aktualizacja 

Uderzają w mózg, obniżają IQ. Jesz codziennie

565

Gorsza pamięć i koncentracja? Znów zapomniałeś, gdzie zostawiłeś klucze, albo szukasz na parkingu zaparkowanego samochodu? Dokładnie przyjrzyj się swojej diecie. Są produkty, które nie tylko negatywnie wpływają na pracę mózgu powodując spadek inteligencji i gorszą pamięć, ale ich ciągłe spożywanie może prowadzić do demencji.

Lepiej nie jeść pieczywa zbyt często
Lepiej nie jeść pieczywa zbyt często

Produkty, które wpływają niekorzystnie na mózg

Od tego, co jemy, zależy kondycja naszej wątroby, serca, nerek, ale także mózgu. Jeżeli chcemy być bardziej skoncentrowani i nie mieć problemów z pamięcią powinniśmy zrezygnować z niektórych produktów. spożywczych.

Sól

Nie od dzisiaj wiadomo, że nadmiar soli w jadłospisie wpływa niekorzystnie na zdrowie. Sięganie po produkty zawierające znaczne ilości soli nie tylko obniża sprawność intelektualną, ale także zwiększa ryzyko wystąpienia demencji w podeszłym wieku. Sól jest obecna w większości produktów więc bardzo łatwo przekroczyć jej bezpieczną dawkę. Najwięcej soli znajdziemy w gotowych daniach, mrożonym pieczywie, produktach garmażeryjnych i przetworach mięsnych.

Cukier

Zbyt duża ilość cukru w diecie wpływa niekorzystnie na pracę mózgu. Napoje gazowane i słodycze nie pomagają w nauce i zaburzają koncentrację w pracy. Dotyczy to również produktów zwierających syrop glukozowo-fruktozowy, takich jak dżem, konserwy rybne, napoje owocowe, ketchup i płatki śniadaniowe.

Tłuszcze trans

Tłuszcze trans również upośledzają prawidłową pracę mózgu. Dlatego należy ograniczyć do minimum spożywanie fast foodów, słodkich wypieków, produktów smażonych w głębokim tłuszczu i chipsów. Pamiętajmy, że smażone dania i wysokoprzetworzona żywność obniżają produkcję dopaminy, zaburzają koncentrację i zdolność zapamiętywania.

Ryby

Ryby są bardzo zdrowe i warto je spożywać regularnie. Zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega-3, które usprawniają pracę naszego układu nerwowego. Jak się jednak okazuje, nie zawsze jedzenie ryb sprzyja dobrej kondycji naszego organizmu. W niektórych gatunkach znajdują się znaczne ilości niebezpiecznych substancji. Panga i łosoś pochodzący z zanieczyszczonych wód Bałtyku mogą zawierać rtęć, która destrukcyjnie wpływa na koncentrację i pamięć.

Alkohol

Częste sięganie po duże ilości alkoholu wpływa negatywnie na cały nasz organizm w tym na pracę mózgu. Efektem nadmiernego picia jest dezorientacja, otępienie, słabsza pamięć i zaburzona koncentracja. Nawet niewielkie ilości alkoholu spożywane regularnie sprawiają, że gorzej radzimy sobie na egzaminach i jesteśmy mniej skupieni na codziennych obowiązkach.

Autor: KAM
Oceń jakość naszego artykułu:

Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Zobacz także:
Oferty dla Ciebie
Wystąpił problem z wyświetleniem stronyKliknij tutaj, aby wyświetlić