Rujnuje pracę tarczycy. Powoduje, że ciągle jesteśmy zmęczeni

56

Nasz codzienny jadłospis może wpływać negatywnie na prawidłową pracę tarczycy. Powinny o tym pamiętać szczególnie osoby zmagające się z niedoczynnością tego narządu. Dowiedz się, które produkty powinno się wykluczyć z diety przy niedoborze hormonów tarczycy.

Soja może pogarszać problemy z tarczycą
Soja może pogarszać problemy z tarczycą

Pacjenci chorzy na niedoczynność tarczycy zgłaszają podobne objawy, takie jak zmęczenie, problemy z wagą czy wypadanie włosów. Niestety, niewłaściwa dieta może te dolegliwości nasilać.

Chociaż warzywa są bogatym źródłem wielu składników odżywczych, to niektóre z nich są niewskazane dla pacjentów z niedoczynnością tarczycy. Mowa tu o warzywach kapustnych, takich jak kalafior, kapusta, jarmuż lub brukselka. Znajdziemy w nich goitrogeny powodujące obniżenie poziomu peroksydazy tarczycowej. Tych warzyw nie powinno się jeść na surowo, ewentualnie można spożywać ich niewielkie ilości, jeśli wcześniej je ugotujemy.

Produkty sojowe również nie powinny znajdować się w menu osób cierpiących na niedoczynność tarczycy. Dotyczy to w szczególności początkowego etapu leczenia tej choroby. W soi występują izoflawony ograniczające wchłanianie jodu, przez co zaburzają one prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Poza tym nadmiar żywności z zawartością soi zmniejsza wchłanialność L-tyroksyny, której niedobór prowadzi do niedoczynności tarczycy.

Kolejny produkt niewskazany przy niedoczynności tarczycy jest kasza jaglana. Obecne w niej inhibitory peroksydazy tarczycowej hamują działanie enzymu, który odgrywa istotną rolę w syntezie hormonów tarczycy. Nie oznacza to, że kaszę jaglaną należy całkowicie wyeliminować z naszego menu, jednak powinno się ograniczyć jej spożycie.

Osoby z niedoczynnością tarczycy są bardziej zagrożone nadwrażliwością na gluten i celiakię. Prz tym schorzeniu należy odstawić produkty żytnie, jęczmienne i pszenne. Warto pamiętać, że gluten znajdziemy nie tylko w makaronach i pieczywie, ale też w gotowych, przetworzonych produktach. Gotowe dania mają w sobie również sporo sodu, którego nadmiar nie pomaga przy niedoczynności tarczycy.

Należy też pamiętać, że w diecie osób z niedoczynnością tarczycy powinny być obecne przede wszystkim warzywa i owoce bogate w antyoksydanty.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić