aktualizacja 

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

606

Chociaż są cennym źródłem wapnia, to nie wszystkie sery powinny regularnie gościć w naszym menu. Dowiedz się, które z popularnych serów mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

Mascarpone

Mascarpone ma delikatny i słodkawy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sernika i innych deserów oraz pikantnych dań. Nie jest to jednak najzdrowszy rodzaj sera, ponieważ w 50 proc. składa się z tłuszczu. Poza tym dostarcza do organizmu sporą dawkę cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy. Szczególnie osoby z chorym sercem i wątrobą powinny unikać jedzenia mascarpone.

Gruyere

Gruyere to gatunek sera pochodzący ze Szwajcarii, o łagodnym lekko orzechowym smaku. Niestety ten długodojrzewający ser jest tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli nie chcemy uniknąć problemów związanych z układem sercowo-naczyniowym to lepiej sięgnijmy po jego zdrowszy zamiennik.

Limburger

Limburger to farmerski ser, który charakteryzuje się ostrym zapachem i kremową konsystencją. Jest doskonałym dodatkiem do tostów, kanapek, warzyw i owoców. Jednak tradycyjny proces produkcyjny tego produktu pozostawia wiele do życzenia. Podczas płukania sera mogą namnażać się bakterie powodujące zatrucie pokarmowe.

Ser topiony

Serki topione są produktami seropodobnymi, które są wytwarzane w temperaturze 90-99 stopni Celsjusza. Są bardzo smaczne i wiele osób chętnie używa je do smarowania pieczywa. Niestety znajdziemy w nich sporo konserwantów, emulgatorów, aromatów i utwardzaczy. Sery topione to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie.

Cheddar

Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z miejscowości o tej samej nazwie. Jest to ser podpoduszkowy, dojrzewający, twardy, produkowany z krowiego mleka. Cheddar można rozpoznać po żółtopomarańczowym kolorze i kwaskowato-orzechowym smaku. Wprawdzie w tym gatunku sera znajdziemy cenną witaminę A i wapń, ale też znaczne ilości soli i tłuszczu. Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" ostrzega, że Cheddar to jedno z największych źródeł sodu, dlatego lepiej z niego zrezygnować.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić