Kamil S. Sikora| 

Sałatka naszpikowana antynowotworowymi związkami. Jedz codziennie

4

Trendy żywieniowe zmieniają się w bardzo szybkim tempie. Mają na to niewątpliwie wpływ media społecznościowe, dzięki którym ludzie z całego świata mogą podzielić się swoimi przepisami czy wskazówkami dotyczącymi zdrowego odżywiania. W ostatnim czasie rekordy popularności bije w sieci antynowotworowa sałatka, którą przygotujesz w kilka minut.

Sałatka naszpikowana antynowotworowymi związkami. Jedz codziennie
Antynowotworowa sałatka z marchewki (Getty Images, kjohansen)

Popularność tego przepisu rośnie z dnia na dzień. Wśród internautów pojawiły się głosy, które wskazują na to, że sałatka z marchwi pomogła im się uporać z chorobami tarczycy. Bianca Pennington powiedziała, że jest ''wsparciem dla wątroby, procesów trawiennych i tarczycy''. Z kolei Raymond Peat, amerykański biolog uważał, że przywraca równowagę hormonalną w organizmie. Nie jest to do końca prawda.

Ta sałatka może być częścią zdrowej diety, ponieważ wszystkie składniki to pełnowartościowa, nieprzetworzona żywność, która jest korzystna dla zdrowia, ale nie wierzę, że ta mała codzienna sałatka całkowicie "zrównoważy" twoje hormony – powiedziała w rozmowie z "New York Post" specjalistka ds. żywienia Kayla Barnes. Chociaż danie nie zastąpi leków przy terapii hormonalnej, to okazuje się, że może wspomagać nasze zdrowie, jednak w trochę inny sposób.

Jej przygotowanie jest banalnie proste. Potrzebujesz surowej, posiekanej lub startej na tarce o grubych oczkach marchwi, jednej łyżeczki jabłkowego i oliwy z oliwek, soli oraz pieprzu. Wszystkie składniki łączymy razem i zjadamy. Aby jak najlepiej skorzystać z prozdrowotnych właściwości sałatki z marchwi, należy jeść ją codziennie.

Marchew, ocet jabłkowy i oliwa z oliwek znane są ze swoich przeciwnowotworowych właściwości. Znajdziemy w nich cenne antyoksydanty, które chronią organizm przed destrukcyjnym działaniem wolnych rodników, a także wzmacniają nasz układ odpornościowy.

W głównym składniku tej sałatki znajdziemy beta-karoten, który pomaga obniżyć poziom wysokiego cholesterolu we krwi, zmniejszając tym samym ryzyko zawału serca, udaru mózgu czy miażdżycy.

Marchew to też doskonałe źródło luteiny i likopenu – związku o udowodnionym naukowo przeciwnowotworowym działaniu. Z kolei luteina to cenny antyoksydant chroniący nasz wzrok.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić