Tracimy węch i smak, przed oczami pojawiają się mroczki. Groźny niedobór

7

Kobalamina odgrywa ważną rolę m.in. w procesie powstawania czerwonych krwinek i wspiera układ nerwowy. Większość z nas zna ją jako witaminę B12. Jej długotrwały niedobór może prowadzić do stopniowego wyniszczenia organizmu. Dowiedz się, jakie są objawy, zbyt malej ilości witaminy B12 w organizmie i w jakich produktach występuje.

Jajka to bogactwo witaminy B12
Jajka to bogactwo witaminy B12

Niedobór witaminy B12

Najbardziej charakterystycznym objawem deficytu witaminy B12 jest niedokrwistość megaloblastyczna, czyli anemia. Przyczyną tego schorzenia jest zaburzenie syntezy wewnątrz krwinek czerwonych. Wówczas pojawiają się symptomy, takie jak osłabienie, bóle i zawroty głowy, blada skóra, lekkie zażółcenie skóry, problemy z zapamiętywaniem i koncentracją oraz przyspieszony rytm serca.

Zbyt mała ilość witaminy B12 może również objawiać się zaburzeniem prawidłowej pracy układu nerwowego. Można do nich zaliczyć parestezje palców, osłabienie mięśni, nieprawidłowym działaniem zmysłu smaku i czucia, zaburzenia odczuwania bodźców np. temperatury, ból i wibracje.

Poza tym osoby z niedoborem witaminy B12 niekiedy skarżą się na zmniejszenie pola widzenia, mroczki przed oczami i nieostre widzenie. Tego rodzaju dolegliwości są związane z zanikiem nerwu wzrokowego. Kolejne sygnały, że w naszym organizmu oznaczające, że brakuje nam tej cennej witaminy, to utrata węchu i smaku, brak apetytu, pieczenie lub powiększenie języka, biegunka, nudności lub zaparcia, a także depresja, drażliwość, apatia i urojenia.

W przypadku poważnego niedoboru może wystąpić nawet śpiączka lub zgon pacjenta. Deficyt witaminy B12 ma bardzo szerokie spektrum symptomów, dlatego trudno postawić jednoznaczną diagnozę. Z tego względu, warto regularnie badać poziom kobalaminy w organizmie.

W celu uzupełnienia niedoboru należy wdrożyć stałą suplementację lub włączyć do codziennego jadłospisu produkty spożywcze będące bogatym jej źródłem. Najwięcej witaminy B12 znajdziemy w mięsie i przetworach mięsnych, mleku, przetworach mlecznych, jajkach, serach, drożdżach, migdałach, łososiu, pstrągu oraz makreli. Ponadto wiele wegańskich produktów zawiera składniki, pomagające zapobiec niedoborom witaminy B12.

Autor: KGG
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić