gotowe produkty garmażeryjne, takie jak pierogi, pyzy czy naleśniki.

W pewnym wieku bardzo istotna jest również odpowiednia ilość snu. Efektami ciągłego niedosypiania są podkrążone oczy, szara cera, zawroty głowy i kołatanie serca. Zarwane noce w rezultacie prowadzą do rozwoju chorób serca, uszkodzenia komórek mózgowych i niebezpiecznego wzrostu glukozy u osób chorych na cukrzycę.

Warto także pamiętać o aktywności fizycznej, regularnym przeprowadzaniu badań kontrolnych, a także odstawieniu papierosów i alkoholu, które wyniszczają nasze płuca, serce i wątrobę.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić