To jak wypalić 100 papierosów. Nowe wyniki badań mogą szokować
W ostatnich latach ten rodzaj herbaty stał się bardzo popularny w naszym kraju. Zdaniem wielu naukowców regularne sięganie po yerba mate wpływa korzystnie na naszą kondycję zdrowotną. Z kolei wyniki najnowszych badań wykazały, że nie do końca tak jest. Jak się okazuje, nadmierne ilości tego napoju mogą przyczynić się do rozwoju chorób nowotworowych.
Yerba mate to pochodzący z Ameryki Łacińskiej napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego, który przez ostatnie kilkanaście lat zyskał w Polsce sporą popularność. Dotychczas yerba mate była powszechnie uznawana za napój wykazujący wiele prozdrowotnych właściwości. Liczne badania potwierdziły, że znajdziemy w niej przeciwutleniacze oraz cenne witaminy i sole mineralne. Jednak nie wszyscy naukowcy zgadzają się z tym, że regularne picie tej herbaty ziołowej wyjdzie nam na zdrowie.
"Węgierski Disneyland". Miał być tylko na chwilę - powstał z drewna i kartonu
Jak wykazały wyniki najnowszej analizy opublikowane na łamach czasopisma medycznego "Cancer Epidemiology Biomarker and Prevention" nadmierne spożywanie yerba mate może podnosić ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w naszym organizmie. Zdaniem autorów badań herbata zawiera substancje mogące przyczynić się do zachorowania na raka płuc, jelit, wątroby, przełyku i żołądka. Mowa tu o Wielopierścieniowych Węglowodorach Aromatycznych (WWA).
Wcześniejsze badania potwierdziły obecność tych kancerogennych związków również w dymie tytoniowym i produktach mięsnych przyrządzonych na grillu. Inne badania także potwierdziły zawartość kancerogennych substancji w yerba mate. Eksperci doszli do wniosku, że 200 ml tej ziołowej herbaty szkodzi tak samo, jak spalenie 100 papierosów.
Autorzy badań zaznaczyli jednak, że dotyczy to napoju przyrządzonego w sposób tradycyjny. W południowej Brazylii mikstura ta jest przygotowana w tykwach, w których mieści się ok. 200 ml herbaty, a 2/3 naczynia jest wypełnione liśćmi. W innych częściach świata yerba mate zaparza się w torebkach. W tak przygotowanym napoju zawartość związków chemicznych, które mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu jest o wiele mniejsza.