Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Wróć na
aktualizacja

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

295
Podziel się:

Chociaż są cennym źródłem wapnia, to nie wszystkie sery powinny regularnie gościć w naszym menu. Dowiedz się, które z popularnych serów mogą zaszkodzić naszemu zdrowiu.

Te sery omijaj z daleka. To katalizatory poważnych chorób

Mascarpone

Mascarpone ma delikatny i słodkawy smak. Świetnie sprawdza się jako dodatek do sernika i innych deserów oraz pikantnych dań. Nie jest to jednak najzdrowszy rodzaj sera, ponieważ w 50 proc. składa się z tłuszczu. Poza tym dostarcza do organizmu sporą dawkę cholesterolu, zwiększając tym samym ryzyko miażdżycy. Szczególnie osoby z chorym sercem i wątrobą powinny unikać jedzenia mascarpone.

Gruyere

Gruyere to gatunek sera pochodzący ze Szwajcarii, o łagodnym lekko orzechowym smaku. Niestety ten długodojrzewający ser jest tłusty i bardzo kaloryczny. Jeżeli nie chcemy uniknąć problemów związanych z układem sercowo-naczyniowym to lepiej sięgnijmy po jego zdrowszy zamiennik.

Limburger

Limburger to farmerski ser, który charakteryzuje się ostrym zapachem i kremową konsystencją. Jest doskonałym dodatkiem do tostów, kanapek, warzyw i owoców. Jednak tradycyjny proces produkcyjny tego produktu pozostawia wiele do życzenia. Podczas płukania sera mogą namnażać się bakterie powodujące zatrucie pokarmowe.

Ser topiony

Serki topione są produktami seropodobnymi, które są wytwarzane w temperaturze 90-99 stopni Celsjusza. Są bardzo smaczne i wiele osób chętnie używa je do smarowania pieczywa. Niestety znajdziemy w nich sporo konserwantów, emulgatorów, aromatów i utwardzaczy. Sery topione to produkty wysokoprzetworzone, które nie powinny być obecne w naszym codziennym jadłospisie.

Cheddar

Cheddar pochodzi z Wielkiej Brytanii, a dokładnie z miejscowości o tej samej nazwie. Jest to ser podpoduszkowy, dojrzewający, twardy, produkowany z krowiego mleka. Cheddar można rozpoznać po żółtopomarańczowym kolorze i kwaskowato-orzechowym smaku. Wprawdzie w tym gatunku sera znajdziemy cenną witaminę A i wapń, ale też znaczne ilości soli i tłuszczu. Brytyjska organizacja "Consensus Action on Salt and Health" ostrzega, że Cheddar to jedno z największych źródeł sodu, dlatego lepiej z niego zrezygnować.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło:
o2pl
KOMENTARZE
(295)
Parys
4 miesiące temu
Francuzkie żrą te sery na codzień i jakoś są zdrowe. Gdyby Polacy nie wcinali tyle wędlin to by schudli o połowę
Paskarto
4 miesiące temu
Czyli sery w odstawkè jak i wszystkie produkty -nic nie jest zdrowe! Najlepiej nic nie jeść.
Gruby🙀
4 miesiące temu
Nieprawidłowe odżywianie jest spowodowane masową drożyzną i wciskania nam tłuszczu palmowego w każdych produktach.Już te ku....wy wykombinują żebyśmy aby nie dożyli tych głodowych emerytur które nam z roku na rok obniżają.Jak by było nas stać na dobre żarcie,to byśmy się zdrowo odżywiali...
Forti
4 miesiące temu
Najlepszy jest serek z kozich jąderek...
John
4 miesiące temu
Sery są nasze
Serobzdet
4 miesiące temu
Ale bzdury. Info o serach robionych jest w miarę zgodne z prawdą ale reszta to wyssane z palca brednie,które nijak się mają do rzeczywistości.
Zootechnik
4 miesiące temu
Tylko info o setkach topionych to prawda. Reszta bzdury. Normalne sery dojrzewające są bogate w składniki funkcjonalne. Byle nie jeść kilogramami.
Marek Mrąg
4 miesiące temu
Co za bzdury. Nie jeść sera bo zawiera dużo tłuszczu? To nie jedz masła w ogóle, bo zawiera jeszcze więcej tłuszczu w ujęciu procentowym. Najgłupszy "artykuł" jaki w życiu widziałem, więcej na tej clickbaitowej stronie nie zawitam i radzę wam to samo, bo i tak nic wartościowego się nie dowiecie. Nie pozdrawiam
Grubas
4 miesiące temu
"exspert" zapomniał o innych serach tłustych, pleśniowych ( przecież są z pleśnią),artykuł o niczym,i nijak mający się rzeczywistości.
podpUSZCZka❗
4 miesiące temu
Autorze kochaneńki,orle bystry... co to znaczy że ser jest podpoduszkowy...😂🤣
"Podpoduszkow...
4 miesiące temu
Mistrz ten co pisał/kopiował artykuł
Koleś
4 miesiące temu
Marek z Tärnaby ma około 50- tki, bęben jak arbuz je co popadnie i daje przy tym w palnik i nic mu nie jest.
Polak 13
4 miesiące temu
Byłem gówniarzem i pamiętam że chodząc do salki katechetycznej na religię w drodze powrotnej do domu zajadaliśmy sie bułką i serkiem topionym lub śledzikami marynowanymi kupionymi w sklepie obok. Dziś mam 60 lat i żadnych problemów ze zdrowiem.
Agaa
4 miesiące temu
A ja tego unikam bo to każdy wie,w sumie w prawie wszystkiej żywności jest syf , trują nas
...
Następna strona
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić