Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Kamil S. Sikora
|

Skraca życie. Wykańcza tak samo jak palenie papierosów

6
Podziel się:

Stała obecność kwasów omega-3 w naszej diecie jest bardzo istotna dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Z kolei ich deficyt jest dla nas tak samo szkodliwy, jak palenie papierosów. Do tych zadziwiających wniosków doszli amerykańscy badacze z Framingham Heart Study.

Skraca życie. Wykańcza tak samo jak palenie papierosów
Niedobór kwasów omega-3 skraca życie (Licencjodawca, MIGUEL_ANGEL_ORTEGA)

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 posiadają szerokie spektrum prozdrowotnych właściwości. Ich odpowiednia podaż usprawnia pracę układu sercowo-naczyniowego i prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację.

Stała obecność omega-3 w codziennej diecie pomaga obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi, obniżając tym samym ryzyko rozwoju miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu. Poza tym ten cenny element wzmacnia kondycję skóry, włosów i paznokci.

Wyniki najnowszych badań opublikowane na łamach czasopisma medycznego "American Journal of Clinical Nutrition" potwierdziły, że niedobór kwasów omega-3 może nieść ze sobą negatywne skutki zdrowotne. Eksperci z Framingham Heart Study w Stanach Zjednoczonych postanowili porównać długość życia osób mieszkających w USA i Japonii. Badanie trwało 7 lat i obejmowało dane medyczne 2500 uczestników będących w przedziale wiekowym 66-73 lat.

Naukowcy doszli do wniosku, że mieszkańcy Japonii ze średnim wskaźnikiem kwasów omega-3 w organizmie wyższym niż 8 proc., żyli dłużej o 5 lat w porównaniu do Amerykanów ze wskaźnikiem wynoszącym 5 proc. Na podstawie informacji, które udało się im zebrać, stwierdzili, że niedobór kwasów omega-3 w diecie nie tylko sprzyja wystąpieniu dolegliwości ze strony układu krążenia, ale także może skracać długość życia.

- Aktywni palacze w wieku 65 lat żyją cztery lata krócej niż osoby niepalące. To oznacza skrócenie życia porównywalne z posiadaniem niskiego wskaźnika kwasów omega-3- stwierdził współautor badania dr Michael McBurney.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców

Żeby dostarczyć odpowiednią ilość omega-3 i tym samym uniknąć wielu problemów zdrowotnych, należy włączyć do menu niektóre produkty spożywcze. Do najbogatszych źródeł cennych kwasów tłuszczowych można zaliczyć takie produkty jak olej rzepakowy i sezamowy, olej z pestek winogron, oliwę z oliwek, awokado, orzechy włoskie, siemię lniane oraz tłuste ryby morskie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(6)
xdwer
2 miesiące temu
Ja tylko pływam na Omedze 3!
dedykdlfrust
2 miesiące temu
do vvv ja tam wole Biotad plus dla mnie to number1 poczytaj sobie
fazi
2 miesiące temu
Tak na poważnie to całe życie szkodzi i doprowadza ostatecznie do śmierci, można by wnioskować, że lepiej się nie narodzić?! bo i po co? chorować na chorobę zwaną życie, która skutecznie doprowadza do destrukcji organizmu.
wolny
2 miesiące temu
O oleju z pestek winogron z pewnością można powiedzieć wiele dobrego, ale równie tyle złego. Na pewno nie należy on do grupy popularnych superfoods. Oczywiście, jego największą bolączką, jest niekorzystny stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3. Jeżeli jednak mimo wszystko zdecydujemy się na jego stosowanie, pamiętajmy, aby nie był on jedynym źródłem tłuszczów w diecie. O wiele lepiej sprawdzi się po prostu jako dodatek – używany w małych ilościach. Najlepiej sięgać po ten nierafinowany, tłoczony z pomocą mechanicznych metod. Z uwagi na niekorzystny stosunek kwasów Omega-6 do Omega-3, nadmierne spożycie oleju z pestek winogron, może nieść ze sobą wiele potencjalnych niebezpieczeństw. W takim przypadku bardzo możliwe staje się wręcz przedawkowanie kwasów Omega-6 i warto zdawać sobie sprawę, że poza korzystnym wpływem na nasz organizm, mogą one nam zaszkodzić – zwłaszcza w nadmiarze. Po pierwsze mogą one upośledzać działanie naszego układu immunologicznego oraz nasilać stany zapalne. Jest to szczególnie groźne dla serca, ale i całego układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo, mogą również zwiększać ryzyko zapadalności na miażdżycę i niektóre choroby nowotworowe. Przewlekłe stany zapalne mogą także wpływać niekorzystnie na masę ciała, a to z uwagi na rozregulowanie gospodarki hormonalnej jak i lipidowej. Wpływają także niekorzystnie na pracę tarczycy i zakłócają wytwarzanie hormonów płciowych. Może się to objawiać również zaburzeniami nastroju i ogólnym osłabieniem organizmu.
G to o
2 miesiące temu
A co nie szkodzi
Baran ♈
2 miesiące temu
A co z kurczakami z pod Poznania ?
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić