Sprawdzamy pogodę dla Ciebie...
Kamil S. Sikora | 

Jak prawidłowo przechowywać chleb? Będziesz zaskoczony

94

Polacy uwielbiają jeść chleb. Niezależnie od tego, jaki rodzaj chleba wybierzemy, zależy nam przede wszystkim, żeby był świeży. Dowiedz się, w jaki sposób przechowywać chleb, aby jak najdłużej nadawał się do jedzenia i nie pojawiła się na nim pleśń.

Jak prawidłowo przechowywać chleb? Będziesz zaskoczony
Jak przechowywać chleb? (Licencjodawca)

Jeżeli chcemy, żeby nasz chleb był jak najdłużej świeży, podczas robienia codziennych zakupów powinniśmy przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiej mąki jest wyprodukowany.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz także: Domowy chleb żytni. Sposób na tańszą i zdrowszą alternatywę dla sklepowej drożyzny

Produkty upieczone przy użyciu białej mąki lub wypieki drożdżowe szybciej zrobią się czerstwe niż chleb żytni. Niektórzy są zwolennikami chleba na zakwasie, który można kupić w sklepie spożywczym lub upiec samodzielnie. Takie pieczywo może nadawać się do spożycia nawet przez 10 dni. Przygotowanie chleba na bazie mieszaniny mąki z wodą, która została poddana fermentacji, zapobiega pojawieniu się pleśni na powierzchni wypieku i sprawia, że będzie świeży i smaczny przez dłuższy czas.

Kiedy już zdecydujemy, jaki chleb jest najsmaczniejszy i najzdrowszy dla nas, bardzo istotne jest, aby przechowywać go w odpowiednich warunkach. W tym celu najlepiej użyć chlebaka albo woreczka wykonanego z lnu lub z dobrej jakości bawełny. Zanim umieścimy wyrób piekarniczy w chlebaku, pojemnik należy dokładnie umyć wodą z octem. Najlepszy będzie chlebak z drewna lub bambusa, zapewniający odpowiednią wilgotność. Dobrym pomysłem jest również użycie ceramicznego lub glinianego pojemnika posiadającego specjalne otwory, dzięki któremu pieczywo dłużej zachowa świeżość i smak.

Jeżeli trzymamy chleb w szafce kuchennej, należy zapakować go w papierową torebkę. Zdecydowanie lepiej unikać pakowania chleba w folię aluminiową i spożywczą. Tego rodzaju opakowania przyczyniają się do rozwoju szkodliwej dla naszego zdrowia pleśni.

Przechowując chleb, powinniśmy również zadbać o odpowiednią temperaturę, która nie powinna przekraczać 18-22 stopni Celsjusza. Świeżego pieczywa nie powinno się przechowywać w lodówce. Wprawdzie niska temperatura chroni pieczywo przed pleśnią, ale sprawia także, że szybciej sczerstwieje. Żeby przedłużyć świeżość chleba, możemy zapakować go w papierową torebkę i zamrozić. Warto jednak pamiętać, że chleb nie powinien znajdować się w zamrażalniku dłużej niż trzy miesiące.

Dziękujemy za Twoją ocenę!

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Które z określeń najlepiej opisują artykuł:
Wybrane dla Ciebie
Mieszasz tym jajecznicę? Lepiej przestań
Dramat podczas rekonstrukcji historycznej. "Niekontrolowany wybuch"
Kładł rękę na udo chłopca. Ksiądz skazany za seksualne wykorzystanie
Zobaczył nagranie z kolegą po fachu. Młody ksiądz: "Bulwersujące"
Czy kolor skorupki wypływa na smak jajek? O tym mało kto wie
Niemka bezlitośnie ograna przez Świątek. Mimo tego wybuchła radością
"Jesteśmy głęboko oburzeni". Myli konia na myjni, jest reakcja
Hit Netfliksa ma drugie dno dla Polaków. Mało kto o tym wiedział
Rośnie ryzyko zakażenia tą chorobą. Polacy nie chcą się szczepić
Ksiądz kopał psa. Jest reakcja kurii
Postawił się Putinowi. Teraz alarmuje ws. Trumpa. "Lodołamacz"
Nie omijaj go w sklepie. Nie masz pojęcia, jaki jest zdrowy
Przejdź na
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem strony Kliknij tutaj, aby wyświetlić