Milena Górecka| 

Silna ochrona przed cukrzycą. 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego

3

Wyciąg z owocu mnicha jest 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego i coraz częściej znajduje swoje miejsce wśród miłośników zdrowego żywienia. Czy wiesz, jakie pozytywne zmiany może przynieść regularne włączanie słodzika z owocu mnicha do diety?

Silna ochrona przed cukrzycą. 200-300 razy słodszy od cukru trzcinowego
Dlaczego warto jeść owoce mnicha? (Licencjodawca, zong.yu0123@gmail.com)

Skarbnica wartości odżywczych

Ten niezwykle słodki owoc wyróżnia się obfitością witamin, antyoksydantów i błonnika. Unikalnym składnikiem owocu mnicha są mogrosydy, które nadają mu wyjątkową słodycz i są obecnie przedmiotem badań ze względu na potencjalne właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Słodycz bez kalorii

Dzięki zawartości mogrosydów owoc mnicha jest źródłem intensywnej słodyczy, nie dostarczając przy tym kalorii. Jest to atrakcyjna alternatywa dla osób dbających o poziom cukru we krwi, gdyż owoc mnicha nie powoduje jego wzrostu. Co więcej, zawarte w nim składniki mogą przyczyniać się do zmniejszenia stresu oksydacyjnego, co ma kluczowe znaczenie nie tylko w prewencji cukrzycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Winogrona chronią przed zawałem serca i udarem mózgu. Ważne odkrycie naukowców z USA

Jak napisano w raporcie opublikowanym w 2019 r. w "International Journal of Vitamin and Mineral Research Consumption" - "biorąc pod uwagę problemy zdrowotne związane z obecnie dostępnymi słodzikami, takie jak zwiększone ryzyko otyłości i cukrzycy typu 2, ponownie wzrosło zainteresowanie identyfikacją bezpiecznego i smacznego słodzika".

Wydaje się, że słodzik na bazie owocu mnicha jest właśnie tym, czego szukano.

Sytość i działanie przeciwzapalne

Wyniki badań na zwierzętach sugerują, że ekstrakty z owocu mnicha mogą ograniczać produkcję lipazy, enzymu niezbędnego w trawieniu tłuszczów. Ograniczenie to prowadzi do zmniejszenia apetytu i zwiększenia uczucia sytości.

Mogrosydy zawarte w owocu mnicha mogą z kolei wykazywać działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, co ma istotne znaczenie w zapobieganiu wielu chorobom.

Ograniczenia i przeciwwskazania

Mimo że owoc mnicha i pochodzące z niego produkty są zazwyczaj uważane za bezpieczne, istnieje ryzyko reakcji alergicznych u niektórych osób. Zaleca się stopniowe wprowadzanie ich do diety i uważne obserwowanie reakcji organizmu.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić