Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Przejdź na

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

266
Podziel się

Chociaż są cennym źródłem wapnia, to nie wszystkie sery powinny regularnie gościć w naszym menu. Dowiedz się, które z popularnych serów mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób
bFdTAnWt

Mascarpone

Mascarpone ma delikatny i słodkawy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sernika i innych deserów oraz pikantnych dań. Nie jest to jednak najzdrowszy rodzaj sera, ponieważ w 50 proc. składa się z tłuszczu. Poza tym dostarcza do organizmu sporą dawkę cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy. Szczególnie osoby z chorym sercem i wątrobą powinny unikać jedzenia mascarpone.

Gruyere

Gruyere to gatunek sera pochodzący ze Szwajcarii, o łagodnym lekko orzechowym smaku. Niestety ten długodojrzewający ser jest tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli nie chcemy uniknąć problemów związanych z układem sercowo-naczyniowym to lepiej sięgnijmy po jego zdrowszy zamiennik.

bFdTAnWv

Limburger

Limburger to farmerski ser, który charakteryzuje się ostrym zapachem i kremową konsystencją. Jest doskonałym dodatkiem do tostów, kanapek, warzyw i owoców. Jednak tradycyjny proces produkcyjny tego produktu pozostawia wiele do życzenia. Podczas płukania sera mogą namnażać się bakterie powodujące zatrucie pokarmowe.

Ser topiony

Serki topione są produktami seropodobnymi, które są wytwarzane w temperaturze 90-99 stopni Celsjusza. Są bardzo smaczne i wiele osób chętnie używa je do smarowania pieczywa. Niestety znajdziemy w nich sporo konserwantów, emulgatorów, aromatów i utwardzaczy. Sery topione to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie.

bFdTAnWB

Cheddar

Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z miejscowości o tej samej nazwie. Jest to ser podpoduszkowy, dojrzewający, twardy, produkowany z krowiego mleka. Cheddar można rozpoznać po żółtopomarańczowym kolorze i kwaskowato-orzechowym smaku. Wprawdzie w tym gatunku sera znajdziemy cenną witaminę A i wapń, ale też znaczne ilości soli i tłuszczu. Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" ostrzega, że Cheddar to jedno z największych źródeł sodu, dlatego lepiej z niego zrezygnować.

bFdTAnWC

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

bFdTAnWW
Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(266)
Ja…
1 godz. temu
Sensacje o2 omijaj z daleka to katalizator głupoty
Truillo
4 godz. temu
Żyć jest niezdrowo, kto żyje ten umiera
Antyz
6 godz. temu
Autorze do szkoły albo na budowę grabić teren bo aby układać cegły trzeba coś umieć. Ser podpoduszkowy świadczy o Twoim podejściu do pracy. Nie ci się nawet zrobić korekty. Wstyd.
bFdTAnWX
llp
6 godz. temu
"Poza tym dostarcza do organizmu sporą dawkę cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy" - bzdury. To tak nie działa. Fakt że ilość tłuszczu w serze może wpłynąć na zwiększenie produkcji cholesterolu w organizmie.
fala
8 godz. temu
Jest to ser podpoduszkowy, dojrzewający, twardy. Dlatego ludzie angielscy cheddar lubiący się nie wysypiają, bo jest twardy i uwiera w głowę. Nawet był w latrach 60. taki przebój grupy The Cheesy Boys, pod tytułem "My cheddar makes me sleep bad". I kolejny "cheddar under my pillow". Ot i cała historia.
vfgsd
8 godz. temu
Dlaczego zakładają,że wszyscy są otyli i z nadciśnieniem i im tłuszcz i sól szkodzą. Ja mam swój wiek i jestem szczupły, wysportowany i z niskim ciśnieniem.
Bolo
10 godz. temu
Moje sery są pokołdrowe. O podpoduszkowych nie słyszałem.
Waldek
10 godz. temu
Tylko łoscypki są zdrowe, hej
Pawluchoprawd...
15 godz. temu
A najzdtowaze są własne niemyte syry
.......
16 godz. temu
Wszystko ma za dużo tłuszczu. A leki szkodzą człowiekowi zamiast mu pomagać
.......
16 godz. temu
Wszystko ma za dużo tłuszczu. A leki szkodzą człowiekowi zamiast mu pomagać
jaroszek
16 godz. temu
W Nowym Wale prawdziwe sery będą zaczynały się od 100.
Luki 12345
17 godz. temu
Brak lekarzy w szpitalach jest szkodliwy
bFdTAnWP
emeryt
17 godz. temu
Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z miejscowości o tej samej nazwie. Czy aby na pewno jest to ser podpoduszkowy, a nie ser podpuszczkowy? Wstyd Panie Redaktorze, kopiuj i wklej a może autokorekta Worda.
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić