Tych grzybów nie marynuj w occie. Stracą swoje wartości

Maślaki to grzyby, które wyróżniają się mięsistą konsystencją. Grzybiarze cenią je nie tylko za wyjątkowy smak, ale także za bogactwo wartości odżywczych. Pamiętaj tylko - tych grzybów lepiej nie marynować w occie.

.Grzybiarze uwielbiają maślaki. Jak je przygotować?
Źródło zdjęć: © Getty Images

Najczęściej spożywanym gatunkiem jest maślak zwyczajny, ale istnieją również inne gatunki, takie jak maślak pstry, maślak sitarz, maślak żółty, maślak ziarnisty i maślak rdzawobrązowy.

Obieranie skórki

Choć skórka maślaka jest jadalna, wielu zbieraczy decyduje się na jej usunięcie ze względu na gorzki smak i potencjalne problemy gastryczne u osób wrażliwych.

Najlepszym sposobem na obranie maślaka jest rozpoczęcie od nacięcia skóry na krawędzi kapelusza, a następnie delikatne ściągnięcie jej w kierunku trzonu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Grzyby, których grzybiarze nie znają oraz wiele ciekawych gatunków

Właściwości zdrowotne

Maślaki zwyczajne są bogate w:

  • Witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B12), które wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyspieszają metabolizm i dbają o zdrowie skóry.
  • Witaminę C, która jest znana ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i wspomagających układ odpornościowy.
  • Witaminę D, która jest kluczowa dla równowagi wapniowo-fosforanowej w organizmie.
  • Sód, niezbędny do utrzymania równowagi płynów w organizmie.
  • Wapń, który jest ważny dla zdrowia kości i zębów.
  • Potas, kluczowy dla prawidłowego funkcjonowania mięśni.
  • Żelazo, niezbędne do produkcji hemoglobiny.
  • Fosfor, współdziałający z wapniem w budowie kości.
  • Magnez, wspomagający funkcje mięśniowe i produkcję energii.
  • Enzymy, które wspierają proces trawienia.
  • Flawonoidy, naturalne substancje chemiczne o działaniu przeciwutleniającym.

Dodanie maślaków do diety może nie tylko dostarczyć kulinarnych doznań, ale także wpłynąć na poprawę wielu funkcji organizmu. Należy jednak pamiętać, że wartość odżywcza tych grzybów zależy od sposobu ich przygotowania - najmniej wartościowe są maślaki marynowane w occie.

Kto nie może jeść grzybów?

Grzyby zawierają chitynę - wielocukier podobny do celulozy, którego nasz organizm nie trawi. Jego wpływ na zdrowie różni się w zależności od stanu zdrowia i wieku osoby spożywającej.

Grzybów powinny unikać osoby zmagające się z chorobami nerek, wątroby i układu pokarmowego, a także osoby starsze, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci poniżej 3. roku życia.

Wybrane dla Ciebie
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Wyniki Lotto 20.12.2025 – losowania Lotto, Lotto Plus, Multi Multi, Ekstra Pensja, Ekstra Premia, Mini Lotto, Kaskada
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Napad na jubilera w Krakowie. Wiadomo, co ukradli bandyci
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Mieli studiować w Rosji. Obaj zginęli na froncie
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Zapytali Putina o partnerkę. Odpowiedział jednym słowem
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Trump znów to zrobił. Biały Dom komentuje
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Wprowadzili martwą 89-latkę na pokład samolotu. Doniesienia w Hiszpanii
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Zakonnica usłyszała zarzuty. W tle znęcanie
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Lampki choinkowe. Jak wpływają na rachunki za prąd?
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Wskazał słaby punkt Rosji. Przypomniał reakcję Putina
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Tragedia w Hiszpanii. Fala porwała niemiecką turystkę
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Dramatyczny widok na drodze. Niektórzy bagatelizowali zagrożenie
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem
Ujawniono akta Epsteina. Kolejne zdjęcia z byłym księciem Andrzejem