Jak prawidłowo przechowywać chleb? Będziesz zaskoczony

Polacy uwielbiają jeść chleb. Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba wybierzemy, zależy nam przede wszystkim, żeby był świeży. Dowiedz się, w jaki sposób przechowywać chleb, aby jak najdłużej nadawał się do jedzenia i nie pojawiła się na nim pleśń.

Jak przechowywać chleb?Jak przechowywać chleb?
Źródło zdjęć: © Licencjodawca

Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był jak najdłużej świeży, podczas robienia codziennych zakupów powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Produkty upieczone przy użyciu białej mąki lub wypieki drożdżowe szybciej zrobią się czerstwe niż chleb żytni. Niektórzy są zwolennikami chleba na zakwasie, który można kupić w sklepie spożywczym lub upiec samodzielnie. Takie pieczywo może nadawać się do spożycia nawet przez 10 dni. Przygotowanie chleba na bazie mieszaniny mąki z wodą, która została poddana fermentacji, zapobiega pojawieniu się pleśni na powierzchni wypieku i sprawia, że będzie świeży i smaczny przez dłuższy czas.

Kiedy już zdecydujemy, jaki chleb jest najsmaczniejszy i najzdrowszy dla nas, bardzo istotne jest, aby przechowywać go w odpowiednich warunkach. W tym celu najlepiej użyć chlebaka albo woreczka wykonanego z lnu lub z dobrej jakości bawełny. Zanim umieścimy wyrób piekarniczy w chlebaku, pojemnik należy dokładnie umyć wodą z octem. Najlepszy będzie chlebak z drewna lub bambusa, zapewniający odpowiednią wilgotność. Dobrym pomysłem jest również użycie ceramicznego lub glinianego pojemnika posiadającego specjalne otwory, dzięki któremu pieczywo dłużej zachowa świeżość i smak.

Jeżeli trzymamy chleb w szafce kuchennej, należy zapakować go w papierową torebkę. Zdecydowanie lepiej unikać pakowania chleba w folię aluminiową i spożywczą. Tego rodzaju opakowania przyczyniają się do rozwoju szkodliwej dla naszego zdrowia pleśni.

Przechowując chleb, powinniśmy również zadbać o odpowiednią temperaturę, która nie powinna przekraczać 18-22 stopni Celsjusza. Świeżego pieczywa nie powinno się przechowywać w lodówce. Wprawdzie niska temperatura chroni pieczywo przed pleśnią, ale sprawia także, że szybciej sczerstwieje. Żeby przedłużyć świeżość chleba, możemy zapakować go w papierową torebkę i zamrozić. Warto jednak pamiętać, że chleb nie powinien znajdować się w zamrażalniku dłużej niż trzy miesiące.

Źródło artykułu: o2pl
Wybrane dla Ciebie
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Mikołaje okładali się przy owocach. Sceny w sklepie w Baku
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Od ofiary do oszustki. Emerytka zamieszana w przekręt na 1,4 mln zł
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Dramat w powietrzu. Niemiec zmarł w samolocie
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Rasistowski atak z użyciem broni pneumatycznej. Jest wyrok
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami
Krzyżówka językowa. Tylko mistrz poradzi sobie z wszystkimi hasłami