Ulubiona ryba wędkarzy. Wymiata cholesterol, zapobiega miażdżycy
Każdy wędkarz cieszy się, gdy złowi tę okazałą i zdrową rybę. Jest podobna do karpia, ale pozbawiona nielubianego przez wielu mułowatego posmaku. Tołpyga nazywana jest "oczyszczaczem wód" i zawiera mnóstwo cennych substancji odżywczych, które powinny zwrócić na nią naszą kulinarną uwagę.
Właściwości odżywcze tołpygi
Tołpyga zawiera białko, nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (mają korzystny wpływ na zdrowie układu sercowo-naczyniowego, pomagają w regulacji poziomu cholesterolu i zapobieganiu miażdżycy), witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6 i B12 - pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, wpływają na przemianę materii oraz odgrywają kluczową rolę w procesie wytwarzania energii w organizmie) i żelazo (niezbędne do produkcji hemoglobiny, białka odpowiedzialnego za przenoszenie tlenu do komórek).
Jest bogata również w wapń (mający kluczowe znaczenie dla zdrowia kości i zębów oraz pomagający w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni), selen (ważny mikroelement, który działa jako przeciwutleniacz i wspiera funkcjonowanie tarczycy), witaminę E (będącą silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w walce z wolnymi rodnikami, chroniąc komórki przed uszkodzeniami) oraz witaminę A (pomagającą w zachowaniu zdrowia skóry, wzroku oraz odporności).
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ryby pełne toksyn. Te gatunki mogą zawierać metale ciężkie i szkodliwe antybiotyki
Przeciwwskazania do spożywania tołpygi
Podobnie jak inne gatunki ryb, tołpyga może gromadzić pewne metale ciężkie, takie jak rtęć, zwłaszcza gdy pochodzi z zanieczyszczonych wód. Dlatego osoby szczególnie narażone na działanie metali ciężkich oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią powinny ograniczyć spożywanie tołpygi pochodzącej z niepewnych źródeł.
Zobacz także: Jadasz takie ryby? Może odbić się na sercu
Jak przyrządzić tołpygę?
Tołpyga doskonale nadaje się do pieczenia, grillowania, duszenia czy smażenia. Jej delikatne mięso sprawia, że można eksperymentować z różnymi przyprawami i sosami. Świeżo złowiona tołpyga, przyrządzona z dodatkiem kopru i trawy cytrynowej oraz skropiona sokiem z cytryny, stanowi pyszny i zdrowy posiłek. Świetnie komponuje się właściwie ze wszystkimi warzywami! Jest przy tym niskokaloryczna.