Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Tego nie powinno być w majonezie. Nie daj się oszukać

8

Ten popularny sos doskonale sprawdza się jako dodatek do klasycznej sałatki warzywnej i wielu innych smacznych potraw. Chodzi oczywiście o majonez, po który chętnie sięgamy zwłaszcza przy okazji świąt Bożego Narodzenia. Zanim jednak udamy się na świąteczne zakupy, warto dowiedzieć się, jaki majonez powinniśmy wybrać, a którego należy unikać.

Tego nie powinno być w majonezie. Nie daj się oszukać
Najgorsze dodatki do majonezu (Licencjodawca)

O tym, że nadmierna ilość majonezu w diecie jest szkodliwa dla zdrowia, wiedzą wszyscy świadomi konsumenci. Regularne sięganie po ten popularny dodatek do potraw sprzyja odkładaniu się tkanki tłuszczowej i może podnosić stężenie złego cholesterolu LDL w krwiobiegu. Z tego względu powinniśmy spożywać ten produkt "od święta", a nie na co dzień.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Majonez. Warto przygotować w domu

Jedną ze szkodliwych substancji, które znajdziemy w prawie w każdym sklepowym majonezie, jest sól wapniowo-disodowa - oznaczona na opakowaniu symbolem E385. Jest to syntetyczny przeciwutleniacz mający na celu przedłużenie terminu przydatności do spożycia. Nadmiar tej substancji może zaburzać metabolizm, uszkodzić nerki i powodować skurcze mięśni.

Warto uważać również na takie dodatki jak skrobia modyfikowana (E1404 i E1452), guma guar i guma ksantowa (E412 i E415) oraz sorbinian potasu i benzoesan sodu (E202 i E211). Wprawdzie w niewielkich ilościach nie są niebezpieczne, ale w nadmiarze mogą wpływać niekorzystnie na naszą kondycję zdrowotną.

Najsmaczniejszy majonez powinien zawierać żółtka jajek. Niestety w wielu przypadkach są one zastępowane suszem jajecznym, który jest tańszy. Podczas procesu technologicznego jest mielony, wysuszany i poddawany pasteryzacji. Nie jest groźny dla zdrowia, ale nie jest również naturalnym produktem. Majonez, który powinniśmy wykorzystać do przygotowania naszych ulubionych dań to taki, który zawiera 70-80 proc. tłuszczu. Jeśli ma mniejszą zawartość, wtedy prawdopodobnie znajdują się w nim konserwanty i zagęstniki.

Na etykiecie prawdziwego majonezu na pierwszym miejscu znajduje się olej, potem żółtka jajek, ocet, woda i przyprawy wzbogacające smak. Zdecydowanie najlepszy jest majonez przyrządzony samodzielnie w domu. Nie postoi za długo w lodówce, ale jedząc taki sos, będziemy mieć pewność, że nie ma w sobie sztucznych polepszaczy smaku i innych środków konserwujących.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Trump podsumował pierwsze tygodnie urzędowania. Ogłosił, co dalej
Donald Trump szuka milionów. Chce je znaleźć w Pentagonie
Tragedia w Gnieźnie. Strażacy zobaczyli płonące ciało
Głos ministra obrony Włoch pomógł wyłudzić miliony. Wszystko dzięki AI
Wypili podrobiony alkohol. Ponad 100 zgonów w miesiąc
Nagranie z polskiego lasu. Piszą dziś o nim czołowe amerykańskie media
Trump na Super Bowl. Wszyscy patrzyli na jego wnuczka
Wyniki Lotto 09.02.2025 – losowania Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Porównywano je do Machu Picchu. Po remoncie wciąż im czegoś brakuje
Polskie hokeistki na trawie mistrzyniami świata!
Rozkaz Putina. Rosja wprowadza blokadę telefonów z "nieprzyjaznych państw"
Jak ugotować idealne jajko? Ta metoda to efekt wielu lat badań
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić