Kamil S. Sikora| 
aktualizacja 

Stara polska receptura. Na nadciśnienie i wysoki cholesterol

19

Korzenne przyprawy doskonale sprawdzają się w kuchni jako dodatek do ciast, deserów, kompotów, grzanego wina i potraw mięsnych. Można je również wykorzystać do zrobienia leczniczej nalewki, które reguluje ciśnienie, poprawia trawienie i pomaga na wiele dolegliwości. Koniecznie wypróbuj przepis na nalewkę staropolską.

Stara polska receptura. Na nadciśnienie i wysoki cholesterol
Jak przygotować nalewkę staropolską? (Licencjodawca)

W nalewce staropolskiej znajdziemy m.in.: witaminę A, C, D, E i K, witaminy z grupy B, potas wapń, fosfor, magnez, sód, garbniki, kumaryny, olejki eteryczne, kwas hydroksybenzoesowy, cynamaldehyd i eugenol. Dzięki zawartości wielu cennych elementów mikstura wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, znieczulające, rozkurczowe, moczopędne, antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwutleniające.

Regularne sięganie po ten preparat podnosi odporność na infekcje, usprawnia pracę układu nerwowego, trawiennego, sercowo-naczyniowego i hormonalnego. Pomaga również obniżyć zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu, które przyczynia się do wystąpienia zmian miażdżycowych, zawału serca i udaru mózgu.

Poza tym nalewka na bazie przypraw korzennych reguluje ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Obecne w niej antyoksydanty spowalniają proces starzenia się organizmu, a także chronią nas przed rozwojem komórek nowotworowych i szkodliwym działaniem wolnych rodników. Nalewka świetnie sprawdza się przy leczeniu takich dolegliwości jak: niestrawność, nudności, ból i skurcz brzucha, zaparcia, zapalenie oskrzeli, kaszel, katar i bezsenność.

Składniki:

600 ml wódki,

300 ml spirytusu rektyfikowanego,

45 ml wody,

100 g cukru

300 ml miodu naturalnego,

10 goździków,

3 kawałki kory cynamonowej,

4 gwiazdki anyżu gwiaździstego,

1/3 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej,

1 laska wanilii,

1/4 łyżeczki nasion kardamonu,

sok z połówki pomarańczy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Benedyktynka - lecznicza nalewka

Na początek należy przygotować syrop cukrowy. W tym celu gotujemy wodę z cukrem i mieszamy aż do momentu, gdy uzyskamy lekko gęstą konsystencję. Przyprawy wymienione w przepisie wsypujemy do słoika i zalewamy syropem cukrowym. Do szklanego pojemnika dodajemy również miód, alkohol i świeży sok pomarańczowy. Zakręcamy słoik i odstawiamy w chłodne i zacienione miejsce na 2-3 miesiące. Co najmniej raz w tygodniu dokładnie mieszamy składniki. Po upływie odpowiedniej ilości czasu miksturę filtrujemy za pomocą gazy i sitka z drobnymi oczkami. Nalewkę przelewamy do butelek i odstawiamy na 2 miesiące. Po tym czasie możemy śmiało korzystać z jej prozdrowotnych właściwości. Maksymalna dawka to 30 kropli dziennie.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić