Tych produktów unikaj jak ognia. Sieją spustoszenie w jelitach

41

Niektóre artykuły spożywcze powodują nie tylko niestrawność i wzdęcia, ale również zniszczenia w całym układzie pokarmowym. Dowiedz się, które z produktów obecnych w naszym codziennym jadłospisie może poważnie nam zaszkodzić, a szczególnie naszym jelitom.

Tych produktów unikaj jak ognia. Sieją spustoszenie w jelitach
(Getty Images)

Wrażliwość jelit

Osoby cierpiące na zespół jelita drażliwego powinny unikać jedzenia surowej cebuli i czosnku. Te zdrowe warzywa zawierają węglowodany, które nie każdy organizm będzie trawił prawidłowo.

Kolejnym produktem na liście niebezpiecznych dla naszych jelit jest żywność, która zawiera tłuszcze nasycone. Mogą one powodować pojawienie się znacznej ilości bakterii w jelitach, co w konsekwencji może doprowadzić do ostrego zapalenia okrężnicy.

Słodzona kawa również może zaburzać prawidłową pracę naszego jelita. Sztuczne słodziki mogą podnosić dopływ wody od światła jelit, co może skończyć się biegunką.

Uważaj na ser

Ser, w którym występuje laktoza, też może podrażnić wrażliwy układ pokarmowy, co w konsekwencji odbija się również na jelitach. Na laktozę powinny uważać zwłaszcza osoby, które mają nietolerancję tego składnika.

Alkohol, a szczególnie wino jest napojem, które może być zagrożeniem dla naszych jelit. Nawet kilka kieliszków wina może prowadzić do przedostania się szkodliwych bakterii z jelit do układu krwionośnego.

Sposób, w jaki się odżywiamy, w dużym stopniu wpływa na psychofizyczną kondycję naszego organizmu, więc powinniśmy uważać na to, co jemy i pijemy. Aby uniknąć nieprzyjemnych dolegliwości i zmniejszyć ryzyko rozwoju poważnych schorzeń, powinniśmy zamienić szkodliwe produkty na zdrowszą żywność.

Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić