Słodkość bez kalorii. Pomaga w utracie wagi, przeciwdziała cukrzycy

Owoc mnicha jest niepozornym wizualnie, bardzo słodkim owocem, który zyskał popularność wśród osób ceniących sobie zdrowy styl życia i alternatywne sposoby słodzenia pokarmów. Jakie korzyści zaobserwujemy w swoim organizmie, jeśli zaczniemy regularnie go spożywać?

Dlaczego warto jeść owoce mnicha?Dlaczego warto jeść owoce mnicha?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Ivan Yang

Bogactwo składników odżywczych

Owoc mnicha jest bogaty w witaminy, antyoksydanty i błonnik pokarmowy. Zawiera również unikalne związki zwane mogrosydami, które są odpowiedzialne za jego charakterystyczną, intensywną słodycz. Mogrosydy te są obecnie badane pod kątem potencjalnych korzyści zdrowotnych, w tym działania przeciwzapalnego i antyoksydacyjnego.

Słodkość bez kalorii, utrata wagi i przeciwdziałanie cukrzycy

Owoc mnicha dostarcza intensywnej słodkości bez kalorii. Jako słodzik jest szczególnie popularny wśród osób, które starają się kontrolować poziom cukru we krwi, ponieważ nie wpływa on na jego poziom. Zawarte w nim mogrosydy mogą również pomagać w redukcji stresu oksydacyjnego, co jest jednym z czynników prowadzących do rozwoju cukrzycy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Toksyczne "Drzewo śmierci” z Karaibów. Nie można stać pod nim, kiedy pada

Badania przeprowadzone na myszach sugerują, że ekstrakty z owocu mnicha mogą promować utratę wagi poprzez inhibicję produkcji lipazy, enzymu trawiennego. To z kolei może prowadzić do zmniejszenia apetytu i zwiększenia uczucia sytości. Choć potrzebne są dalsze badania z udziałem ludzi, wstępne wyniki są obiecujące.

Potencjalne działanie przeciwzapalne

Mogrosydy zawarte w owocu mnicha mogą również działać przeciwzapalnie, co jest istotne w kontekście wielu stanów zdrowotnych. Badania na komórkach wskazują, że mogą one łagodzić odpowiedź zapalną, choć i tutaj potrzebne są dalsze badania.

Przeciwwskazania

Choć owoc mnicha i produkty z niego pochodzące - takie jak słodziki - są na ogół uważane za bezpieczne, warto pamiętać, że mogą one powodować reakcje alergiczne u niektórych osób. Zawsze warto wprowadzać nowe produkty do diety stopniowo i obserwować ewentualne reakcje organizmu.

Rosnąca popularność owocu mnicha na rynku zdrowia i wellness jest jednak dowodem na to, że warto poświęcić mu więcej uwagi - zarówno w kontekście badań naukowych, jak i potencjalnych zastosowań w kuchni.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Żołnierz chciał się poddać. Rosjanie zaczęli egzekucję
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Łatwy sposób na czyste ramy okienne. Odzyskają biały kolor
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Europejscy liderzy ostrzegają Zełenskiego. Chodzi o Putina
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Tragiczny wybuch pieca w Częstochowie. Nie żyje starsza kobieta
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Plaster na dłoni Trumpa. Jego rzeczniczka zabrała głos
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Kupił czekoladę na jarmarku. Aż się zagotował, gdy ją otworzył
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Wygrała 120 mln euro. Większości już nie ma. Zaskakujące, co zrobiła
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Jechał rowerem. I nagle coś takiego. "Kaptur, słuchawki"
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski
Zacznie się 8 grudnia. Niż w drodze do Polski