Tych grzybów nie marynuj w occie. Stracą swoje wartości

Maślaki to grzyby, które wyróżniają się mięsistą konsystencją. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Pamiętaj tylko - tych grzybów lepiej nie marynować w occie.

.Grzybiarze uwielbiają maślaki. Jak je przygotować?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najczęściej spożywanym gatunkiem jest maślak zwyczajny, ale istnieją również inne gatunki, takie jak maślak pstry, maślak sitarz, maślak żółty, maślak ziarnisty i maślak rdzawobrązowy.

Obieranie skórki

Choć skórka maślaka jest jadalna, wielu zbieraczy decyduje się na jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjalne problemy gastryczne u osób wrażliwych.

Najlepszym sposobem na obranie maślaka jest rozpoczęcie od nacięcia skóry na krawędzi kapelusza, a następnie delikatne ściągnięcie jej w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne są bogate w:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B12), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i dbają o zdrowie skóry.
  • Witaminę C, która jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, która jest kluczowa dla równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie.
  • Sód, niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, który jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współdziałający z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspomagający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, które wspierają proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne substancje chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Dodanie maślaków do diety może nie tylko dostarczyć kulinarnych doznań, ale także wpłynąć na poprawę wielu funkcji organizmu. Należy jednak pamiętać, że wartość odżywcza tych grzybów zależy od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe są maślaki marynowane w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie trawi. Jego wpływ na zdrowie różni się w zależności od stanu zdrowia i wieku osoby spożywającej.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, a także osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Wybrane dla Ciebie
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Rodzinny spacer zmienił się w dramat. Dzieci pochylały się nad ojcem
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
Policja przyłapana. "To będzie podwójna kara". Ostra reakcja
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
To on szuka "złotego pociągu". Właśnie się ujawnił
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Szedł obok placu zabaw. Nagle taki widok. "Prawdziwy hit sezonu"
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Premier Indii mówił o pokoju. Spójrzcie na twarz Putina
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Pojawił się w centrum Wrocławia. Kierowcy musieli omijać go łukiem
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
Portugalia zaostrza przepisy deportacyjne dla nielegalnych imigrantów
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
8 miliardów funtów na wsparcie Ukrainy? Brytyjczycy mają plan
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Miał już dość. Ujęcie sprzed Lidla. Wywiesił karteczkę
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Wyż z Rosji nadal nad Polską. Należy spodziewać się opadów
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Zaginęła 15-latka z Konstantynowa Łódzkiego. Jest nowy trop
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową
Granica z Białorusią. Przedłużono strefę buforową