Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka
|

Szokujące odkrycie. Wiadomo, co powoduje glejaka mózgu

71
Podziel się:

Wyniki najnowszych badań wykazały, że do rozwoju rzadkich nowotworów mogą przyczynić się niektóre pasożyty. Mowa tu o pierwotniakach T. gondii, które mogą dostać się do naszego organizmu przez wodę lub jedzenie.

Szokujące odkrycie. Wiadomo, co powoduje glejaka mózgu
Niedogotowane mięso zwiększa ryzyko glejaka mózgu (Anchalee Phanmaha)

Wyniki badań przeprowadzonych przez amerykańskich naukowców udowodniły, że zakażenie chorobotwórczym pierwotniakiem Toxoplasma gondii zwiększa ryzyko rzadkiej choroby nowotworowej. Ten wewnątrzkomórkowy pasożyt wywołuje u zwierząt toksoplazmozę, a jego obecność w organizmie człowieka może przyczynić się do pojawienia się glejaka w mózgu.

Wnioski, do których doszedł zespół naukowy kierowany przez Annę Coghill z H. Lee Moffit Cancer Center and Research Institute na Florydzie i Jamesa Hodge'a z American Cancer Society zostały opublikowane w czasopiśmie medycznym "International Journal of Cancer".

W badaniach wzięło udział 757 osób. Uczestnicy, u których stwierdzono wyższy poziom przeciwciał T. gondii, częściej chorowali na glejaka mózgu. T. gondii może trafić do naszego organizmu z powodu wypicia skażonej wody lub zjedzenie skażonego i niedogotowanego mięsa.

Te rzadkie nowotwory stanowią 80 proc. złośliwych guzów rozwijających się w mózgu. Glejaki charakteryzuje wysoka śmiertelność. Zaledwie 5 proc. osób dotkniętych tą chorobą przeżywa dłużej niż 5 lat.

Odkrycie amerykańskich badaczy jest pierwszym dowodem na to, że zakażenie T. gondii może mieć związek z rozwojem glejaka. Zdaniem naukowców konieczne jest wykonanie kolejnych badań, które zostaną przeprowadzone w bardziej zróżnicowanej grupie osób.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(71)
marek
1 tyg. temu
Okazuje sie że najbardziej szkodzi naszemu zdrowiu zła żywność.W żywnośći obecnie można znaleźć wszystkie trujące i szkodliwe sztuczne substancje, których nie ma obowiązku podawania na etykietach nie dowiemy się ile jest glifosatu , pestycydów, metali cieżkich i sztucznych nawozów
Dzik
4 miesiące temu
A ja myślę że to przez ten syf co nam fundują rolnicy z mięśinie w pakiecie . Tablica mendelejewa... antybiotyki
dziadek
5 miesięcy temu
moj wnuczek teraz umiera ma 4.5 lat
XXX
5 miesięcy temu
Najbardziej szkodliwy wręcz trujący jest o2.!!!!!
malb
5 miesięcy temu
jutro będzie nowa publikacja z innymi sugestiami
Jan
5 miesięcy temu
NO TO SUSHI....tatar...
ADHD
5 miesięcy temu
Ja sluszałem, że glejaka dostają najczęściej osoby które miały styczność z radioaktywnością, albo były wystawione na działanie promieniotwórcze, w Polsce najczęsciej są to ludzie którzy żyli w czasie Katastrofy w Czarnobylu.
microszkop
5 miesięcy temu
No to wiadomo co żre Prezesa.
Pytanko
5 miesięcy temu
Kiedy szczepionka na Helicobacter pyllori? Ta bakteria dopiero robi spustoszenie! Ma ją 80% ludzi na świecie!
kąkolog
5 miesięcy temu
Smacznego życzymy wszystkim miłośnikom tatara i innych półsurowych i surowych smakowitości : )
Aza
5 miesięcy temu
Ale nowość, co jakiś czas odświeżany stary artykuł!
Egon
5 miesięcy temu
Jedzenie jest jak loteria, albo się uda, albo nie.
Abiba
5 miesięcy temu
A ile jest osób, które wygrały walkę z glejakiem? Czy są takie wogóle?
rob
5 miesięcy temu
nie jem miesą od 2 miesięcy czuję się mega dobrze jak nigdy
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić