Katarzyna Krupka
Katarzyna Krupka| 

Zapycha tętnice cholesterolem. Krótka droga do zawału

18

Zbyt wysokie stężenie złego cholesterolu LDL we krwi zwiększa ryzyko miażdżycy, zawału i udaru mózgu. Jednak bardzo często nie zdajemy sobie sprawy z tego, że produkty, po które sięgamy na co dzień, mogą być bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia.

Zapycha tętnice cholesterolem. Krótka droga do zawału
Pozornie zdrowe produkty mogą podwyższać cholesterol (" ")

Gotowe tortille

W sklepach najczęściej można znaleźć tortille pszenne. Produkty te zawierają olej palmowy i inne rodzaje utwardzonych tłuszczów roślinnych oraz konserwanty i stabilizatory.

Najzdrowszym rozwiązaniem zdecydowanie są tortille kukurydziane, ponieważ nie zawieraj glutenu, jajek, drożdży, mleka i nie dostarczają do organizmu zbędnych kalorii. Najlepiej przygotować je samemu.

Batoniki energetyczne

Stanowią zdrowszą alternatywę dla czekoladowych batoników i słodkich wafelków. Niestety batoniki energetyczne bardzo często mają w sobie duże ilości cukru i utwardzony olej palmowy. Ich regularne spożywanie wcale nie wyjdzie nam na zdrowie.

Margaryna w kostce

Twarda margaryna używana jest zazwyczaj do pieczenia. Znajdziemy w niej znaczne ilości tłuszczów trans, które podnoszą ryzyko chorób układy sercowo-naczyniowego i cukrzycy typu 2. Do pieczenia lepiej wybierać inne tłuszcze.

Granola

Tego rodzaju płatki śniadaniowe są powszechnie uważane za zdrowy produkt. Jak się jednak okazuje, mogą zawierać utwardzone tłuszcze roślinne, sztuczne dodatki i sporo cukru. Dlatego najlepiej wybierać granolę o najprostszym składzie lub przygotować ją w domu.

Kupując gotowe produkty spożywcze, warto dokładnie sprawdzić skład umieszczony na ich etykiecie. Jeżeli okaże się, że zawierają sporo tłuszczu i innych szkodliwych składników, lepiej odłożyć je z powrotem na półkę sklepową.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić